10 Δεκεμβρίου, 2023
Top News Κοινωνία

Στην πρώτη γραμμή ο Γρ. Τάσιος… 

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ 4ΕΤΙΑ!

MHTSOTAKHS TOLMHRA

• Φιλόδοξο, απόλυτα ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο, είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία που παρουσίασε χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». 

Τις βασικές προτεραιότητες τις είχε αναπτύξει στη διάρκεια ομιλιών του το τελευταίο διάστημα, αλλά χθες βράδυ τις παρουσίασε ολοκληρωμένες, μεταδίδοντας αίσθηση σιγουριάς και αισιοδοξίας για την επόμενη τετραετία με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα αναδειχθεί κατά πάσα πιθανότητα από τις επαναληπτικές εκλογές.

Η παρουσίαση του προγράμματος αναμένεται να δώσει νέα δημοσκοπική ώθηση στη Ν.Δ., η οποία βελτιώνει συνεχώς την απήχησή της στο εκλογικό σώμα, διευρύνοντας τη διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιβεβαίωσε μια ακόμη δημοσκόπηση, της Marc που μεταδόθηκε χθες βράδυ από τον τηλεοπτικό σταθμό Ant1. Η διαφορά κινείται στο 6% (από 5,2% στις αρχές Απριλίου) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα και την παράσταση νίκης να είναι συντριπτική υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 32,1% έναντι 26,1% του ΣΥΡΙΖΑ, η παράσταση νίκης είναι στο 63,7% για τη Ν.Δ., ενώ η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέβηκε στο 42,4% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση.

Πέντε άξονες

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 αναπτύσσεται σε πέντε άξονες – ταυτότητες της Ελλάδος και το κεντρικό μήνυμα συνοψίζεται στο «Σταθερά, τολμηρά, μπροστά για Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή, πράσινη και κυρίως, ισχυρή». «Τα μεγάλα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια. Αυτά τα θεμέλια βάλαμε στην πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του, προσθέτοντας ότι «θέσαμε τα θεμέλια για μια αναπτυξιακή πολιτική που δεν θα θέσει σε κανέναν κίνδυνο στο μέλλον τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτή για μένα είναι η κορυφαία δέσμευση απέναντι στη νέα γενιά» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής σε ότι αφορά τη μείωση των φόρων, την μεγέθυνση του ΑΕΠ και την προσέλκυση νέων επενδύσεων από παγκόσμιους κολοσσούς.  «Είμαστε πιο έτοιμοι και πιο ώριμοι από ποτέ. Δώστε μας την ευκαιρία να πάμε την Ελλάδα σταθερά μπροστά».

Η παραγωγική Ελλάδα

Οι στόχοι της Κυβέρνησης είναι:

-Μείωση δημοσίου χρέους στο 140% – Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.

– Μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027.

– 12μηνη τουριστική περίοδος.

– Αύξηση μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ.

– Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024.

– Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση μισθολογίου τους από 1/1/2024.

– Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις – αυστηροί ψηφιακοί έλεγχοι παντού.

– Σταδιακή μείωση 20% τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το 2027.

– Οριστική κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες και αύξηση τους κατά 60.000 έως το 2027.

– Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024.

-Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών και μη μισθολογικού κόστους.

– Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025

– 2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα.

Υγεία – Κοινωνική Ελλάδα 

Σε ότι αφορά την κοινωνική Ελλάδα και την αναμόρφωση του ΕΣΥ, οι στόχοι της Ν.Δ. για την επόμενη τετραετία, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:

– Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους

-Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης

-Δημιουργία 311 νέων δομών Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα.

– Διεύρυνση ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

– 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.

– Αύξηση μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση σε νεοδιόριστους.

– Ανέγερση φοιτητικών εστιών για στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.

– Αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.

«Χτίζουμε -είπε ο Πρωθυπουργός- πάνω στις 25.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Εκτιμούμε 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο», για να προσθέσει ότι επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της εξωστρέφειας για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα

Η πρόοδος της Ελλάδας στην εγκατάσταση ΑΠΕ ξεπέρασε κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο και για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή δουλειά για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, κρίσιμο για ολόκληρη την Βαλκανική.

Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ψηφιακή Ελλάδα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

•  Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κράτους στο gov.gr.

•  Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet.

•  Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.

• Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταϊκά στέγης».

• Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ. δένδρα

•  Πρόγραμμα GR-ECO islands.

•  Ολοκλήρωση των 45 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων.

Αξιολόγηση παντού 

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε επίσης για:

– Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.

– Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16).

– Αύξηση κατά 8% Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικών επιδομάτων.

– Επέκταση υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία – Προσωπικός Βοηθός.

– Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

-Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

– Αξιολόγηση παντού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Μεταναστευτικό 

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό. ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι ροές από την Ελλάδα έχουν πέσει στο 5% λόγω της φύλαξης των συνόρων και δεσμεύτηκε για:

-Επέκταση του φράκτη στον Έβρο στο σύνολο (140 χλμ)

– Οργανωτική Αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. – Αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα.

– Νέο Πυροσβεστικό Σώμα – Πρόσληψη 500 νέων στελεχών – Προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιά και 5 +2 Canadair νέου τύπου, καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας.

Εθνική Άμυνα

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale, 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισεκ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Και έκλεισε το κεφάλαιο για την ισχυρή Ελλάδα με την φωτογραφία από την ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, λέγοντας ότι η Ελλάδα πλέον αποκτά φωνή σε όλα τα διεθνή φόρα.

