8 Ιουνίου, 2023
Οικονομία

ΟΧΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ!

Το Τραπεζικό σύστημα στο επίκεντρο της προεκλογικής «μάχης»…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τσίπρας και Βαρουφάκης να σταματήσουν να παίζουν με τις ζωές των Ελλήνων…

Άνοιξε και άλλο η «ψαλίδα» της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ

TRAPEZA OYRA ATM 5 7 15

• Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης των «ηττημένων», εξακολουθεί να κυριαρχεί στην προεκλογική επικαιρότητα, με την τοποθέτηση ενός εκ των τριών «υποψήφιων» εταίρων, του Γιάνη Βαρουφάκη περί εφαρμογής εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών, να βάζει «φωτιά» στο πολιτικό και οικονομικό «σκηνικό». 

Η τοποθέτηση μάλιστα του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιλτιάδη Έντμαν ότι οι πολιτικές του κόμματός του, μπορεί να έχουν αποτέλεσμα επιπλοκές στη λειτουργία των τραπεζών που μπορεί να φτάσουν μέχρι και κλείσιμό τους, «πυροδότησαν» αντιδράσεις ανάμεσα στα κόμματα. Έντονος είναι και ο προβληματισμός στους καταθέτες και γενικά σε όσους -μετά την περιπέτεια που οδήγησε το τραπεζικό σύστημα με τα capitals controls το δίδυμο Τσίπρα – Βαρουφάκη- είχαν αρχίσει να επανακαταθέτουν τα χρήματα που είχαν «κρυμμένα» στα «σεντούκια» των σπιτιών τους.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η χώρα να ξαναζήσει όσα έζησε το 2015. «Πήγαν -είπε- να καταστρέψουν τη χώρα μια φορά, μην τους αφήσουμε να το ξανακάνουν. Τόση πρόοδο κάναμε», καλώντας Τσίπρα και Βαρουφάκη να σταματήσουν να παίζουν «monopoly με τις ζωές και τις καταθέσεις των Ελλήνων».

«Όχι» παιχνίδια

Βέβαια μετά  την τραυματική εμπειρία του 2015 κανένας δεν πίστευε ότι θα μπορούσε το 2023 να βρεθεί στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα, και μάλιστα κατ’ αυτό τον τρόπο, το τραπεζικό σύστημα και να επισείεται ο κίνδυνος για τις καταθέσεις, εφόσον βέβαια προχωρήσει η συγκρότηση Κυβέρνησης «ηττημένων». Εκείνο που οι μικροκαταθέτες θέτουν μετ’ επιτάσεως είναι να υπάρξει μεγαλύτερη ωριμότητα από τα κόμματα και να σταματήσουν τα «παιχνίδια» με τις καταθέσεις, αλλά και με άλλα λεπτά ζητήματα που ακουμπούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Κάτω από την πίεση της κοινωνίας, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες από την Άρτα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως έχει ξεκαθαρίσει «ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τον κ. Βαρουφάκη και τους πρωταγωνιστές της δραχμής». Όμως η τοποθέτηση αυτή αντιφάσκει στο σημείο που ο κ. Ανδρουλάκης δεν απορρίπτει μετεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτή είναι αδύνατη χωρίς και τη συμμετοχή Βαρουφάκη.

Κυβέρνηση «κουρελού»; 

Το θέμα του σχηματισμού Κυβέρνησης «ηττημένων» είναι βέβαιο ότι θα απασχολεί την πολιτική επικαιρότητα μέχρι τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές, όταν θα αρχίζουν οι διερευνητικές εντολές. Ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να αναφέρει ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, κάνοντας λόγο μάλιστα «για κυβέρνηση κουρελού» εφόσον τελικά προχωρήσει. «Η απλή αναλογική εγκυμονεί έναν μεγάλο κίνδυνο, για τον οποίο μιλώ γιατί πράγματι πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να τον αποτρέψουμε πλήρως. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Αυτή η κυβέρνηση των ηττημένων», τόνισε χθες από τη Λιβαδιά.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζοντας ανέφερε ότι «επειδή αυτό το μαθηματικό ενδεχόμενο υπάρχει, ένας τρόπος υπάρχει για να μη γίνει ποτέ πράξη. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Με καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, όλα αυτά τα σενάρια πάνε περίπατο».

