30 Σεπτεμβρίου, 2023
Αγροτικά

Στα 600€ ένα γέμισμα ρεζερβουάρ στα τρακτέρ για τους Χαλκιδικιώτες αγρότες

Ρεύμα και πετρέλαιο ταλαιπωρούν τους αγρότες

Μαύρισαν χιλιάδες ελιές λόγω κρίσης…

Το μεγάλο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, αγρότες, επεσήμαναν στο Θέμα της Χαλκιδικής οι οποίοι πραγματικά βρίσκονται στα όρια τους.

Ρεύμα και πετρέλαιο, αλλά και λιπάσματα που σημείωσαν αυξήσεις μέχρι και 30% μέσα σε διάστημα ενός έτους προκαλούν «πονοκέφαλο» στους αγρότες που είδαν τα κόστη για την παραγωγή τους να εκτοξεύονται.

«Αυτή την στιγμή ένας γεωργικός ελκυστήρας (τρακτέρ) για να γεμίσει με πετρέλαιο θέλει μέχρι και 500-600 ευρώ που σημαίνει 10 ώρες επιπλέον εργασίας», εξηγεί αγρότης από την περιοχή της Ιερισσού  για την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί.

Όπως εξηγεί δεν τίθεται κανένα ζήτημα ανεπάρκειας στην παραγωγή τόσο στη Χαλκιδική, όσο και στη χώρα εν γένει, ωστόσο οι φόβοι κρύβονται στην μελλοντική επιβίωση των αγροτών.

«Τα κόστη αυτά χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν φόβοι ότι οι θα γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω, όπου λίγοι άνθρωποι καλλιεργούσαν τη γη, ότι θα δούμε χωριά από 50 αγρότες να έχουν 5 και θα φύγουν από το επάγγελμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, αρκετοί είναι οι νέοι, , που έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια στη γεωργία, αφού τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στη χώρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, ενώ ταυτόχρονα τα προγράμματα επιδοτήσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελούν μια καλή ευκαιρία, «αρκεί να επενδύσουν σωστά σε βιώσιμες λύσεις και να οργανώσουν πλάνο για την προώθηση των προϊόντων τους στις αγορές»,

Η Κεντρική Μακεδονία διαχρονικά αποτελεί πρόσφορη γη, σημειώνοντας παραγωγές σε σιτηρά, δημητριακά, βαμβάκι, ρύζι, δενδροκομικά, με το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων να εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα αρκετοί αγρότες της Χαλκιδικής αναγκάστηκαν να αφήσουν τις παραγωγές στους στα δένδρα ελέω μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής αλλά και γιατί δεν έχουν χέρια που να μαζέψουν τον καρπό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.