6 Δεκεμβρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου Υγεία

Βρισκόμαστε στη μέση με την πανδημία του κορωνοϊού!

Η μάσκα καταργήθηκε, οι επιστήμονες όμως προειδοποιούν…

Προβληματίζουν οι νέες παραλλαγές της «Όμικρον» που προκαλούν έξαρση κρουσμάτων

Αναγκαία για αποτροπή βαριάς νόσησης η 4η δόση εμβολίου

 

Σήμερα διανύουμε μόλις την 3η ημέρα από την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους (πλην των λίγων εξαιρέσεων), χρόνος που ήταν όμως αρκετός για να σχηματιστεί η εντύπωση σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό. 

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ως «δια μαγείας» η χρήση μάσκας σε χώρους μαζικής προσέλευσης κόσμου, όπως π.χ. σε σούπερ μάρκετ ή σε εκκλησίες εγκαταλείφθηκε και όσοι εξακολουθούν να τη φορούν είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία.

Το γεγονός δε ότι τα κρούσματα μειώνονται (χθες ανακοινώθηκαν 3.769 πανελλαδικά – 87 στην Ήπειρο) δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν γιατί και ο αριθμός των τεστ μειώθηκε, αλλά και είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που στο τέλος του καλοκαιριού οδήγησε σε νέα αυστηρά μέτρα.

Ως εκ τούτου η εντύπωση ότι ο κορωνοϊός είναι παρελθόν είναι και σε λάθος κατεύθυνση και επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία, καθώς η πιθανότητα να ενσκήψει ένα νέο κύμα είναι υπαρκτή και μάλλον κλείνει προς τη βεβαιότητα. Δεν πρόκειται περί μιας απλής υπόθεσης, αλλά από παραδείγματα άλλων χωρών, όπως της Πορτογαλίας στην οποία λίγες μόνο ημέρες μετά την άρση των μέτρων, μεταξύ των οποίων και της χρήσης μάσκας, στην οποία σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων από τις νέες παραλλαγές της «Όμικρον» και ταυτόχρονα αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία, βάζοντας σε αβεβαιότητα την τουριστική περίοδο που επίσης έχει αρχίσει στη χώρα.

Τα πρώτα κρούσματα των νέων παραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της «Όμικρον» ήδη έχουν εντοπιστεί σε περιοχές της Ελλάδος και μπορεί προς το παρόν να μην εμπνέουν ανησυχία, όμως αρχίζουν να διατυπώνονται πολλές επιφυλάξεις για το επόμενο διάστημα.

Δεν τελειώσαμε…

Το «καμπανάκι» κινδύνου για το τι μπορεί να ακολουθήσει, χτύπησε για μια άλλη φορά ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.  «Όσο υπάρχουν κρούσματα, δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Είμαστε στη μέση. Όσο δίνουμε τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται κάθε δύο μήνες το πρόβλημα δεν θα λυθεί.  Κάθε ημέρα έχουμε 5.000 κρούσματα δηλαδή πενταπλάσια από το περασμένο καλοκαίρι. Έχουμε λιγότερους θανάτους, αλλά θα συνεχίσουν  γιατί το 1/4 της κοινωνίας είναι ανοσοκατασταλμένοι και ηλικιωμένοι», εξήγησε ο καθηγητής προσθέτοντας ότι «αν η κοινωνία πάρει το μήνυμα τελειώσαμε – πετάξτε τις μάσκες δεν έχει καταλάβει ότι χρειάζεται υπευθυνότητα».

Ο κ. Παυλάκης είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει συνδυασμός μεθόδων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός και αυτός είναι:

– μάσκες,

– καθαρός αέρας και φίλτρα

– εμβόλια (η τέταρτη δόση θα γίνει αναγκαία)

– τα τεστ είναι «τεράστιο εργαλείο»

-τα φάρμακα «βοηθάνε πολύ αλλά να προσέχουμε να μην τα κάψουμε όπως τα αντιβιοτικά»

Τα εμβόλια 

Ο εμβολιασμός, όπως είπε και ο κ. Παυλάκης, είναι αναγκαίος και θα πρέπει να γίνει και η τέταρτη δόση. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτά «βοηθάνε, αλλά προστατεύουν από τη βαριά νόσο και όχι από τη μόλυνση». Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία δεδομένα λένε ότι οι εμβολιασμένοι μετά την τρίτη επαναμόλυνση μπορεί να έχουν προβλήματα».

Παρά τη ύφεση των επιδημιολογικών δεικτών, στο επόμενο διάστημα φαίνεται να υπάρξει επιτάχυνση των εμβολιασμών για την τέταρτη δόση, αλλά και για τους ευάλωτους πληθυσμούς. Ήδη έχει ξεκινήσει πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» για ευάλωτα άτομα στον αστικό ιστό της Αθήνας, το οποίο θα επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

 Νέα κρούσματα ΒΑ.5

Εν τω μεταξύ χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι απομονώθηκαν ακόμα έξι κρούσματα του στελέχους ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον. Όλα τα δείγματα ήταν από τις Περιφέρειες Κρήτης και Αττικής. Επίσης απομονώθηκαν και έξι δείγματα με το στέλεχος ΒΑ.4 (3 Κρήτη – 3 Αττική).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.