4 Ιουλίου, 2022
Top News Άρθρα Θέμα Χαλκιδικής Κοινωνία Οικονομία

Δεν μας έφτανε η πανδημία, θα μας αποτελειώσει ο πόλεμος

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Χαλκιδικής στο χείλος του γκρεμού

 Έρχονται μεγάλες ανατιμήσεις και σε είδη πρώτης ανάγκης Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελληνική Κυβέρνηση εξετάζουν πρόσθετα μέτρα στήριξης

 

• Με κομμένη την ανάσα ο κόσμος παρακολουθεί τις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Όσο και αν οι βόμβες που ρίχνουν οι Ρώσοι είναι αρκετά μακριά από τη χώρα μας, οι άλλες βόμβες αυτές που αφορούν την οικονομία, άρχισαν ήδη να σκάνε η μία μετά την άλλη και στην Ελλάδα.
Τα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την μακρόχρονη οικονομική κρίση και από τα δύο χρόνια της πανδημίας, καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκαλείται από τις πολεμικές επιχειρήσεις. Δυστυχώς καθημερινά διαψεύδονται οι εκτιμήσεις και επαληθεύονται τα χειρότερα σενάρια. Μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν ανατραπεί τα πάντα και το χειρότερο είναι ότι ούτε οι πιο έμπειροι αναλυτές δεν είναι σε θέση να προβλέψουν που θα οδηγηθεί η κατάσταση.
Ήδη οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ιλιγγιώδεις. Η αμόλυβδη «έσπασε» και στην Χαλκιδική  το φράγμα των 2 ευρώ, ενώ «τρέμει» ο κόσμος να ανοίξει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων. Μετά τη  ανακοίνωση του Αμερικανού Πρόεδρου Μπάιντεν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο (τον οποίο ακολούθησε λίγο αργότερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον) αναμένεται νέα εκτίναξη της τιμής του και αναπόφευκτα νέα αύξηση της αμόλυβδης, του πετρελαίου κίνησης, αλλά και του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο ξεπερνά πλέον το 1,5 ευρώ το λίτρο!
Οι αυξήσεις στην ενέργεια αναμένεται να επηρεάσουν όλο το φάσμα της παραγωγής και ήδη αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, «διαλύοντας» κυριολεκτικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ήδη έχουν γίνει αισθητές ανατιμήσεις στο ψωμί, στο γάλα και σε πολλά άλλα προϊόντα, ανατιμήσεις που σε πολλές περιπτώσεις έρχονται με βάση τις ανατιμήσεις στην ενέργεια προ πολέμου. Το τι θα επακολουθήσει εάν συνεχιστεί το πολεμικό «ράλι» τιμών για πολλές ακόμη ημέρες, δεν το χωρά ο «κοινός νους».

Επισιτιστική επάρκεια
Εκτός όμως από την ακρίβεια, ανησυχία υπάρχει και για την επάρκεια αγαθών. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ως προς την επισιτιστική επάρκεια, με το κύριο βάρος να πέφτει στην προμήθεια από εναλλακτικές αγορές μαλακού σιταριού, καθώς το 30% της ποσότητας που χρειάζεται η Ελλάδα εισάγεται από Ρωσία και Ουκρανία. Πρόβλημα ενδέχεται να προκύψει και με εισαγόμενες ζωοτροφών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει οριζόντια όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες δεν έχουν προλάβει καλά- καλά να βγουν από τη «μέγγενη» της υγειονομικής κρίσης και τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και της αδυναμίας τους να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Ρωσία. Ήδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται κινήσεις για ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν το δυσβάσταχτο κόστος καυσίμων και ενέργειας και παράλληλα να επιταχυνθούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα χειρότερα έπονται
Εκείνο όμως που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το «σήμερα». Και αυτό «καίει» τους Έλληνες πολίτες. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα. Εάν συνεχιστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις για αρκετό διάστημα ή και αν ακόμη ο Πούτιν σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς τις Ευρωπαϊκές χώρες, τότε μπορούμε να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Ανησυχίες Ι. Στουρνάρα
Την ανησυχία του δεν έκρυψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ανέφερε μάλιστα ότι είναι περιορισμένες και οι δυνατότητες για δημοσιονομική χαλάρωση, εξαιτίας των βαρών που έχει «φορτωθεί» η χώρα μας από την πανδημία.
Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «καθώς τα γεγονότα εξακολουθούν να εξελίσσονται, η όποια εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων περιβάλλεται από σημαντική αβεβαιότητα. Η οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να εξασθενήσει και ο πληθωρισμός να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα», για να συμπληρώσει με νόημα «η αυξημένη αβεβαιότητα των επενδυτών για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας, του πληθωρισμού και των επιτοκίων, και καθώς οι αποτιμήσεις προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα, ενισχύει τον κίνδυνο διαταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Ακόμη, είπε πως λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης προβλεπόταν για το 2022 στο 5%. Ωστόσο τόνισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί μία σοβαρή διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς, η οποία επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή και αυξάνει ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας οι οποίες είναι πιθανόν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Όπως εξήγησε, «η συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές εισαγομένων θα μπορούσε να περιορίσει την ιδιωτική κατανάλωση και τη δυναμική της ανάπτυξης. Για τα νοικοκυριά, ο πληθωρισμός είναι διπλά αρνητικός, διότι μειώνει το πραγματικό τους εισόδημα αλλά και τις πραγματικές αποδόσεις των καταθέσεών τους».

Τι εξετάζει η Κυβέρνηση
Η Κυβέρνηση πέρα της πρότασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την ενεργειακή κρίση, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ετοιμάζει την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον προσεχή Μάιο και σχεδιάζει μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν μέχρι τέλος Μαρτίου.
«Αναμφίβολα η ρωσική εισβολή προκαλεί σοβαρές αναταράξεις για όλα τα κράτη, όλους τους λαούς της Ευρώπης. Το Διεθνές περιβάλλον άλλαξε βίαια. Μας περιμένουν μεγάλες δυσκολίες οι οποίες προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κυβέρνηση αναπτύσσει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει, αφού είναι αδύνατο- όπως και για όλες τις χώρες – να εξουδετερώσει πλήρως τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις πρωτόγνωρες ενεργειακές ανατιμήσεις και τις συνέπειες αυτές που θα έχουν σε όλη την αγορά», πρόσθεσε ακόμη ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.