13 Οκτωβρίου, 2024
Κοινωνία Χαλκιδική

Δήμος Κασσάνδρας: Έντονο το πρόβλημα της λειψυδρίας -Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Ο Δήμος Κασσάνδρας βρίσκεται πάλι αντιμέτωπος με το διαχρονικό πρόβλημα που επικρατεί στην περιοχή της Χαλκιδικής, αυτό της λειψυδρίας, το οποίο μάλιστα διογκώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή που κατοικείται από λίγες χιλιάδες άτομα το χειμώνα ο πληθυσμός της, ιδίως τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το ένα εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του Δήμου Κασσάνδρας από τις 8 Ιουλίου 2024 η παροχή νερού διακόπτεται συχνά για μεγάλα χρονικά διαστήματα έως και δυο ημέρες συνεχόμενα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην υγιεινή, την καθαριότητα και τις βασικές ανάγκες των κατοίκων. Ακόμη, τίθενται ζητήματα πυρασφάλειας λόγω έλλειψης νερού, ενώ από το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει πληγεί γενικότερα ο τουρισμός και ειδικότερα ο ξενοδοχειακός τομέας, καθώς γίνονται συνέχεια ακυρώσεις κρατήσεων.

Οι κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν «τεχνικές», του Δήμου, οι οποίες σύμφωνα με τους ίδιους, διαιωνίζουν το πρόβλημα της έλλειψης νερού. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι δήλωσαν ότι δίδονται άδειες σε εργολάβους και ξενοδοχεία για ανέγερση νέων κτιρίων, χωρίς να έχει δοθεί νωρίτερα άδεια από τον Δήμο για χρήση νερού,

τα δίκτυα ύδρευσης δεν έγιναν όλα με τις κατάλληλες προδιαγραφές (καθώς υπάρχουν περιπτώσεις εργολάβων που έχτισαν κατοικίες σε ψηλά σημεία και έκαναν ανεξέλεγκτα δικά τους δίκτυα τα οποία τώρα εμφανίζουν προβλήματα. Ακόμη, παρατηρείται αργοπορία στη δημιουργία διυλιστηρίου αφαλάτωσης, τόνισαν ότι υπάρχει καθυστέρηση στην κατασκευή του φράγματος του ποταμού Χαβρία (έργο που θα υδροδοτούσε επαρκώς την κεντρική και νότια Χαλκιδική και το οποίο προβλέπεται να αποφέρει το 70% του νερού στην ύδρευση και το 30% του νερού στην άρδευση). Καταγγέλλουν οι ως άνω ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες αρχές και τον πάροχο νερού, δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική λύση ή ενημέρωση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι κάτοικοι ζητούν να λάβει η Πολιτεία άμεσες ενέργειες και σχεδιασμό για την αντιμετώπιση λειψυδρίας, ώστε να αποκατασταθεί η παροχή νερού και να διασφαλιστεί για όλη την χρονιά η επάρκεια αυτού, προς τους κατοίκους του Δήμου Κασσάνδρας, ενώ έχουν διαβιβάσει τις παραπάνω ανησυχίες και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μάλιστα, το πρόβλημα έχει πάρει τις ανάλογες διστάσεις και έχει συζητηθεί από Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος έφερε και τα ερωτήματα στη Βουλή, με την Υπηρεσία Συντονισμού Γραφείου Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης να δίνει τις ακόλουθες απαντήσεις.

Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, από τους Κ.Α.Π. έτους 2024 έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί στον Δήμο Κασσάνδρας ποσό ύψους 261.360,00€ για κάλυψη επενδυτικών δαπανών, ενώ ίδιο ποσό αποδόθηκε και κατά το προηγούμενο έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πόρων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επίσης, στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του Υπουργείου Εσωτερικών 2021_2025, στον άξονα 2.6 «Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων», εκδόθηκε η Πρόσκληση με τίτλο «ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΙΙ». Ειδικότερα με την παρούσα πρόσκληση χρηματοδοτούνται αποκλειστικά οι δράσεις: α) Ανόρυξη και αξιοποίηση νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων, β) Υπηρεσία παροχής αφαλατωμένου νερού μέσω ενοικίασης συστημάτων αφαλάτωσης και, γ) Υδρομαστεύσεις. Ο Δήμος Κασσάνδρας είναι δυνητικός δικαιούχος.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης», είχε εκδώσει Πρόσκληση με τίτλο «Υποδομές Ύδρευσης» Ο Δήμος Κασσάνδρας έχει υποβάλλει την πρόταση με τίτλο «Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης από αμίαντο και ενεργειακή αναβάθμιση αντλιοστασίων Δήμου Κασσάνδρας» προϋπολογισμού 19.788.630,00€. Το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει την ένταξη της πρότασης σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Κατά τα λοιπά, σας γνωρίζουμε ότι αρμόδια να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων είναι τα Υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στα οποία κοινοποιείται το παρόν.

Σύμφωνα με την παρ. 1, άρθρ. 19 της ΚΥΑ Αριθμ. Δ1(δ)/ΓΠ οικ.27829 (ΦΕΚ 3525Β/25.05.2023) «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» για τις υδρεύσεις Δήμων υπεύθυνος φορέας ύδρευσης είναι ο φορέας λειτουργίας του δικτύου (Δήμος ή Δ.Ε.Υ.Α.).

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας σας γνωρίζουμε ότι πρόσφατα εγκρίθηκε, μετά από σχετική διαβούλευση, και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο περιέχει αναθεωρημένο Πρόγραμμα Μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Το Πρόγραμμα Μέτρων στοχεύει στην προστασία των υδάτων και στη διασφάλιση της αειφόρου χρήσης των υδατικών πόρων. Ένα από τα μέτρα του παραπάνω προγράμματος αφορά στη σύνταξη από τους Παρόχους υπηρεσιών ύδρευσης Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης για τον εντοπισμό υδατικών πόρων που θα καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Ωστόσο, η επιλογή των βραχυπρόθεσμων επιχειρησιακών μέτρων για την αντιμετώπιση προβλημάτων επάρκειας νερού εναπόκειται στον εκάστοτε Πάροχο υπηρεσιών ύδρευσης. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η ενσωμάτωση άμεσα στο δίκτυο νέων έργων υδροληψίας όπως προβλέπεται και στο άρθρο 9 «έκτακτες ανάγκες» της ΚΥΑ αριθ.οικ.146896/2014 (ΦΕΚ 2878Β/2014).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *