27 Μαρτίου, 2023
Top News Υγεία

Καύσωνας και κορονοϊός κυριαρχεί στην Χαλκιδική…  

Αποκλιμάκωση από την άλλη εβδομάδα, νέα έξαρση αναμένεται το Φθινόπωρο

Υψηλή η θετικότητα, μεγάλη η διασπορά

DIADROMOS NOSOKOMEIOU
 Σε καθημερινή σχεδόν βάση ανατρέπονται οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η ανθεκτικότητα και η μεταδοτικότητά του εκπλήσσει τους επιστήμονες. 

Οι ανοιξιάτικες προβλέψεις για ύφεση τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες δεν επιβεβαιώθηκαν, με τα κρούσματα να κινούνται τις τελευταίες ημέρες στο επίπεδο των 20.000 ημερησίως. Οι προ μηνός εκτιμήσεις για κορύφωση του τρέχοντος κύματος στο πρώτο δεκαήμερο, το πολύ μέχρι τα μέσα Ιουλίου, επίσης δεν επιβεβαιώθηκαν. Το αντίθετο μάλλον συμβαίνει.

Μπορεί οι «αναθεωρημένες» προβλέψεις να θέλουν κορύφωση στο τέλος Ιουλίου, όμως ήδη άρχισαν οι νέες προσεγγίσεις για τη φθινοπωρινή- χειμερινή περίοδο και για την αναμενόμενη νέα έξαρση, όπως την ανέλυσε ο Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως είπε,  αυτή συνδέεται με την επιστροφή του κόσμου στις κλειστές αίθουσες λόγω των καιρικών συνθηκών, κάτι που υπολογίζεται να γίνει στο τέλος Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου, με ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Χαλκιδικής η περίοδος αυτή να αρχίζει νωρίτερα.

Πολλά «κρυφά» κρούσματα

Ο αριθμός των κρουσμάτων, έστω και με το νέο τρόπο που τον ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ούτε σε επίπεδο χώρας, ούτε σε επίπεδο Ηπείρου. Πρόκειται για κρούσματα που προέρχονται από την αυθόρμητη προσέλευση πολιτών που αισθάνονται κάποια ενόχληση και όχι για μια καθολική προσέλευση – όπως γινόταν το χειμώνα με την υποχρεωτικότητα για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων- που θα έδινε στοιχεία που προσεγγίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα της διασποράς της νόσου.

Διασπορά στους ηλικιωμένους 

Αριθμοί που απλά δείχνουν την τάση και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο εύρος της διασποράς που υπάρχει, όπως προκύπτει και από τα κρούσματα που διαπιστώνουν σε καθημερινή βάση στον περίγυρό τους πολλοί κάτοικοι της πόλης, αλλά και- για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση – και σε πολλά χωριά του νομού.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Κοινότητας Βουτσαρά, στην οποία προχθές έγιναν 14 τεστ από τα οποία προέκυψαν θετικά τα 3 και μάλιστα αφορούν ηλικιωμένα άτομα με διάμεση ηλικία τα 79 έτη!  Κάτι ανάλογο ως προς την ηλικία συνέβη και στην Πλαταριά, στην οποία βρέθηκαν 2 θετικά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 71 έτη, ενώ και στους Φιλιάτες η διάμεση ηλικία είναι τα 65 έτη!

Σώζει η 4η δόση

Το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά σε μεγάλες ηλικίες επαναφέρει με ένταση στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα της 4ης δόσης του εμβολίου. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε χθες ότι η 4η δόση, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, προστατεύει 4 φορές περισσότερο από τη βαριά νόσηση τα άτομα άνω των 60 ετών. Την ίδια αναφορά (δίνοντας περισσότερο βάρος στους άνω των 70 ετών) έκανε και ο Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος εκτίμησε ότι τα νέα εμβόλια αργούν ακόμη. Για τους κάτω των 60 ετών ο Υπουργός είπε ότι θα πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους αν θα πρέπει να κάνουν την 4η δόση.

Κορύφωση την επόμενη εβδομάδα;

Το επόμενο δεκαήμερο είναι κομβικό για το τρέχον κύμα πανδημίας. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας  του Πανεπιστημίου της Κρήτης Νίκος Τζανάκης είπε ότι περιμένει κορύφωση του κύματος την επόμενη εβδομάδα, μη κρύβοντας όμως την ανησυχία του για την αύξηση των διασωληνώσεων και τους παραπάνω θανάτους που τους υπολόγισε σε 25-35 σε καθημερινή βάση. Ανάλογη- για αποκλιμάκωση την επόμενη εβδομάδα- είναι και η πρόβλεψη του κ. Μαγιορκίνη, ο οποίος έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι αυτή θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού. Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι η αποκλιμάκωση θα αρχίσει περίπου από το επίπεδο των 20.000 κρουσμάτων, αντιλαμβάνεται τι μπορεί να μεσολαβήσει μέχρι την ελαχιστοποίησή τους και πόσοι θα ταλαιπωρηθούν ακόμη είτε νοσηλευόμενοι κατ’ οίκον, είτε στα νοσοκομεία.

Μάσκα στους συνωστισμούς

Η επαναφορά της υποχρεωτικότητας ορισμένων μέτρων προς το παρόν δεν συζητείται καν από την Κυβέρνηση, με την τουριστική περίοδο να είναι στην κορύφωσή της. Τόσο ο κ. Τζανάκης, όσο και ο κ. Μαγιορκίνης έστειλαν μήνυμα για οικειοθελή χρήση της μάσκας για προληπτικούς λόγους σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Ο πρώτος μάλιστα τη συστήνει ανυπερθέτως για όσους είναι άνω των 65 ετών και έχουν προβλήματα υγείας, ο δε κ. Μαγιορκίνης απευθύνθηκε και στους νέους, λέγοντας ότι καλά θα είναι όταν βγαίνουν για ένα ποτό να έχουν μαζί τους τη μάσκα και να τη φοράνε όταν π.χ. πάνε στην τουαλέτα ή όταν έχει συνωστισμό, όταν μπαίνουν στο καράβι, ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

***

Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούν όλοι, είναι ότι ο κορωνοϊός είναι «δίπλα» μας και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεμπερδέψουμε με αυτόν.

Μέχρι τότε ο καθένας θα πρέπει να παίρνει τα μέτρα του, προφυλάσσοντας εαυτόν, συγγενείς, συναδέλφους και όσους έρχεται σε επαφή μαζί τους…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.