13 Οκτωβρίου, 2024
Αγροτικά Οικονομία Χαλκιδική

Σε εξέλιξη η συγκομιδή της ελιάς Χαλκιδικής – Προβληματισμένοι οι αγρότες

Δηλώσεις των Προέδρων των συνεταιρισμών Καλυβών και Ορμύλιας

 

Η συγκομιδή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής συνεχίζεται, ενώ έχουν δημοσιοποιηθεί και οι πρώτοι κατάλογοι με τις τιμές των εμπόρων να κυμαίνονται, για τα μεγάλα μεγέθη εως 110 τεμάχια το κιλό, η τιμή του παραγωγού είναι 1,50 εως 1,60 ευρώ. Οι τιμές αυτές δεν άφησαν καθόλου ικανοποιημένους αγρότες και παραγωγούς, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλυβών, Θανάσης Χαλάτης σε συνέντευξη του δήλωσε, πως η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για τον παραγωγό. Υπήρχε φοβερή ακαρπία και μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν οι συνεταιρισμοί το ποσοστό της ακαρπίας έφτασε το 90%, γεγονός που σημαίνει σημαντική καταστροφή για την ελιά της Χαλκιδικής.

Ακόμη, είπε ότι μόλις το 30% της ελιάς είναι ο χοντρός τεμαχισμός, ο μεσαίος τεμαχισμός είναι 40% με 45% και 20-25% είναι οι ψιλές ελιές από τις οποίες ούτε οι μισές δεν κάνουν για παράδοση…

“Οι τιμές που ανακοινώθηκαν είναι χλευασμός στον κόπο μας και στο ίδιο το προϊόν, γιατί οι τιμές αυτές δίνουν ένα μέσο όρο τους κόστους της καλλιέργειας, προερχόμενοι μάλιστα από μια χρονιά ακαρπίας” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαλάτης.

Επιπλέον, μεγάλο μέρος της παραγωγής θα οδηγηθεί προς ελαιοποίηση, με πολύ χαμηλές για την εποχή αποδόσεις, αφού το μικρό μέγεθος της ελιάς δεν την καθιστά εμπορεύσιμη και προσοδοφόρα.

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μας έδωσε φρούδες ελπίδες για τις αποζημιώσεις»

Ο κ. Χαλάτης τόνισε ότι για συνεχιστεί η καλλιέργεια και η παραγωγή της ελιάς και για να είναι όλη αυτή η διαδικασία βιώσιμη για τον παραγωγό, η μέση τιμή θα πρέπει να αγγίζει το 1,50 ευρώ, διαφορετικά ένα μέρος των αγροτών και ειδικά οι μικρομεσαίοι δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν αυτή την εντατική καλλιέργεια. Είπε χαρακτηριστικά ότι, αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση θα υπάρξουν αγρότες δύο ταχυτήτων, αυτοί που θα νοικιάζουν χωράφια για να καλλιεργούν ή το προϊόν θα είναι χαμηλής ποιότητας.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετώπισε όλο το καλοκαίρι η Χαλκιδική, λέγοντας ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για νερό, και ο τουρισμός της Χαλκιδικής αλλά και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ζημιώνουν την παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς. «Τουρισμός και αγροτιά πρέπει να εξισορροπηθούν»

Χρήστος  Τσιπέλης, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Ορμύλιας: «Οι τιμές που ανακοινώθηκαν δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα»

Σε δηλώσεις του ο Χ. Τσιπέλης αναφέρθηκε στους παράγοντες που ζημιώνουν την παραγωγή της ελιάς, όπως η ανομβρία, η κλιματική αλλαγή αλλά και η λάθος διαχείριση των υδάτινων πόρων από όλους.

Οι περισσότεροι αγρότες δίνουν για τεμάχια 151-160 το κιλό, τιμή στο 1,00 ευρώ περίπου. Σχετικά με τον ελαιοπαραγωγό που πέταξε έξι τόνους ελιές στη Χαλκιδική, ο κ. Τσιπέλης σχολίασε ότι ήταν μια μορφή αγανάκτησης και διαμαρτυρίας και ότι θα υπάρξουν και αλλά τέτοια ακραία φαινόμενα.

«Χρειάζεται η στήριξη των εμπόρων, το προϊόν έχει μέλλον αρκεί να σταματήσουν οι εισαγωγές, αυτή τη στιγμή κύριος ανταγωνιστής είναι η ελιά της Αιγύπτου, η οποία μάλιστα εισάγεται σε πολύ χαμηλή τιμή, ωστόσο δεν πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές στην καλλιέργεια της.»

Ανοδική η τιμή του ελαιόλαδου

Και οι δύο πρόεδροι αναφερόμενοι στην αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου, δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι η τιμή θα επιστρέψει σε πιο χαμηλές τιμές, αλλά όπως και η τιμή άλλων προϊόντων αυξήθηκε όπως του καφέ και του ψωμιού, έτσι και η τιμή του ελαιόλαδου είναι λογικό να αυξάνεται.

Παρά τα όσα προβλήματα αντιμετώπισαν ως τώρα από την συγκομιδή της φετινής χρονιάς, οι αγρότες στο σύνολο τους εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι στο προσεχές μέλλον θα πετύχουν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη τιμή για το προϊόν τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *