23 Σεπτεμβρίου, 2023
Top News Ελλάδα Χαλκιδική

Αν δεν ενισχυθούν οι μικρομεσαίοι θα θανατωθούν….

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η επιχειρηματική κοινότητα…

Έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και στην Χαλκιδική

Αγκάθι» η πρόσβαση στη χρηματοδότηση • Υπόμνημα με τις θέσεις της κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή ;όπου και η Κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας στην επιχειρηματική κοινότητα, η οποία όμως τηρεί στάση αναμονής για την επίτευξη των στόχων της τετραετίας.

«Η δέσμευση του πρωθυπουργού για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να αποδεσμεύσει τις κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας, τις επιχειρήσεις οι οποίες αναμένουν σταθερό και ισορροπημένο περιβάλλον», σχολίασε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ι. Μασούτης.

Βάρος στους μικρομεσαίους 

Επίσης θετικά σχολίασε τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ωστόσο όπως ανέφερε σε δήλωσή του «οι άνθρωποι της αγοράς περιμέναμε να δοθεί βαρύτητα και στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες πλήττονται βάναυσα τα τελευταία χρόνια από τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην πραγματική οικονομία, κυρίως λόγω της ακρίβειας και της έλλειψης ρευστότητας». Πράγματι, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια έχει σηκώσει μεγάλο βάρος από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, με αποτέλεσμα το λειτουργικό κόστος για πολλούς επαγγελματίες να καθίσταται ασήκωτο κι ενώ καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό λοιπόν όπως τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΑΑ απαιτούνται στοχευμένα μέτρα, όπως η βελτίωση των υφιστάμενων ρυθμίσεων για τις οφειλές σε Εφορία και Ταμεία, το δικαίωμα πρόσβασης περισσότερων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ από τα οποία παραμένουν αποκλεισμένες, με μείωση των έμμεσων φόρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με αλλαγή της τραπεζικής πολιτικής τόσο στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας όσο και στο θέμα του ύψους των προμηθειών συναλλαγών, αλλά και γενικότερα της στήριξης των δανειοληπτών που έχουν επιβαρυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού.

Υπόμνημα της ΓΣΕΒΕΕ

Ένα 24ωρο πριν τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί της με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις της για  αλλαγές στο φορολογικό και μέτρα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, οι συνθήκες απαιτούν οι ενέργειες του Υπουργείου το επόμενο διάστημα να επικεντρωθούν σε  πολιτικές που θα στοχεύουν στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και οφείλουν να συμπεριλάβουν και την ενίσχυση και στήριξη της μικρής κλίμακας επιχειρηματικότητα, η οποία προσφέρει το 85% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και συμβάλλει καταλυτικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Στις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για την φορολογική πολιτική περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: ο εξορθολογισμός των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης), η κατάργηση τέλους επιτηδεύματος χωρίς προϋποθέσεις, η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους, η αποδέσμευση τραπεζικού λογαριασμού για ρυθμισμένες οφειλές αλλά και η κατάργηση του φόρου πολυτελείας στον μεταποιητικό κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας, ο εξορθολογισμός των φορολογικών προστίμων και η επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για τις επιχειρήσεις, με την προϋπόθεση επανεπένδυσης μέρους των κερδών και αύξησης θέσεων απασχόλησης.

Ενίσχυση της ρευστότητας 

Ως προς τις πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρών επιχειρήσεων, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί ένα μόνιμο μέτρο ως εργαλείο χρηματοδότησης αποκλειστικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επίσης η κυβέρνηση να προχωρήσει στην καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν βραχυπρόθεσμα στα προβλήματα ρευστότητας, αύξηση των κονδυλίων που προβλέπονται για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και δημιουργία και αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως χρήση του POS και σύνδεση με εμπορικές πιστώσεις.

«Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις μικρές επιχειρήσεις. Σε όλες τις έρευνες κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία και τα ποσοστά αισιοδοξίας-απαισιοδοξίας, προκύπτει σταθερά αρνητικό ισοζύγιο σχετικά με τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τις εξαμηνιαίες έρευνες γνώμης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου η χώρα μας κατατάσσεται σταθερά πρώτη στο χρηματοδοτικό κενό, καθ’ όλη τη διάρκεια που πραγματοποιείται η έρευνα (από το 2009 ως και σήμερα)», τόνισε  ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ  Γιώργος Καββαθάς.

Για τις οφειλές 

Αναφορικά με τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών στις προτάσεις της, η ΓΣΕΒΕΕ περιλαμβάνει:

– Νέα ρύθμιση 120 δόσεων στην οποία να μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές οφειλές, ιδίως εκείνες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης. Για να είναι αποτελεσματική η ρύθμιση θα πρέπει να προβλεφθεί διαγραφή των προστίμων και λοιπών προσαυξήσεων, καθώς και απομείωση της βασικής οφειλής για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

-Επιτάχυνση και εξορθολογισμός των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις ρυθμίσεις των 240 δόσεων.

– Αναστολή πλειστηριασμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης του για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση ακρίβειας.

-Προσαρμογή-μείωση των τραπεζικών προμηθειών (ηλεκτρονικές συναλλαγές, χρεώσεις, έξοδα κίνησης στο e-banking, πληρωμών προς ΔΕΚΟ κλπ) στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.