Ο Γρ. Τάσιος

Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γρηγόρης Τάσιος εξέφρασε την ικανοποίηση του από την ανακοίνωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας παράλληλα στις περιοδείες που συνεχίζει, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος ηγέτης που μπορεί να εγγυηθεί το αύριο αυτού του τόπου. Ο κος Τάσιος πραγματοποίησε τις εξής περιοδείες:

Η μέρα ξεκίνησε γιορτινά στην πανήγυρη του Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου στην Ορμύλια και συνεχίστηκε, με την λιτάνευσης της Ιεράς εικόνας στους δρόμους του οικισμού, η οποία συνοδεύτηκε μελωδικά από την υπέροχη Φιλαρμονική Ορχήστρα “Απόλλων” Ροδολίβους. Μία εξαιρετική πρωτοβουλία της τοπική κοινότητας που μας πλημμύρησε χαρά και μας γέμισε χαμόγελα.
📍 Στη συνέχεια, βρέθηκα στο πανηγύρι της Παλαιόχωρας, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Ελπίς” και ο Σύλλογος Γυναικών Ζερβοχωρίων έστησαν γιορτή με παραδοσιακά εδέσματα, χορούς και τραγούδια για κατοίκους και επισκέπτες, στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες!
Σε μία κίνηση συμβολική επισκέφτηκα το μοναδικό κατοικημένο νησί της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Αμμουλιανή μας εγκαινιάζοντας έτσι την προεκλογική μου περίοδο στο νόμο. Οι υποδομές και η ανάγκη ολοκλήρωσης σημαντικών έργων, όπως οι λιμενικές εγκαταστάσεις, η μαρίνα, η μελέτη επέκτασης του οικισμού κ.ά. ήταν τα κεντρικά θέματα συζήτησης στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην δημοτική κοινότητα παρουσία του Προέδρου, κ. Κώστα Τσακνή, του Αντιπροέδρου, κ. Αντ. Χριστοδούλου, του διοικ. Συμβούλου, κ. Νικ. Μαρτυγάκη, εκπρόσωπων της αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και όλων των συλλόγων του νησιού. Παράλληλα, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού σχολιάζοντας τη φετινή τουριστική σεζόν, για την οποία αισθάνομαι αισιόδοξος ότι θα είναι καλύτερη απο το 2019.
📍 Στη συνέχεια επισκέφτηκα την Ουρανούπολη όπου συναντήθηκα με κατοίκους και καταστημάρχες με τους οποίους συζητήσαμε τα σημαντικά και χρόνια προβλήματα που τους απασχολούν και εστιάζονται κυρίως στις υποδομές (λιμάνι, αναπλάσεις, αναβάθμιση οδικού αξονα Τρυπητή-Ουρανούπολη κ.ά. αλλά και σε θέματα τουριστικού χαρακτήρα. Ενώ στο γεύμα εργασίας που είχα με τον πρόεδρο της Τοπ. Κοινότητας, κ. Μιχ. Λεμονιάδη και τον Πρ. των Επαγγελματιών, κ. Χρ. Τσακούλη αναλύσαμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής και θέματα επιχειρηματικού και τοπικού ενδιαφέροντος.
👉 Για μένα προσωπικά το δίλημμα των εκλογών για το Νομό μας είναι «αν μας αρέσει να μείνουμε στο χθες ή να κοιτάξουμε το σήμερα και το αύριο». Έχουμε μπροστά μας τις πολύ κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου και ό,τι έχει σχέση με αποφάσεις, είναι θέμα σωστής τεκμηρίωσης και διεκδικήσεις για να λύνουμε τα προβλήματα κεντρικά.
Επόμενος σταθμός της σημερινής περιοδείας τα Νέα Ρόδα της πολιτιστικής μας παράδοσης και της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Η επίσκεψη είχε στόχο να συναντηθώ με τους κατοίκους του χωριού, τους νέους, τους εργαζόμενους αλλά και τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, τους καταστηματάρχες και τους αλιείς όπου συζητήσαμε τα βασικότερα θέματα που τους απασχολούν με επίκεντρο την καθημερινότητα, την οικονομία αλλά και το όραμα τους για την ανάδειξη της «διώρυγας του Ξέρξη».
👉 Συζητώντας μαζί τους αποδεικνύεται ότι το χθες, ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Η Χαλκιδική του σήμερα έχει ανάγκη από νέα δύναμη, με πανελλήνια επιρροή και εμπειρία διαχείρισης μεγάλων κρίσεων. Γι’ αυτό βρίσκομαι και εγώ στην πρώτη γραμμή του αγώνα, γιατί #Μαζίμπορουμεπερισσοτερα
Η περιοδεία μου ξεκίνησε από τα Πυργαδίκια, όπου συναντήθηκα με εστιάτορες και επιχειρηματίες, οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία να ξεκινήσει η σεζόν και προσμένουν μια πολύ καλή τουριστική χρονιά.
📍 Στη συνέχεια βρέθηκα δίπλα στους κατοίκους και τους επαγγελματίες του Αγίου Νικολάου και συνομίλησα με συνταξιούχους στο ΚΑΠΗ και στα καφενεία του χωριού, με τη νεολαία στις καφετέριες, με μητέρες με μικρά παιδιά στην κεντρική πλατεία και με ξενοδόχους της περιοχής και καταστηματάρχες συζητήσαμε για τα τοπικά και όχι μόνο θέματα που τους απασχολούν.
👉 Αυτό που εισπράττω από τον κόσμο που συναντάω είναι ότι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, αναπόφευκτα γίνεται σύγκριση του χθες με το σήμερα. Και αυτο είναι αισόδοξο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.