Editorial

Αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών η λύση- EDITORIAL

Αγαπητοί φίλοι και φίλες για άλλη μια φορά είμαστε εδώ κοντά σας για να περιγράψουμε την καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας στην Χαλκιδική. Αυτή την καθημερινότητα που δεν έχει να κάνει με την ωραιοποίηση οποιασδήποτε κατάστασης, αλλά με την καταγραφή στην επαρχία.

Εδώ λοιπόν που είναι η φωτογραφία της στιγμής για όλη την Ελλάδα. Μακριά από διαπλοκές και συμφέροντα. Μακριά από κάθε απόπειρα επηρεασμού και κατεύθυνσης της κοινής γνώμης.

Η Αυτοδιοίκηση είναι ένας βαθμός σημαντικός επίλυσης των προβλημάτων των πολιτών απέναντι στην καθημερινότητα και στα άμεσα και απλά ζητήματα που υπάρχουν. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικές οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο. Ο πολίτης πρέπει να είναι υπεύθυνος για την απόφαση που θα πάρει αναφορικά με την στήριξη σε κάποιον συνδυασμό ή υποψήφιο Δημοτικό σύμβουλο.

Κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι να αποβάλουμε την ανάδειξη ανθρώπων στην αυτοδιοίκηση που το κύριο προσόν τους είναι το μεγάλο σόι ή ακόμη χειρότερα τα ρουσφέτια που διευθετούσαν και απέρρεαν από τις θέσεις που κατείχαν και κατέχουν στο δημόσιο. Η υποχρέωση των Κρατικών λειτουργών να εξυπηρετούν τους πολίτες στην Ελλάδα έχει γίνει μέγα ρουσφέτι με αποτέλεσμα ο πολίτης για τα αυτονόητα να νιώθει υποχρεωμένος.

Σαφώς βέβαια οι τελευταίοι έχουν μεγάλες ευθύνες για τις επιλογές τους οι οποίες θα πρέπει να είναι διαφορετικές. Σαφώς και θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας να εκλέγονται άνθρωποι που έχουν ως γνώμονα την ανιδιοτελή προσφορά προς την κοινωνία και όχι το βόλεμα. Που έχουν όραμα για τον τόπο και όχι εξαρτήσεις. Που με τις πράξεις τους θα ενεργούν προς όφελος των πολιτών και όχι προς όφελος των συμφερόντων.

Μεγαλύτερη προσοχή σαφώς και θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή του τοπικού άρχοντα που θα εκλεγεί. Αυτός θα πρέπει να διαθέτει αδιαμφισβήτητα προσόντα και να μην εμπλέκεται σε διάφορα παιχνίδια εξουσίας. Άλλωστε δυστυχώς το σύστημα στην αυτοδιοίκηση παρά τις αλλαγές που έγιναν με τον Κλεισθένη, παραμένει βαθιά Δημαρχιακό.

Την Δευτέρα ξεκινά στην Αθήνα το Τακτικό ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ με μόνο σκοπό και στόχο την συνέχιση της διαβούλευσης για τον Κλεισθένη καθώς και τις αλλαγές που θα φέρει ο Κλεισθένης ΙΙ. Πολλά είναι τα σενάρια όπου ακούγονται για αυτές τις αλλαγές. Ο αρμόδιος Υπουργός κος Χαρίτσης έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ με σκοπό και στόχο να διορθωθούν τα όποια λάθη και αν υπάρχουν. Τα σενάρια που ακούγονται είναι τα ακόλουθα:

Στα τοπικά συμβούλια να μην υπάρχει υποψήφιος Πρόεδρος στο ψηφοδέλτιο όπου θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς του πρώτου συνδυασμού ενώ εξετάζονται δυο εναλλακτικές αναφορικά με αυτή την περίπτωση. Η πρώτη αναφέρει την ύπαρξη δεύτερου γύρου και στα τοπικά όπου θα πηγαίνουν οι δυο πρώτοι σε σταυρούς από τους δυο πρώτους συνδυασμούς. Η δεύτερη εναλλακτική που συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες κάνει λόγο για σύνδεση των τοπικών συμβουλίων με το κεντρικό ψηφοδέλτιο. Αυτό βέβαια θα σημάνει ότι πηγαίνουμε στο παλαιό σύστημα όπου ο συνδυασμός θα χρειάζεται πάνω από 120 άτομα για να μπορέσει να είναι έγκυρος. Μια άλλη αλλαγή που θα προγραμματιστεί και φαίνεται ότι θα περάσει είναι η αύξηση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από 30% που προβλέπεται σήμερα στο 50%. Αυτό σημαίνει περισσότεροι υποψήφιοι σε κάθε ψηφοδέλτιο. Τέλος συζητείται να μπει 3% ποσοστό στην είσοδο στο περιφερειακό και Δημοτικό συμβούλιο. Αυτό θα σημάνει πως πλέον η πλειοψηφία για τον πρώτο μπορεί σχηματιστεί με 48,5% από τον πρώτο γύρο όταν σήμερα χρειάζεται 50% + 1 .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.