Ελλάδα Ευρώπη

ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΦΙΕΣΤΑ ΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

– 2.000 άτομα έφτασαν με πούλμαν από Αλβανία… 2 ΦΡ. ΜΠΕΛΕΡΗΣ: Θέλησε να κάνει επίδειξη δύναμης…

– Προκαλεί και η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας

RAMA ATHINA 12 05 2024

• Χωρίς παρατράγουδα πραγματοποιήθηκε χθες η προεκλογική εκδήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα, ο οποίος σε μια καλά οργανωμένη επικοινωνιακά φιέστα απευθύνθηκε σε περίπου 5.000 συμπατριώτες τους που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Αν και η διεξαγωγή μιας τέτοιας εκδήλωσης από πολλούς χαρακτηρίστηκε άκαιρη (οι εκλογές στην γειτονική χώρα θα γίνουν την Άνοιξη του 2025) κι ενώ προηγούνται οι Ευρωεκλογές και όλες οι χώρες της Ευρώπης κινούνται σ’ αυτούς τους ρυθμούς, ωστόσο ο Αλβανός Πρωθυπουργός επέλεξε σ’ αυτή τη φάση να πραγματοποιήσει ευρωπαϊκή (!) περιοδεία, ξεκινώντας από την Ελλάδα και δίνοντας λαβές για ποικίλες ερμηνείες της στάσης του.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερή τους περίοδο, λόγω και της «υπόθεσης Μπελέρη», για την οποία η ελληνική πλευρά τονίζει ότι πρόκειται για ζήτημα σεβασμού του Κράτους Δικαίου…

Σε πανηγυρικό τόνο!

Όπως προαναφέρθηκε, η φιέστα του Έντι Ράμα είχε στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσει πανηγυρικό τόνο, σε μια προσπάθεια του Αλβανού Πρωθυπουργού να ενισχύσει το προφίλ του και στο εσωτερικό της χώρας του, απαντώντας στους αντιπάλους και επικριτές του για τον τρόπο διακυβέρνησης.

Από νωρίς λοιπόν άρχισαν να συρρέουν υποστηρικτές του Ράμα στο Κλειστό Γαλατσίου, με σημαίες και μπλουζάκια που απεικόνιζαν τον Αλβανό Πρωθυπουργό, ενώ μέχρι και από την Αλβανία ταξίδεψαν με πούλμαν τουλάχιστον 2.000 άτομα για να είναι… σίγουρη η επιτυχία της χθεσινής φιέστας.

Ο Έντι Ράμα  όταν ανέβηκε στο βήμα για να απευθυνθεί στους συμπατριώτες του ανέφερε ότι δεν ήρθε για να προκαλέσει, αλλά για να μιλήσει στο λαό του! Κατά την ομιλία του στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όσοι Αλβανοί μετανάστευσαν προς τη χώρα μας, αναφέρθηκε στις ελληνοαλβανικές σχέσεις λέγοντας ότι «είμαστε δυο λαοί αγαπημένοι που έχουμε περάσει πολλές δυσκολίες» και κλείνοντας είπε στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάδα»!

Το μήνυμα Μπελέρη…

Το δικό του μήνυμα από τις φυλακές στο Φίερι έδωσε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και υποψ. ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. Φρ. Μπελέρη. «Η μέρα που διάλεξε ο Ράμα να έρθει στην πατρίδα μας, δεν είναι τυχαία! Είναι η μέρα που συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τη σύλληψή μου. Επέλεξε αυτήν την ημέρα, επειδή ενοχλήθηκε από την υποψηφιότητά μου. Θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα, να κάνει επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Αλβανίας και να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής. Δεν θα τα καταφέρει. Με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού, δεν μπορεί να παίξει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Μητσοτάκης 

Στο μεταξύ, μέχρι χθες βράδυ δεν υπήρξε κάποια επίσημη κυβερνητική αντίδραση για την εκδήλωση του Έντι Ράμα στην Αθήνα. Εξάλλου, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εξαρχής χαρακτηρίστηκε ως μια ιδιωτική επίσκεψη – αν και αχρείαστη – οπότε δεν αναμένονταν και κάποια τοποθέτηση. Όμως ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Πάνο Αμυρά για τον «Ελεύθερο Τύπο» ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε στον συμβολισμό της υποψηφιότητας Μπελέρη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «στο πρόσωπο του Φρέντη Μπελέρη δηλώνουμε τη στήριξή μας στη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, καθώς είναι ένας εκλεγμένος δήμαρχος, ο οποίος έχει φυλακιστεί άδικα στην Αλβανία. Όταν μάλιστα είχε συλληφθεί, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι δεν στηρίζει την εκεί ελληνική μειονότητα. Και, τώρα, που η Ν.Δ τον έχει υποψήφιο… κατηγορείται ξανά, αλλά για τάχα ακροδεξιά στροφή».

Πρόκληση από Βόρεια Μακεδονία…

Γενικότερα όμως τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο με χώρες που διακαώς επιθυμούν την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά όμως με την στάση τους δημιουργούν αχρείαστες και κυρίως επικίνδυνες εντάσεις.

Ο λόγος για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα, η οποία κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία» παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία»! Η πρόκληση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου να αποχωρήσει από την εκδήλωση ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Έντονη ήταν η αντίδραση και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατηγόρησε την Βόρεια Μακεδονία για «κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών»!

Σε σχετική ανακοίνωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Αντίδραση όμως υπήρξε και από την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία με ανάρτησή της ανέφερε: «Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.