Top News Περιβάλλον Χαλκιδική

Μέγα πρόβλημα για την Χαλκιδική ο καθαρισμός οικοπέδων

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος κι ακόμη να κοπούν τα χόρτα…

Ακόμη δεν τέθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα

• Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφωθούν • Από τους Δήμους θα γίνεται ο έλεγχος και θα χρεώνει τους ιδιοκτήτες …

XORTA KATHARISMOS OIKOPEDA XORTOKOPTIKO

• Κι ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει (από 1η Μαΐου), για μια ακόμη χρονιά παρατηρείται μεγάλη αδιαφορία τόσο από ιδιώτες, όσο και από Δήμους να προχωρήσουν στο καθαρισμό των οικοπέδων! Τι κι αν σε συχνές συνεδριάσεις των Συντονιστικών Πολιτικής Προστασίας Δήμων και Περιφέρειας τονίζεται η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων πρόληψης για να θωρακιστεί η περιοχή μας, απέναντι στον ορατό κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, που μπορεί να επιφέρει πραγματικό όλεθρο; Δυστυχώς, στην πράξη όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες αποδεικνύονται αδύναμες να προετοιμαστούν κατάλληλα, αφού σε πολλά σημεία τόσο πέριξ του αστικού ιστού των Ιωαννίνων, όσο και σε πολλά χωριά του Νομού, τα χόρτα σε ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις έχουν θεριέψει επικίνδυνα!

Τα προβλήματα που επικαλούνται οι Δήμοι για ελλείψεις προσωπικού, αλλά και επιπλέον επιβάρυνση με αρμοδιότητες  που δεν τους αναλογούν (έχουν την ευθύνη εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων) είναι μεν υπαρκτά, ωστόσο επειδή πρόκειται για καίριας σημασίας ζήτημα, οφείλουν να το θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα και να το φέρουν σε πέρας με κάθε τρόπο και κόστος! Και αφού πρώτα προχωρήσουν στον καθαρισμό όλων των δημοτικών οικοπέδων, στη συνέχεια να… συνετίσουν και τους δημότες τους, πολλοί εκ των οποίων αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους!

Έτοιμη η πλατφόρμα, αλλά… 

Είναι γνωστό εξάλλου, ότι κάθε χρόνο το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί ο κρατικός μηχανισμός είναι αυτό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα καταστρεπτικές. Η χώρα μας, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια μετράει πολλές καταστροφικές – φονικές πυρκαγιές, γι’ αυτό και εκτός από την ετοιμότητα της Πολιτείας απαιτείται και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών!

Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι ιδιοκτήτες οικοπέδων υποχρεούνται μέχρι 31 Μαΐου να υποβάλουν αίτηση στο μητρώο καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων! Όσοι μάλιστα το αμελήσουν, τους περιμένουν τσουχτερά πρόστιμα! Ποιο είναι το παράδοξο; Ότι η πλατφόρμα ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, ενώ η προθεσμία λήγει σε μόλις 17 ημέρες!

Έλεγχοι από τους Δήμους 

Η νέα αυτή ψηφιακή υπηρεσία θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του, αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο Δήμος θα καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

Οι Δήμοι, αφού διενεργούν ελέγχους και εντοπίζουν ακαθάριστα οικόπεδα, στη συνέχεια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας θα έχουν τη δυνατότητα να διασταυρώσουν εάν οι πολίτες έχουν υποβάλλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Τσουχτερά πρόστιμα

Με δεδομένο ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους δεν συμμορφωθούν είναι τσουχτερά, οι πολίτες άμεσα θα πρέπει να φροντίσουν για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.

Πιο συγκεκριμένα σε όσους δεν υποβάλλουν δήλωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ για την υποβολή ψευδούς δήλωσης προβλέπεται ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματική ποινή από 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες, ενώ το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν είναι μικρότερο από 70 ευρώ αλλά ούτε και μεγαλύτερο από 150 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι παραβάτες μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα ύψους έως και 54.000 ευρώ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.