Top News Ελλάδα

Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Νέα Σκιώνη στο πρώτο πόδι 

 

Το ξενοδοχείο κρυσφήγετο για οι επιθέσεις στα Βαλκάνια made in Chalkidiki….

Κατάσκοποι της Ρωσίας φέρεται να ήταν οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Villa Elena στην περιοχή Φράμα, κοντά στη Σκιώνη, της Χαλκιδικής, με το κατάλυμα να το χρησιμοποιούν και ως καταφύγιο-κρησφύγετο μέλη της πανίσχυρης ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας GRU και συγκεκριμένα της μονάδας 29155, «ενός εκ των γκρουπ με τις πιο βλοσυρά επιτυχημένες δολοφονίες και ενέργειες σαμποτάζ».

Το ζεύγος Νικολάι και Ελένα Σαποσνίκοφ αγόρασαν τους τίτλους του ξενοδοχείου Villa Elena το 2009 προσφέροντας το ποσό των 275.000 ευρώ, όπως προκύπτει από το πόρισμα έρευνας της ρωσικής δημοσιογραφικής ομάδας του ιστότοπου The Insider, που δημοσιεύει η εφημερίδα Daily Telegraph και αναμεταδίδει το protothema.gr.
Image

Οι δύο τους σχετίζονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με αιματηρές επιθέσεις σε αποθήκες πυρομαχικών στην Τσεχία και λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες μελών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Το ξενοδοχείο που έγινε κατάλυμα της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας GRU

Το 2010, ο Νικολάι και η Έλενα μετακόμισαν στο ξενοδοχείο Villa Elena κι έναν χρόνο αργότερα έβαλαν «μπροστά» την επιχείρησή τους. Το τριώροφο κατάλυμα το χρησιμοποιούσαν και ως κρησφύγετο μελών της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας GRU, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, τα οποία μετακινούνταν εκεί μέσω Θεσσαλονίκης.

Image

Η έρευνα αναφέρει ακόμη ότι, από το 2012 έως το 2018 είχαν καταλύσει στη Villa Elena τουλάχιστον τέσσερα μέλη της Μονάδας 29155, την πανίσχυρη ομάδα της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας GRU με στόχο την αποσταθεροποίηση ξένων κυβερνήσεων.

Ο διοικητής της Μονάδας, στρατηγός Αντρέι Αβεριάνοφ, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν καταλύσει στο ελληνικό ξενοδοχείο, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Εξασφάλισαν δίοδο σε Ρώσους πράκτορες που ανατίναξαν αποθήκες πυρομαχικών σε Τσεχία και Βουλγαρία

Το ζεύγος Σαποσνίκοφ βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών της Πράγας με την κατηγορία ότι το 2014 έβαλαν…πλάτη εξασφαλίζοντας δίοδο σε Ρώσους πράκτορες που ανατίναξαν τουλάχιστον δύο αποθήκες πυρομαχικών στο χωριό Βρμπέτιτσε στα νοτιοανατολικά της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί η προμήθεια στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι, οι τσεχικές αρχές ξεκίνησαν τις έρευνες όταν διαπίστωσαν πως η Έλενα είναι ιδιοκτήτρια υπεράκτιας εταιρείας στις νήσους Μάρσαλ και κάτοχος δύο τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, οι πράκτορες που είχαν την αμέριστη βοήθεια του ζεύγους Σαποσνίκοφ ήταν οι Αλεξάντερ Μίσκιν και Ανατόλι Τσέπιγκα. Πρόκειται για τους δύο Ρώσους που κατηγορούνται από την κυβέρνηση του Λονδίνου για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ (πατέρα και κόρης) με το νευροτοξικό αέριο νοβιτσόκ στο Σάλσμπερι το 2018. Αυτός που ενορχήστρωσε την επίθεση φέρεται να ήταν ο στρατηγός Αντρέι Αβεριάνοφ.

Ζούσαν διπλή ζωή στην Τσεχία

Ο ρωσικός ιστότοπος The Insider έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ζεύγος Σαποσνίκοφ ήταν ένα ζευγάρι πρακτόρων δίχως διπλωματική κάλυψη.

Ζούσαν μια διπλή ζωή στην Τσεχία, η κυβέρνηση της οποίας ζήτησε το 2023 την έκδοσή τους από την Ελλάδα για τις επιθέσεις στις αποθήκες, που προκάλεσαν τουλάχιστον δύο θανάτους εργαζομένων.

Ενώ ο Νικολάι απεβίωσε τον περασμένο Φεβρουάριο από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 62 ετών, η έκδοση της Ελένα εκκρεμεί.

Η Ελένα… Μάτα Χάρι

Η δημοσιογραφική έρευνα του ιστότοπου The Insider εκτιμά πως η Ελένα είχε την απευθείας επαφή με τη Μονάδα 29155 και θεωρείται ότι είχε ρόλο όχι μόνο στη συγκέντρωση πληροφοριών αλλά και στη στρατολόγηση πρακτόρων για λογαριασμό του Κρεμλίνου.

Επιπλέον, η Ελένα Σαποσνίκοβα φέρεται να έχει λάβει μυστικό ρωσικό διαβατήριο, σαν αυτά που παρέχονται στα μέλη της Μονάδας 29155 και της έχουν απονεμηθεί στρατιωτικές τιμές από τη Μόσχα για το ρόλο της σε επιχειρήσεις σαμποτάζ σε Τσεχία και Βουλγαρία, αμφότερες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.