Ελλάδα Κοινωνία

Ανησυχία και προβληματισμός για το πού θα φθάσει η ακρίβεια!

Οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται σκληρά…

Ι. Οικονόμου (Κυβερνητικός εκπρόσωπος): Είναι το μέγιστο πρόβλημα…

SUPER MARKET ADEIO KAROTSI

• Η ακρίβεια αποτελεί το μόνιμο άγχος των νοικοκυριών το τελευταίο διάστημα με το ερώτημα που κυριαρχεί είναι για πόσο θα συνεχιστεί το ράλι των τιμών και σε ποιο ύψος τελικά θα φτάσει. Άγχος που γίνεται ακόμη πιο έντονο ενόψει του χειμώνα, με τις εκτιμήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στο τέλος της εβδομάδας να είναι αποθαρρυντικές ως προς την αρχική τιμή διάθεσης που αναμένεται να έχει  βάση εκκίνησης το 1,5 ευρώ το λίτρο.

Ο πληθωρισμός είναι άκαμπτος και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου κατά τον οποίο εκτινάχθηκε στο 12%. Όμως αυτή είναι η μία όψη της στατιστικής αλήθειας. Γιατί υπάρχει και η άλλη, που «αποκαλύπτει» τη μεγάλη επιβάρυνση των καταναλωτών και αφορά βασικά  προϊόντα κυρίως διατροφής, που   σημειώνουν πολλαπλάσιες αυξήσεις με το «καλάθι της νοικοκυράς» να αδειάζει ολοένα και περισσότερο.

Ενδεικτικά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά αυξήθηκαν κατά 23,3%, τα έλαια και τα λίπη κατά 17%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 18,4%, τα κρέατα κατά 17,6%, καφές – κακάο – τσάι κατά 14,3%.

Πολύ μεγαλύτερες ήταν αι αυξήσεις στα μέσα μεταφοράς, ήτοι 58,7% στα αεροπορικά εισιτήρια, 32,9% στα κόμιστρα των ταξί, 25,4% στα εισιτήρια των πλοίων. Το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 30,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1% ) και έπεται συνέχεια).

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Απαντήσεις ως προς την αβεβαιότητα που υπάρχει δεν μπορεί να δώσει ούτε η Κυβέρνηση. Χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι «το μέγιστο πρόβλημα των πολιτών» είναι η ακρίβεια, η οποία «προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία σε όλες τις Κυβερνήσεις».

«Η Ελληνική κοινωνία περνάει πολύ δύσκολα, ειδικά οι πλέον ευάλωτοι. Και είναι σίγουρα πολύ σκληρό για ένα λαό που βασανιζόταν από τη δεκαετή οικονομική κρίση, μετά από την πανδημία, ύστερα από τις συνέπειες του πολέμου, να είμαστε τώρα αντιμέτωποι με το φάσμα αυτό της ακρίβειας. Οι αντοχές μας, οικονομικές και ψυχολογικές, δοκιμάζονται σκληρά. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

 Ειδική σήμανση για τα «50»

Προκειμένου να μπει «φρένο» στις συνεχείς αυξήσεις των βασικών καταναλωτικών αγαθών, η Κυβέρνηση προωθεί τη νομοθετική ρύθμιση για την ειδική σήμανση των 50 προϊόντων που κάθε σούπερ μάρκετ θα περιλαμβάνει στο «καλάθι του καταναλωτή», όπως συμφωνήθηκε πριν λίγες ημέρες μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και των μεγάλων επιχειρηματικών αλυσίδων. Το μέτρο θα αφορά κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες που σύμφωνα με τον αναπλ. Υπουργό Νίκο Παπαθανάση ανέρχονται σε 15 ίσως και περισσότερες. Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ακόμη ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει χιλιάδες έλεγχοι, ώστε να μην υπάρχει αισχροκέρδεια και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Αμφιβολίες για την επιτυχία

Παρά την μερική αισιοδοξία που εκφράζεται από τους κυβερνητικούς παράγοντες, οι καταναλωτές εκφράζουν πολλές αμφιβολίες κατά πόσο αυτό θα αποδώσει και θα συμβάλλει στη συγκράτηση των ειδών των βασικών ειδών διατροφής. Όλοι άλλωστε συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα και αντικειμενικά είναι πολύ δύσκολο στους καταναλωτές να κάνουν συγκρίσεις τιμών ανάμεσα για τα «50 προϊόντα» που θα έχει εντάξει το καθένα σούπερ μάρκετ στην κατηγορία αυτή.

Εκείνο που θα μπορούσε να έχει απτά αποτελέσματα -όπως εκτιμούν καταναλωτές- είναι η έκδοση ενός δελτίου τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων ανά εβδομάδα ή ανά 15 ημέρες, όπως συμβαίνει τώρα με τις προσφορές που ανακοινώνουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, ώστε να γίνεται εύκολα η σύγκριση και αναλόγως η επιλογή της αγοράς τους.

Οι προσδοκίες πάντως για «καθήλωση» τιμών δεν είναι και πολλές, εφόσον δεν βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες που εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγής, όπως είναι η ενέργεια και τα καύσιμα. Και αυτό όπως φαίνεται είναι πολύ μακριά στον ορίζοντα…

Στα θετικά βέβαια πρέπει να αναφερθεί η επάρκεια σε βασικά αγαθά, όπως τουλάχιστον  διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.