Αγροτικά

Σε κρίσιμo «σταυροδρόμι» η ελληνική αμπελουργία!

 

AMPELOYRGIA SYNEDRIO ARGYRHS 23 5 24

• Σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο «σταυροδρόμι» βρίσκεται σήμερα η ελληνική αμπελουργία, η οποία αποτελεί έναν κλάδο του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με σημαντικές προοπτικές αλλά έχει ανάγκη στήριξης καταρχήν για να επιβιώσει και στη συνέχεια για να αναπτυχθεί.

Αυτό τονίστηκε χθες κατά την έναρξη του διήμερου συνεδρίου για την αμπελουργία που διεξάγεται στα Γιάννενα στο οποίο παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσιος Σταμενίτης. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σκοπός του συνεδρίου, εκτός από την ανάλυση των προκλήσεων του κλάδου, είναι και η σκιαγράφηση των προϋποθέσεων εκπόνησης και υλοποίησης στρατηγικού σχεδίου για την αμπελοκαλλιέργεια, που θα προσδιορίσει την μελλοντική ανάπτυξη αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού κλάδου της αγροτικής οικονομίας της χώρας.

Χρειάζονται αποφάσεις

Σε δηλώσεις του ο Βαγγέλης Αργύρης, Πρόεδρος της εταιρείας ΖΟΙΝΟΣ και της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι σημαντικό ότι όλοι οι φορείς του κλάδου, με τη συμμετοχή και του υπουργείου, έχουν ενστερνιστεί ότι η ελληνική αμπελουργία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα παρθούν σοβαρές και μεγάλες αποφάσεις ή κάποια στιγμή θα λέμε ότι είχαμε και αμπέλια στη χώρα μας».

Ο κ. Αργύρης σημείωσε πως «γίνονται μεγάλες προσπάθειες να ενταχθούν νέοι αμπελουργοί. Χωρίς εισόδημα κανείς δεν μπορεί να κάνει αυτό το επάγγελμα. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση, κίνητρα και πάνω από όλα, το επάγγελμα του αμπελουργού από ένα παραδοσιακό επάγγελμα που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, και σε μεγάλο βαθμό παραμένει και σήμερα, πρέπει να γίνει ένα επάγγελμα βιώσιμο, με μεγέθη που θα μπορούν να παράξουν οικονομικό αποτέλεσμα. Έτσι μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της ελληνικής αμπελουργίας».

Προσέθεσε καταλήγοντας: «Θα μιλούσα για μια επιτυχία αν πράγματι κατανοήσουμε το πρόβλημα και δεσμευτούμε ο καθένας από τη μεριά του, παραγωγοί, φορείς, συνεταιρισμοί, ιδιώτες και παράλληλα η πολιτεία να συνδράμει και να καθοδηγήσει αυτή την ανατρεπτική πορεία για τη νέα φάση της ελληνικής αμπελουργίας».

Τα μέτρα στήριξης

Αναλυτική εικόνα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την αμπελουργία έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσιος Σταμενίτης. Όπως τόνισε, «εμείς έχουμε τοποθετήσει την αμπελοκαλλιέργεια στην πρώτη γραμμή. Έχουμε ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Με αυτό στοχεύουμε μέσα από τις δράσεις του να ενισχύσουμε την αμπελοκαλλιέργεια για να κάνει τη μετάβαση στη σύγχρονη εποχή».

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά στα εργαλεία στήριξης του κλάδου είπε πως «υπάρχει το τομεακό πρόγραμμα, το οποίο είναι περίπου 90 εκατ. ευρώ, αλλά υπάρχουν και οι άμεσες και οι έμμεσες ενισχύσεις που προφανώς και ισχύουν οριζόντια σε όλους τους παραγωγούς. Είναι σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνουν το βήμα, να προχωρήσουμε στην πράσινη μετάβαση», ενώ κάλεσε τους αμπελουργούς να τα αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό.

Μιλώντας για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και για τον τεράστιο ανταγωνισμό στον κλάδο από άλλες χώρες σημείωσε πως «η νέα ΚΑΠ είναι ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις καλλιέργειας το οποίο χρησιμοποιούμε για να μπορέσουμε πράγματι να κάνουμε ανταγωνιστική την καλλιέργεια».

Περί ελληνοποιήσεων…

Χτύπημα κάτω από τη μέση για τον πρωτογενή τομέα αποτελούν οι ελληνοποιήσεις προϊόντων τρίτων χωρών με τον κ. Σταμενίτη να τονίζει έπειτα από ερώτηση τα εξής: «Το 2020 έγινε αυστηροποίηση των ποινών και μάλιστα αποτελεί ποινικό αδίκημα κάποιος να ελληνοποιεί προϊόντα τρίτων χωρών και να τα διαθέτει στην Ελλάδα. Οι ποινές αυστηροποιήθηκαν στον μέγιστο βαθμό. Θα προχωρήσουμε και σε μια νέα παρέμβαση νομοθετική που αφορά συγκεκριμένα προϊόντα για να ενισχύσουμε ακόμα και να προστατεύσουμε και τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, έχουμε εδώ και καιρό δημιουργήσει τα μικτά κλιμάκια από υπηρεσίες του Υπουργείου και όχι μόνο. Μάλιστα, αυτοί οι έλεγχοι τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50%. Έχουμε δει και σε πολλές περιπτώσεις εντυπωσιακά αποτελέσματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.