Μπήκαν τα θεμέλια

Ο Πρωθυπουργός στις χθεσινές του περιοδείες στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, πρόταξε το κυβερνητικό έργο της θητείας του, αλλά και σε γενικές γραμμές ανέπτυξε τους βασικούς στόχους της επόμενης κυβερνητικής περιόδου. «Μπορούμε να κάνουμε και να πετύχουμε πολλά περισσότερα ακόμα. Γι’ αυτό και μιλάω συχνά για μία Ελλάδα η οποία είναι σαν ένα σπίτι το οποίο το χτίζουμε όλοι μαζί, είναι το κοινό μας σπίτι. Έχουμε βάλει τα θεμέλια. Τα θεμέλια είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, η ισχυρή οικονομία. Και αρχίζουμε και χτίζουμε πάνω στα θεμέλια τους πυλώνες της Ελλάδος που οραματιζόμαστε: της αναπτυξιακής Ελλάδος, της κοινωνικής Ελλάδος, της ψηφιακής Ελλάδος, της πράσινης Ελλάδος, της ισχυρής Ελλάδος», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Σήμερα μάλιστα στις 6 το απόγευμα θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σε ειδική εκδήλωση, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Όσο και αν συνεχίζει να τίθεται ως σενάριο η πιθανότητα για «κυβέρνηση ηττημένων», η γενικότερη εικόνα που σχηματίζεται δείχνει ένα σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο όσον αφορά την πρωτιά είναι μη αναστρέψιμο. Όμως το ζητούμενο είναι το ποσοστό που θα λάβει την Κυριακή 21 Μαΐου, το οποίο θα κρίνει εν πολλοίς και τους «όρους» κάτω από τους οποίους θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές.

Ανοίγει η «ψαλίδα» 

Αν και είναι πρόωρο για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών καταγράφουν σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διευρύνει μάλιστα τη διαφορά της από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, ανακτώντας και τις απώλειες που είχε από το δυστύχημα στα Τέμπη. Μετά τις δύο που είδαν το φως της δημοσιότητας Κυριακή και Δευτέρα, που έδιναν προβάδισμα 6,7 και 6,2% στη Ν.Δ., χθες βράδυ μια ακόμη δημοσκόπηση επιβεβαίωσε την ανοδική πορεία του σημερινού κυβερνώντος κόμματος. Πρόκειται για τη δημοσκόπηση της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό SKAI, που έδωσε προβάδισμα 6,5 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία (32 έναντι 25,5%), με τη διαφορά να διευρύνεται και στην παράσταση νίκης σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, που είχε παρουσιαστεί στις 4 Απριλίου.

Συγκεκριμένα η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 56% (αυξημένο κατά 4%), ενώ υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται το 26% (μειωμένο κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη). Και σε αυτή τη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΙΝΑΛ καταγράφει μονοψήφιο ποσοστό 9,5%, που ασφαλώς προβληματίζει ως προς την προεκλογική τακτική της ηγεσίας του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας είτε με εξακομματική, είτε με επτακομματική Βουλή, πολύ δύσκολα -αν όχι εντελώς απίθανο- μπορούν τα τρία κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, ακόμη και αν ξεπεράσουν τις σημερινές «κόκκινες» γραμμές τους να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία για συγκρότηση κυβέρνησης «ηττημένων».

Νευρικότητα στο ΣΥΡΙΖΑ

Οι διαδοχικές δημοσκοπήσεις προκαλούν προβληματισμό, νευρικότητα και ηττοπάθεια στο ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη του -όχι όλα βέβαια- να καταφεύγουν σε πολιτικές ακρότητες και στην καλλιέργεια τοξικότητας, αμφισβητώντας σύσσωμες τις δημοσκοπήσεις, επιτιθέμενα κατά μέσων ενημέρωσης και κλπ. Όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών και δεν αντιστρέφεται το κλίμα -κάτι που οι επικοινωνιολόγοι το αποκλείουν- τόσο θα ανεβάζει την ένταση και την οξύτητα. Οι καιροί πάντως έχουν αλλάξει και οι πολίτες μάλλον τους παρακολουθούν αδιάφορα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.