2 Δεκεμβρίου, 2023
Πολιτική & Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ: Κάτι κινείται στα αυτοδιοικητικά της Χαλκιδικής

Ανοίγει από νωρίς η συζήτηση για τη στρατηγική του κόμματος και τις υποψηφιότητες μετά τη χαμηλή πτήση του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές σε δήμους και περιφέρειες

ΣΥΡΙΖΑ: Η αυτοδιοίκηση, ψηλά στην ατζέντα Τσίπρα

Το μεγάλο «χαστούκι» για τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Τόσο στους δήμους της Χαλκιδικής όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας   έδειξε πως δεν ήταν σε θέση να αξιοποιήσει το κυβερνητικό πλεονέκτημα που της έδωσε η περίοδος 2015-2019. Εμφανίστηκε σε τοπικό επίπεδο ανέτοιμη, οι οργανώσεις μελών δεν αναπτύχθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις η σύγκρουση των τάσεων δεν επέτρεψε να σχηματιστούν συνεργασίες. Οι εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 «μάζεψαν» την κακή εικόνα παρά τη δεύτερη θέση του κόμματος. Αυτές τις παθογένειες, όπως η πολυδιάσπαση δυνάμεων, ήρθε να «θεραπεύσει» σε πρώτη φάση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή το πάθημα έγινε μάθημα, στην αξιωματική αντιπολίτευση τρέχουν να προλάβουν τις κάλπες των ΟΤΑ που θα στηθούν τον Οκτώβριο του 2023. Θυμίζουμε ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 σε επίπεδο Περιφέρειας η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική με τον επίσημο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα υποψήφιο Βουλευτή κο Γιαννούλη να λαμβάνει λίγο πάνω από το 10%. Στους Δήμους της Χαλκιδικής και στην Πρωτεύουσα Πολύγυρο ο επίσημος υποψήφιος κος Δημήτριος Κυργιαφίνης έλαβε 12%. Στον Δήμο Αριστοτέλη όπου έγινε η καλύτερη εμφάνιση, ο στηρίζομενος πρώην αντιδήμαρχος Αργύρης Τσακνής έλαβε 36%. Στον Δήμο Σιθωνίας ο Αθανάσιος Ξανθόπουλος έλαβε 29% ενώ στον Δήμο Κασσάνδρας δεν υπήρξε στήριξη σε κάποιον υποψήφιο. Τέλος στον Δήμο Νέας Προποντίδας η δικηγόρος Θεοδώρα Μαυρομιχάλη έλαβε 4%.

Στο πλαίσιο αυτό  πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου κοινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου με την αρμόδια επιτροπή για τους ΟΤΑ (Χρ. Σπίρτζης, Κ. Ζαχαριάδης, Κ. Νοτοπούλου, Κ. Κνήτου). Η πρώτη αποτύπωση της κατάστασης στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας οδήγησε το κόμμα σε τρία βασικά συμπεράσματα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας:

• Ανοιχτά ψηφοδέλτια, όχι κομματικά, με συνεργασίες σε προγραμματική βάση που θα αγκαλιάσουν την ευρεία προοδευτική παράταξη.

• Συζητείται να υπάρξει κανόνας ασυμβίβαστου μεταξύ υποψήφιου βουλευτή, δημάρχου και περιφερειάρχη.

• Εγκαιρη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, που θα έχουν αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, ώστε να μπορεί από νωρίς να στρωθεί το έδαφος των συμμαχιών.

Οι συγκεκριμένες εκλογές ήταν πάντα η αχίλλειος πτέρνα του κόμματος. Ακόμη και το 2014 που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, στην Χαλκιδική ήταν σχεδόν ανύπαρκτος. Στον Δήμο Πολυγύρου είχε κατέλθει υποψήφιος ο κος Αναστάσιος Κανταράς που έλαβε 28%. Στον Δήμο Αριστοτέλη στηρίχθηκε ο κος Μίχος που πάντως προερχόνταν και από το ΠΑΣΟΚ ενω αμέσως μετά την νίκη του παραιτήθηκε, ενώ στον Δήμο Νέας Προποντίδας κατήλθε η κα Σαρίδου που δεν μπόρεσε να εκλεγεί ούτε ως Δημοτική σύμβουλος με 3,3%. Παρόμοιες και οι εικόνες σε Σιθωνία και Κασσάνδρα.  Σε ένα χρόνο από τώρα, που οι εθνικές εκλογές θα έχουν ολοκληρωθεί, το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ακόμη πιο μεγάλο. Ειδικά αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν και η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει δύσκολα ή εύκολα να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δείξει μια εικόνα ανασύνθεσης σε τοπικό επίπεδο και έμπρακτης υλοποίησης του σχεδίου για προοδευτικές συμμαχίες. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να «τρέξει» τις διαδικασίες το επόμενο διάστημα. Την άλλη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία –στην ατζέντα θα βρεθούν και οι πολιτικές εξελίξεις– και μέσα στον Οκτώβριο θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή.

Οι υποψηφιότητες από τις τοπικές οργανώσεις για τις δημοτικές θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στην Κουμουνδούρου, ωστόσο προτεραιότητα έχει η δημοσιοποίηση ενός μεγάλου μέρους των ονομάτων που θα απαρτίσουν τις λίστες των εθνικών εκλογών. Σε κάθε περίπτωση το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα το επιμεληθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και αναμένεται να είναι τελευταίο στη σειρά των ανακοινώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.