ΑΑΔΕ: «Ξεκαθάρισμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών – 10 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης

Επιμέλεια Αναστασία Δεκακη
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά σε μια σημαντική κίνηση για την εκκαθάριση του τοπίου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα χαρακτηριστούν φέτος ως «ανεπίδεκτα είσπραξης». Η απόφαση αυτή στοχεύει στην απελευθέρωση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, ώστε να επικεντρωθούν στις οφειλές που έχουν πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.
Οι οφειλές που θα χαρακτηριστούν ως ανεπίδεκτες είσπραξης είναι εκείνες για τις οποίες έχουν εξαντληθεί όλα τα δυνατά μέτρα και τρόποι είσπραξης, χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα χρέη διαγράφονται οριστικά. Θα καταχωρηθούν σε ειδικά βιβλία για 10 χρόνια, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, οι οφειλέτες θα αντιμετωπίζουν περιορισμούς, όπως η αδυναμία λήψης φορολογικής ενημερότητας και η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων. Εάν προκύψουν νέα στοιχεία, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να επιδιώξει την είσπραξη των οφειλών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανέρχεται σε 108,5 δισ. ευρώ, με το 24,3% αυτού (26,3 δισ. ευρώ) να χαρακτηρίζεται ως ανεπίδεκτο είσπραξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των «κόκκινων» χρεών προέρχεται από λίγους οφειλέτες με υπέρογκες οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, το 90,5% των οφειλετών έχει οφειλές έως 10.000 ευρώ, οι οποίες όμως αντιπροσωπεύουν μόλις το 3,6% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.
Κριτήρια χαρακτηρισμού οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης:
•Ολοκλήρωση ερευνών για περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.
•Ολοκλήρωση διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων.
•Ειδική αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου από αρμόδιο ελεγκτή.
•Υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης, όπου απαιτείται.
•Αναγγελία του Δημοσίου σε διαδικασίες εκκαθάρισης ή πτώχευσης για εταιρείες υπό κρατικό έλεγχο.
Η απόφαση της ΑΑΔΕ στοχεύει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στην ενίσχυση των εισπρακτικών προσπαθειών του Δημοσίου.