Άρθρα

Η Χαλκιδική στο διαβάστηκε…

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Παλιά στην πολιτική κονίστρα λέγαμε οι πολίτες μέσω μιας διαμαρτυρίας ή μέσω των Δημοτικών ή των Ευρωεκλογών, έστειλαν μήνυμα στην εκάστοτε Κυβέρνηση.

Σήμερα τα πράγματα είναι αλλιώς. Τα μηνύματα πολύ πιο εύκολα και χωρίς εκλογικές διαδικασίες φτάνουν στην πηγή. Βλέπετε βοηθά το ίντερνετ που τίποτα δεν μένει κρυφό. Έλα όμως που οι επιτελείς του Κράτους τα διαβάζουν, αλλά μένουν οι περισσότερες υποθέσεις εκεί…

Και ενώ το καλοκαίρι έφτασε, αν και δεν είδαμε φέτος χειμώνα, και ενώ η περιοχή της Χαλκιδικής θεωρείται τουριστικός προορισμός και μάλιστα σχεδόν όλο το χρόνο, και ενώ οι δείκτες και τα στοιχεία θα έπρεπε να ανησυχήσουν τους αρμοδίους πολιτικούς και επαγγελματίες, για άλλη μια χρονιά βαδίζουμε με το «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει».

Καμία σοβαρή προσπάθεια προσέλευσης τουριστών με πορτοφόλια, μόνο συμμετοχή σε εκθέσεις, οι οποίες κανένα απτό  αποτέλεσμα δεν έχουν δώσει και έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε… εκδρομές, υποδομές που δείχνουν περισσότερο μια αφιλόξενη περιοχή και, αν κάτι διασώζει το πράγμα, είναι η φυσική ομορφιά του τοπίου.

Χρόνια τώρα οι επαγγελματίες του κλάδου και οι τοπικές αρχές επισημαίνουν την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, αλλά δεν έχει μπει λιθαράκι. Συνέδρια και ημερίδες διοργανώνονται χωρίς κανένα αποτέλεσμα, οι ομογενείς και απόδημοι έρχονται και ξαναφεύγουν περισσότερο απογοητευμένοι, περιοχές που θα έπρεπε να αναδειχθούν παραμένουν στο περιθώριο και ευτυχώς που κατά διαστήματα τα ΜΜΕ τις ανακαλύπτουν και καλούν και τους αναγνώστες τους να ανακαλύψουν την ορεινή Χαλκιδική.

Η αεροπορική σύνδεση χωρών της Ευρώπης με την πρωτεύουσα της Θεσσαλονίκη παραμένει ανενεργή, με λίγες εξαιρέσεις (π.χ. Σκανδιναβία). Κάποιες σκόρπιες φωνές ακούγονται αλλά χάνονται αφού «ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη». Διαφημίστηκαν συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς που θα έφερναν τουρίστες στην Χαλκιδική, μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και επικοινωνίας χωρίς κανένα ορατό αποτέλεσμα.

Η πλούσια σε αγροτική οικονομία και τουριστική οικονομική ανάπτυξη Χαλκιδική παραμένει φτωχή στην απορρόφηση κονδυλίων, στην καινοτομία, στην δημιουργία έξυπνων ιδεών που θα συνδέσει το τουριστικό κομμάτι με την τεχνολογία.

Οι νέοι συνεχίζουν να φεύγουν αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και η παρότρυνση πολλών, ακόμη και γονέων, προς τα νέα παιδιά είναι να φύγουν για να σωθούν. Ποτέ δεν εκπονήθηκε ούτε παρουσιάστηκε μια σοβαρή πρόταση ανάπτυξης της περιοχής, προσέλκυσης επισκεπτών και ανάδειξης των δυνατοτήτων της.

Ποτέ δεν μπορέσαμε να αναδείξουμε την ιδιαίτερη ταυτότητά μας, ίσως γιατί ακόμη δεν την έχουμε ανακαλύψει οι ίδιοι. Οι ευθύνες βαραίνουν όλους, η άγνοια δικαιολογείται, όχι όμως η αδιαφορία. Επιτέλους, ας αναληφθεί μια σοβαρή και δυνατή πρωτοβουλία ανάλογη της ιστορίας της  Χαλκιδικής. Ο τόπος μας το δικαιούται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.