19 Ιανουαρίου, 2022
Editorial

Οι μειώσεις φόρων στο προσκήνιο

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης
Οι μειώσεις φόρων στο προσκήνιο
Φαίνεται πως πλέον έχουμε τον οδικό χάρτη της οικονομίας, μετά την πρώτη τοποθέτηση από πλευράς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 85η ΔΕΘ, μιας και το οικονομικό επιτελείο εξειδίκευσε τα οικονομικά μέτρα βήμα προς βήμα με φόντο βέβαια τις φορο μειώσεις που μοιάζουν επιβεβλημένες.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, επεκτείνεται για το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η απαλλαγή αυτή αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες. Ακόμη μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 24% στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση.
Παρατείνεται η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13%, μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
Ο συντελεστής ΦΠΑ για τις ζωοτροφές μετατάσσεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%. Η μείωση αυτή είναι μόνιμη. Παρατείνεται η αναστολή του τέλους 10% συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.
Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στο 10%, από 12% έως 20% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022. Ενισχύονται με πρόσθετα φορολογικά κίνητρα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές Οι δαπάνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη δράσεων που συνδέονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως και 100%.
Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται για τις επιχειρήσεις κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου. Οι επιχειρήσεις που συγχωνεύονται θα επωφεληθούν με έκπτωση φόρου της τάξης του 30% σε ετήσια βάση, για τρία χρόνια. Ατομικές επιχειρήσεις μπορούν να συμπράξουν, συστήνοντας ένα νέο νομικό πρόσωπο και να τύχουν της ίδιας έκπτωσης. Από 01/10/2021 αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές ανά γονέα ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, όπως αυτή ορίζεται στη φορολογία κεφαλαίου, στο ποσό των 800.000 ευρώ. Αυξάνεται κατά 20% το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021. Αναμορφώνεται το πλαίσιο της φορολοταρίας. Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν. Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ.Επιπλέον, τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.
Είναι μέτρα που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και βοηθούν την οικονομία να ορθοποδήσει. Σίγουρα όμως χρειάζονται και νέα μέτρα, νέες παρεμβάσεις ουσιαστικές και μόνιμες. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν σηκώσει όλο το βάρος και θα χρειαστούν σημαντικές παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *