21 Απριλίου, 2024
Θέμα Χαλκιδικής Τουρισμός Χαλκιδική

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ… ΔΥΟ ΟΨΕΩΝ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ!

Ανάμεικτη είναι η εικόνα της κίνησης καθώς προχωρά το καλοκαίρι

• Γεμίζουν τα παράλια, όμως η θερινή σεζόν είναι φέτος «ψαλιδισμένη»

Ο καύσωνας έφερε στα χωριά τους πρώτους απόδημους…

• Ανάμεικτη είναι η εικόνα όσον αφορά γενικότερα στην τουριστική κίνηση της Χαλκιδικής καθώς οδεύουμε προς το τέλος του Ιουλίου και πλησιάζει ο Αύγουστος, κατεξοχήν μήνας θερινών διακοπών. 

Στον Νομό Χαλκιδικής, το καλοκαίρι είναι πλούσιο με πολλές εκδηλώσεις και πανηγύρια στα χωριά.  Στο μεταξύ, η άφιξη των πρώτων αποδήμων «ξυπνάει» τα ορεινά χωριά, τα οποία θα φιλοξενήσουν ως το φθινόπωρο πληθώρα εκδηλώσεων και πολιτιστικές δράσεις που αποτελούν μαγνήτη για τους πολίτες.

«Ψαλιδισμένη» σεζόν

Στα παράλια της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας από την άλλη, που έχουν την τιμητική τους εν μέσω καλοκαιριού, πολλοί ήταν οι παραθεριστές το περασμένο Σαββατοκύριακο. Εκτός από τους ξένους που κάνουν διακοπές στην  Χαλκιδική και οι Χαλκιδικιώτες προκειμένου να γλιτώσουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, άφησαν πίσω τους την πόλη και εξέδραμαν μαζικά αναζητώντας καλοκαιρινή χαλάρωση και δροσιά δίπλα στη θάλασσα μετά από αρκετές ημέρες ζέστης! Αυξημένος ήταν ο όγκος και τον δρόμο Θεσσαλονίκης Νέων Μουδανιών όπως και στον δρόμο για το δεύτερο πόδι.  Απόδειξη ότι δεν έχει φύγει ακόμα πολύς κόσμος για τις καλοκαιρινές του διακοπές ή ότι είναι αρκετοί εκείνοι που θα τη βγάλουν με μονοήμερες και διήμερες αποδράσεις.

Πάντως, η αυξημένη κίνηση στα παράλια δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με την οποία χάθηκαν σχεδόν δύο μήνες από την τουριστική σεζόν, ο Μάιος και ο Ιούνιος, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών κυρίως. Έτσι, οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν στη διάθεσή τους μία σεζόν δυόμισι μηνών περίπου, από τις αρχές Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ελπίζοντας σε επιμήκυνσή της, κάτι όμως που προς το παρόν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ανταγωνιστής η Πιερία 

Στο μεταξύ, όπως έχει γράψει ήδη η εφημερίδα μας οι παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής  έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια έναν υπολογίσιμο ανταγωνιστή και αυτός δεν είναι άλλος από τη Πιερία  που ανθεί τουριστικά, προσελκύοντας και πολλούς Μακεδόνες, οι οποίοι αναζητούν πιο φτηνά πακέτα διακοπών.

«Ξυπνούν» τα χωριά!

Καθώς οδεύουμε προς τα τέλη Ιουλίου, το ενδιαφέρον, πλην της θάλασσας, στρέφεται και προς τα ορεινά χωριά της Χαλκιδικής, τα οποία ειδικά τον Αύγουστο αναμένεται να έχουν την τιμητική τους, όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε χρόνο. Ήδη, ο καύσωνας ανάγκασε αρκετούς αποδήμους, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, να αφήσουν εσπευσμένα την Αθήνα και να έρθουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να περάσουν ένα πιο δροσερό καλοκαίρι κοντά σε συγγενείς και φίλους.

Εκτιμάται μάλιστα ότι αρκετοί απόδημοι θα επιστρέψουν φέτος φέρνοντας μαζί και φίλους, τους οποίους θα φιλοξενήσουν στα πατρικά σπίτια και θα ξεναγήσουν στην ορεινή Ήπειρο ως εναλλακτικές διακοπές εκείνων σε νησιά του Αιγαίου που φέτος έχουν εξελιχθεί σε πολύ ακριβή υπόθεση.

Όπως κάθε χρόνο, στο ζωντάνεμα της ορεινής υπαίθρου συντελεί και η πληθώρα εκδηλώσεων, πανηγυριών, μουσικών και κινηματογραφικών φεστιβάλ, πολιτιστικών ανταμωμάτων, ημερίδων, αθλητικών δράσεων κλπ. που, με βασικό «μοχλό» τους κατά τόπους συλλόγους, θα λάβουν χώρα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου σε πλατείες χωριών, ποτάμια και μνημεία όπως μοναστήρια, πέτρινοι νερόμυλοι κ.α.. Φυσικά, δεν λείπουν και φέτος οι αναβιώσεις ηθών και εθίμων του παρελθόντος που έχουν στόχο να μη χαθούν στο πέρασμα του χρόνου. Πρόκειται για εκδηλώσεις η συμμετοχή στις οποίες συνήθως δεν έχει κανένα κόστος, χάρη και στην ενίσχυσή τους από τους Δήμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.