Top News Επιχειρηματικότητα Θέμα Χαλκιδικής Οικονομία Πολιτισμός Χαλκιδική

Πολλά ερωτηματικά στις επενδύσεις της Χαλκιδικής…

Αναπτυξιακή δυναμική προσδίδει η επανεκκίνηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ 

Χρειάζεται προσωπικό, 80 εκ Δολάρια για υποδομές στον Δήμο Αριστοτέλη

• Σε ένα ακόμη σταυροδρόμι βρίσκονται οι βιομηχανίες στην Χαλκιδική, οι οποίες καλούνται να «αναλάβουν» σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή. 

Το «σταυροδρόμι» ορίζεται στη μία κατεύθυνση από τις αισιόδοξες προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί από την πολιτική και οικονομική σταθερότητα που εξασφαλίστηκε για τα επόμενα χρόνια με το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου και  στην άλλη  από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους σχεδόν στο σύνολό τους οι βιομηχανίες της Χαλκιδικής

Σήμερα στην Χαλκιδική ακμάζουν μεγάλες  βιομηχανίες οι οποίες αναπτύσσονται συνεχώς. Οι βιομηχανίες κινούνται στον αγροτικό τομέα και κυρίως στην ελιά και το ελαιόλαδο καθώς και στο τυρί και την φέτα. Ακοιμη επενδύσεις έχουμε στα μύδια ενώ πολύ ψηλά είναι οι υπηρεσίες στον τουρισμό. Βέβαια την μερίδα του λέοντος έχει πλέον η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΥΣΟΣ που φαίνεται ότι επανεκκινεί την επένδυση. Μάλιστα το όφελος του Κράτους θα είναι 2 Δις ευρώ σε βάθος χρόνου ενώ θα δοθούν και 80 εκατομμύρια ευρώ δολάρια σε συνεργασία της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΟΣΟΣ με την πολιτεία και την διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε πως μεγάλες βιομηχανιες της έβαλαν λουκέτο όπως τα νερά Άθως αλλά και άλλες εμβληματικές και μακροχρόνιες επιχειρήσεις της περιοχής.

Είναι ένας θλιβερός κατάλογος, στον οποίο κανένας δεν θέλει να δει να αυξάνεται στην Χαλκιδική.

Οι εποχές που η Βιομηχανία στην περιοχή μας ήταν «δαχτυλοδειχτούμενη» και «υπό δίωξη» για πολιτικούς και συνδικαλιστικούς λόγους έχει παρέλθει οριστικά. Σποραδικές «φωνές» δεν έπαψαν να ακούγονται, όμως τα σοβαρά προβλήματα για τις βιομηχανίες είναι άλλα και αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν  είτε από τους ίδιους τους επιχειρηματίες- βιομήχανους, είτε από την Πολιτεία.

Οι ελλείψεις…

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολεί και τις βιομηχανίες, (μετά τους κλάδους τουρισμού και οικοδομής) είναι οι ελλείψεις προσωπικού!

Οι ελλείψεις αυτές -όπως καταγράφηκαν από τον Σ.Β.Ε.- εντοπίζονται και σε μεσαία στελέχη και σε εργατικό δυναμικό! Είναι ένα θέμα που προβληματίζει γενικότερα, καθώς η Χαλκιδική είναι μια από τις Π.Ε  της χώρας με υψηλή αναλογικά ανεργία σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και λογικά θα έπρεπε να υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για απασχόληση.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Σ.Β.Ε. βρέθηκαν και οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη Βιομηχανική περιοχή, για τις οποίες επίσης συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία της και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή. Τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και το αυξημένο κόστος λειτουργίας, ήταν δύο ακόμη ζητήματα που τέθηκαν μετ΄ επιτάσεως στις συναντήσεις που έγιναν.

Από πλευράς των βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα (γαλακτοβιομηχανίες κλπ) τέθηκε και η αναγκαιότητα να προχωρήσει η λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα λιμάνια της Χαλκιδικής

Κάποια στιγμή η Χαλκιδική πρέπει να βγει από το αδιέξοδο καθώς και από την απομόνωση. Η ανάπτυξη της περιοχής θα πρέπει να γίνουν με την υποστήριξη  κάθε είδους μεταφορικών υποδομών για την ευχερέστερη πρόσβαση στην περιοχή.

Βέβαια αν και οι  οδικές υποδομές έχουν βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό  εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Δυστυχώς η Χαλκιδική σήμερα δεν έχει ένα σοβαρό εμπορικό λιμάνι αφενός να εισάγει πρώτες ύλες για τις βιομηχανίες της και στην συνέχεια να εξάγει λάδι, χρυσό, αγροτικά προϊόντα.

Ελληνικός Χρυσός: Στα 800 εκατ. ο τζίρος στην πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας

Το β’ εξάμηνο του 2025 η εμπορική λειτουργία στις Σκουριές – Εχει ήδη πραγματοποιηθεί μέχρι το 2017 το 50% της επένδυσης, ενώ επενδύθηκαν πέρυσι 34 εκατ. από ίδια κεφάλαια της «μαμάς» εταιρείας, Eldorado Gold, πριν εγκριθεί η χρηματοδότηση από την EBRD

Για το β΄ εξάμηνο του 2025, ή το αργότερο στις αρχές 2026, είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία των Σκουριών, όπως υπογράμμισε ο CEO της εταιρείας, Χρήστος Μπαλάσκας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, έχει ήδη πραγματοποιηθεί μέχρι το 2017 το 50% της επένδυσης, ενώ επενδύθηκαν πέρυσι 34 εκατ. από ίδια κεφάλαια της «μαμάς» εταιρείας, Eldorado Gold, πριν εγκριθεί η χρηματοδότηση από την EBRD.

