8 Ιουνίου, 2023
Top News Χαλκιδική

Χαράτσι σοκ με αύξηση 20% στα Δημοτικά τέλη

Στα σχοινια η αυτοδιοίκηση για νέο χαράτσι
Αντιδρούν οι Δήμαρχοι καθώς έρχονται εκλογές

Αντιμέτωποι με ένα νέο “χαράτσι” που ακούει στο όνομα “τέλος ταφής απορριμμάτων” και κοστολογείται στα επιπλέον 20 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών (!) είναι αντιμέτωποι από τις αρχές του 2023 οι δήμοι όλης της χώρας και φυσικά της Χαλκιδικής.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Επιπλέον κόστος για τους Δήμους Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Πολυγύρου και Αριστοτέλη που σε ετήσια βάση θα προσεγγίσει κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ για κάθε ΟΤΑ, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι περιοχές μας είναι εξόχως τουριστικές το καλοκαίρι.  Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες; Αύξηση των δημοτικών τελών (μέχρι και 20% σύμφωνα με την ΚΕΔΕ!), δηλαδή ακόμη πιο “φουσκωμένοι” λογαριασμοί ρεύματος, αφού μέσω αυτών γίνεται η είσπραξη των δημοτικών τελών.

Πρόκειται για προσπάθεια εφαρμογής Ευρωπαϊκής Οδηγίας μέσω του νόμου 4819/2021, η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε. Ωστόσο, και φέτος η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργείου επαναλαμβάνει τις προσπάθειες να επαναφέρει αυτό το “χαράτσι”, μέσω των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) σε κάθε Περιφέρεια, που προφανώς θα παίξουν τον ρόλο του “εισπράκτορα”, αφού στη συνέχεια θα το αποδίδουν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, που όπως διαβάζουμε είναι “ ο αρμόδιος φορέας (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής για την ανακύκλωση στην Ελλάδα και την επίτευξη των εθνικών στόχων”.

Κανονικά, η φιλοσοφία του νέου αυτού τέλους θεωρείται ως ένα αντικίνητρο ώστε οι δήμοι να στραφούν σε άλλους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων τους, όπως ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή κ.α. Στην πράξη, όμως, όταν οι υποδομές για αποτελεσματική διαχείριση απουσιάζουν, τότε το τέλος αυτό είναι μάλλον αδικαιολόγητο, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

Το “όχι” της αυτοδιοίκησης

Ωστόσο, σε μια προεκλογική χρονιά και με δεδομένο την κατακόρυφη αύξηση του κόστους λόγω της ενέργειας, σύσσωμη η αυτοδιοίκηση λέει “όχι” και σε αυτή την προσπάθεια.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε, ενώ αντίστοιχα “όχι” είπαν με τον πλέον ηχηρό και ομόφωνο τρόπο τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

“Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να σκεφτόμαστε την επιβολή αυτού του τέλους. Δεν μπορεί να το απορροφήσει κανένας προϋπολογισμός κανενός δήμου. Κανένας”, επισημαίνει μιλώντας στο TheOpinion o Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η επιβολή του τέλους αυτού, που επρόκειτο να επιβληθεί και πέρυσι, αλλά και μία ακόμη φορά στο παρελθόν, θα πρέπει να αναβληθεί ξανά.

“Ζητάμε να αναβληθεί για μία ακόμη φορά και όταν επιβληθεί, αυτό να γίνει αναλογικά και όχι οριζόντια. Θα πρέπει δηλαδή να ληφθεί υπόψη τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμάτων, σε κάθε περιοχή, από τους εκάστοτε φορείς διαχείρισης απορριμμάτων. Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας έχει, για παράδειγμα, προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό έργα που μειώνουν τα προς ταφή απορρίμματα, ενώ σε άλλες περιοχές αυτά έχουν καθυστερήσει. Πριν την επιβολή του τέλους, λοιπόν, καλό θα είναι να ληφθεί υπόψη και αυτός ο παράγοντας”, εξηγεί ο κ. Καϊτεζίδης.

“Καταρχάς δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί οι υποδομές βάσει των οποίων μπορεί να προχωρήσει το θέμα των εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγει κάθε Δήμος. Πώς φτάσαμε, λοιπόν, να συζητάμε για ένα τέλος όπως αυτό;”, αναρωτιέται μιλώντας στο Θέμα της Χαλκιδικής ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παύλου Μελά και μέλος του Δ.Σ. στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Λαζαρίδης.

“Με επιχειρήματα έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι αδύνατον να το σηκώσουν αυτό το τέλος οι προϋπολογισμοί των δήμων. Το είπαμε και πέρυσι που έγινε ανάλογη προσπάθεια, το επαναλαμβάνουμε και φέτος. Είναι αδύνατον”, προσθέτει.

Αναστολή για δύο χρόνια

Στη διάρκεια της τελευταίας του συνεδρίασης το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ επικύρωσε την απόφαση που είχε λάβει τον περασμένο Ιανουάριο, ζητώντας την αναστολή, για δύο χρόνια, δηλαδή έως τα τέλη του 2023, της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων.

Άλλωστε, όπως τονίζει η ΠΕΔΚΜ, με την επιβολή του τέλους “επιβαρύνονται και μάλιστα υπέρμετρα οι δήμοι της χώρας, ενώ έχουν σαφώς τη μικρότερη ευθύνη για τις πολύχρονες καθυστερήσεις στην εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας (ΜΕΒΑ-ΜΕΑ), που έπρεπε να θεσμοθετηθούν και δημιουργηθούν με ευθύνη της Πολιτείας”. Επιπλέον η ΠΕΔΚΜ ζητά η επιβολή του τέλους, να επιβαρύνει δίκαια και αναλογικά τους υπόχρεους δήμους και τους ΦοΔΣΑ, και όχι οριζόντια.

Η ΚΕΔΕ

Αλλά και η ΚΕΔΕ με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. τονίζει ότι «οι επιπτώσεις στους πολίτες από την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να είναι σημαντικότατες, έως δυσβάσταχτες, ιδίως για τα νοικοκυριά των περιοχών της χώρας που δεν διαθέτουν υποδομές επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και στις οποίες οι ποσότητες των αποβλήτων που καταλήγουν σε ταφή είναι πολύ μεγάλες. Η κατακόρυφη αύξηση δε των ανταποδοτικών τελών που αφορά σαφώς το σύνολο των Δήμων της χώρας, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη υγειονομική και οικονομική κρίση και τη ραγδαία άνοδο των τιμών της ενέργειας, δύναται να οδηγήσει σε μία αύξηση των τελών της τάξης μέχρι και του 20%».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.