3 Οκτωβρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου Θέμα Χαλκιδικής

Σε σφαγή οδηγούνται παραγωγικά αιγοπρόβατα και αγελάδες!

Το σήμα κινδύνου που εκπέμπει η Ελληνική Κτηνοτροφία και ειδικά της Χαλκιδικής εξαιτίας του αδιεξόδου στο οποίο περιήλθαν οι μονάδες της χώρας από την αλματώδη αύξησης της τιμής των ζωοτροφών και του ενεργειακού κόστους, περιέγραφε με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η Χαλκιδική την προηγούμενη εβδομάδα. Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι η πώληση ολόκληρων κοπαδιών και η σταδιακή επανάκαμψη των εισαγωγών γάλακτος.

Χθες η έγκυρη ιστοσελίδα in.gr με αφορμή τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) περιέγραφε με «μελανά» χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία, χοιροτροφία και πτηνοτροφία. Κάνει λόγο για «κραυγή αγωνίας» των κτηνοτρόφων και αποδίδει τη μεγάλη κρίση και την κατάσταση ασφυξίας στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο υψηλό κόστος ζωοτροφών, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου, ανταλλακτικών, συνεχίζουν να δημιουργούν, όπως επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι, κατάσταση ασφυξίας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Σφάζουν τα ζώα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα μέλη του Συνδέσμου, κάθε εβδομάδα πάνω από 600 παραγωγικές αγελάδες πηγαίνουν για σφαγή. Παραγωγοί αιγοπροβατοτροφίας μειώνουν τα παραγωγικά ζώα για να μπορέσουν να κρατήσουν το υπόλοιπο κοπάδι. Συγχρόνως, τους πρώτους μήνες του 2022 η μείωση παραγωγής του γάλακτος και του κρέατος είναι σημαντική.

Την ίδια στιγμή, η πίεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στους κτηνοτρόφους για τις οφειλές τους είναι «συνεχής και καταστροφική. Ιδιαίτερα όσοι φρόντισαν μετά το 2000 να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις και ζωϊκό κεφάλαιο, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα γιατί οι σημερινή κατάσταση δεν δημιουργεί συνθήκες βιωσιμότητας», επισημαίνεται.

Ζητούνται άμεσα μέτρα

Για τους παραπάνω λόγους, και επειδή οι μειώσεις ζωϊκού κεφαλαίου που παρατηρούνται δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθούν, ο ΣΕΚ επαναλαμβάνει την ανάγκη για ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ενώ καταθέτει εκ νέου τις προτάσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν:

– Η χρηματοδότηση στο 2% επί του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς, εντάσσεται -σύμφωνα με τον ΣΕΚ- στην κατηγορία της «κοροϊδίας». Απαιτούνται τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ πέραν των 37 που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.

– Στα 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος.

-20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα, όπου οι εκμεταλλεύσεις τους παρέδωσαν το 2021, 5.000 κιλά γάλα σε εγκεκριμένα τυροκομεία, 2.500 κιλά για τα νησιά και για όσες δεν παρέδωσαν σαν γάλα, αλλά παρέδωσαν επαρκή αριθμό αρνο-κάτσικων για σφαγή.

– Για την χοιροτροφία, που πέραν του κόστους παραγωγής έχει υποστεί μεγάλη πίεση στην αγορά, να δοθούν επί πλέον των 12 εκατ. που ήδη έχουν δοθεί:

– 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς ενίσχυση

– 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα

– Άμεση πληρωμή των απλήρωτων περίπου 15.000 παραγωγών που δεν πήραν το 2%.

-Σημαντική ενίσχυση της κτηνοτροφίας μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Είναι ένα από τα κλειδιά της διατήρησης της βιωσιμότητας και της αναπαραγωγικής δραστηριότητας τόσο στην αγελαδοτροφία όσο και στην αιγοπροβατοτροφία.

– ΟΧΙ διακοπές ρεύματος σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αφορολόγητο πετρέλαιο και πραγματικές ρυθμίσεις κτηνοτροφικών οφειλών. ΟΧΙ τραπεζικές απειλές κατασχέσεων σπιτιών και σταβλικών εγκαταστάσεων κτηνοτρόφων.

«Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας δεν έχει κόστος. Συμβάλλει στην ανάπτυξη, κρατά τον κόσμο στην ύπαιθρο. Δίνει προστιθέμενη αξία. Συμβάλλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο. Κρατά μακριά την επισιτιστική κρίση, ενισχύοντας την διατροφική επάρκεια. Η μείωση της κτηνοτροφίας έχει ανυπολόγιστο κόστος. Μέτρα στήριξης στην κτηνοτροφία τώρα. Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν κόποι ολόκληρης ζωής. Γιατί δίπλα στην κτηνοτροφία είναι οι άνθρωποι και σ’ αυτόν τον τομέα δεν πρέπει να έχουμε άλλα δράματα», τονίζει ο ΣΕΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.