Η Ελληνικός Χρυσός υλοποιεί την επένδυση με συνέπεια και σύμφωνα με τον οδικό χάρτη 2021-2024, έχει ήδη ολοκληρώσει σημαντικά ορόσημα νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Όπως σημειώθηκε, η διετία 2024-2025 είναι για την Ελληνικός Χρυσός η περίοδος της επιτάχυνσης για την ολοκλήρωση των κατασκευών στις Σκουριές και την ενίσχυση της παραγωγικότητας στην Ολυμπιάδα, ενώ από το 2025-2029 με την ολοκλήρωση των κατασκευών θα μπει στην περίοδο της ανάπτυξης με τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης και της παραγωγής.

Το έργο των Σκουριών
Με εξασφαλισμένη πλέον τόσο τη χρηματοδότηση όσο και κάθε είδους αδειοδότηση, το έργο των Σκουριών εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης 2,5 ετών μέσω πρόσθετων επενδύσεων $845 εκατ., οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές και επιπλέον 1.400 κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου.

Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα τεχνικά υποέργα του έργου των Σκουριών συναντάμε:

Ανέγερση εργοστασίου εμπλουτισμού (όπου διαχωρίζεται το εξορυσσόμενο μετάλλευμα) – έχει ολοκληρωθεί
Χωματουργικές εργασίες & κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας μεταλλευτικών  εγκαταστάσεων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
Θεμελίωση με πασσάλους μονάδας πρωτογενούς θραύσης και θόλου στέγασης προθραυσμένου μεταλλεύματος – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας νερών μεταλλείου – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
Κατασκευή υποσταθμού και δικτύου ηλεκτροδότησης – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
Κατασκευή του Χώρου Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
Κατασκευή καναλιών εκτροπής ομβρίων υδάτων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
Έναρξη εργασιών επιφανειακού ορύγματος – έναρξη στα τέλη 2023
Κατασκευή μονάδας φιλτρόπρεσσας για τη διήθηση των τελμάτων – έναρξη στα τέλη 2023
Ανάπτυξη υπόγειου μεταλλείου – έναρξη α’ εξάμηνο 2024
Το έργο των Σκουριών έχει σχεδιασθεί για να πληροί τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από πρακτικές όπως η Ξηρή Απόθεση, το νέο Ολοκληρωμένο Συστήμα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων και η Παράλληλη Αποκατάσταση, επιτυγχάνει τη μέγιστη προστασία και τη χαμηλότερη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον.

Στρατηγικό επενδυτικό έργο και για την ΕΕ
Με την έναρξη λειτουργίας των Μεταλλείων στις Σκουριές ο ετήσιος τζίρος της Ελληνικός Χρυσός εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2026 σε $800 εκατ. από $160 εκατ. που ήταν πέρυσι.

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, οι Σκουριές αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο που θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός. Ο χαλκός είναι το μέταλλο της ηλεκτροκίνησης και η ζήτησή του αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2035.

Τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να περάσει η κρίσιμη ευρωπαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία για τις ορυκτές πρώτες ύλες, η οποία θα περιλαμβάνει τους εξής στόχους:

Εξόρυξη: Το 10% της ετήσιας ευρωπαϊκής κατανάλωσης θα πρέπει να εξορύσσεται εντός Ευρώπης
Επεξεργασία: Το 40% της ετήσιας ευρωπαϊκής κατανάλωσης θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί στην Ευρώπη
Ανακύκλωση: Το 15% της ετήσιας ευρωπαϊκής κατανάλωσης θα πρέπει να προέρχεται από ανακύκλωση
Εξωτερικές πηγές: Δεν θα πρέπει περισσότερο από το 65% μιας κρίσιμης πρώτης ύλης να προέρχεται από μία και μόνο τρίτη χώρα-προμηθευτή

Το έργο της Ολυμπιάδας
Στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του μεταλλείου, με έμφαση στη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα και ενισχύουν περαιτέρω τα επίπεδα ασφάλειας. Ήδη η παραγωγή τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγγιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μέχρι σήμερα, η Ολυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας.

Επίσης, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του μεταλλείου, έχουν ξεκινήσει να ενσωματώνονται τεχνολογίες και σύγχρονες διεθνείς πρακτικές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, όπως:

Εγκατάσταση εταιρικού δικτύου 4G στο υπόγειο μεταλλείο (LTE 4G) σε συνεργασία με Cosmote: το μοναδικό στην Ελλάδα σε βάθος 300μ. κάτω από το έδαφος.
Απομακρυσμένη πυροδότηση (Remote Blasting)
Απομακρυσμένο ξεμπάζωμα (Remote Mucking): η πρώτη μεταλλευτική εταιρεία στην Ελλάδα που το εφαρμόζει
Ανατίναξη με χύδην γαλακτώματα (Bulk Emulsion): η πρώτη μεταλλευτική εταιρεία στην Ελλάδα που το εφαρμόζει
Αερισμός κατ΄ απαίτηση (Ventilation on Demand) – σε εξέλιξη

Τρίτη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη

Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί από την Eldorado Gold περίπου $1,3 δισ., ενώ τα επόμενα 25 χρόνια εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν πρόσθετες επενδύσεις ύψους $1,9 δισ. δημιουργώντας έναν όμιλο 3.000 θέσεων εργασίας.

Ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι στην πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας (μεταλλευτικά έργα Σκουριών, Ολυμπιάδας, Στρατωνίου – Μαύρων Πετρών) η Ελλάδα μπορεί να γίνει η 3η παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.