Top News Ανακοινώσεις Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε με χρώμα Χαλκιδικής η ΔΕΘ

Οι παρουσίες Κουφίδη και Τάσιου αλλά και όσα δεν γράφτηκαν για αυτή την μεγάλη διοργάνωση 

Η άγνωστη ιστορία με τον εμπνευστή της έκθεσης, Χαλκιδικιώτη Νικόλαο Γερμανό…

Βασικό θέμα συζήτησης το εάν ο πρωθυπουργός θα τολμούσε να πάει, μετά τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία. Τι κρατάμε από την παρουσία της καθημερινής εφημερίδας Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ  στη συμπρωτεύουσα. Οι απόντες υπουργοί. Ο Ανδρουλάκης. Η οδηγική συμπεριφορά, έναντι της Χαλκιδικής. Ο κλιματισμός στο «Βελλίδειο» και τα χαμόγελα Μητσοτάκη. Ο Γιάννης Κουφίδης. Ο Γρηγόρης Τάσιος και Νικόλαος Γερμανός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη ΔΕΘ. Ολο αυτό το διάστημα της παρουσίας μας στη Θεσσαλονίκη, αυτό ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης: «Θα έρθει ο πρωθυπουργός ή δεν θα το τολμήσει μετά από ό,τι συνέβη στη Θεσσαλία;». Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, αλλά και με τους ανθρώπους της ΔΕΘ που συναντήσαμε στα περίπτερα της έκθεσης, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τη σωστή απόφαση».

Για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Το πρώτο γίνεται αμέσως κατανοητό με βάση τις θετικές εντυπώσεις που δημιούργησαν οι εξαγγελίες του, αλλά και τη στοχευμένη αλλαγή στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της πρωθυπουργικής απόφασης, απλά σας παραθέτουμε τους αριθμούς που μιλούν από μόνοι τους: Οι εκθέτες ήταν 1.500 από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, οπότε ήταν αναγκαία η κυβερνητική παρουσία για την προώθηση προϊόντων και την προβολή φορέων και οργανισμών, ενώ μετριάστηκε σε σημαντικό βαθμό και η απώλεια εσόδων των 50 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν η αρχική αποτίμηση για τη «χασούρα» της πόλης από τις ακυρώσεις ξενοδοχείων και την κίνηση στην (πλούσια) αγορά της συμπρωτεύουσας.

Τι άλλο κρατάμε από την παρουσία μας στη ΔΕΘ;

– Το σχόλιο που έκανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, πρόεδρος ΔΕΘ –Helexpo ότι «στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται το πιο σημαντικό, άτυπο, πολιτικό debate, της χώρας». Εστω κι αν φέτος είχε τις γνωστές ιδιαιτερότητες λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία, αλλά και των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ.

– Αν εξαιρέσουμε τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη που έκανε μια βόλτα σε κάποια (όχι σε όλα) περίπτερα της ΔΕΘ, ουδείς άλλος υπουργός έπραξε το ίδιο, προφανώς μετά από πρωθυπουργική εντολή.

– Κάθε βράδυ στη ΔΕΘ είχε συναυλία. Και συναυλία κορυφαίων καλλιτεχνών επιπέδου Χατζηγιάννη, Ρόκκου, κ.λπ. Μάλιστα, όλες οι συναυλίες αφιερώθηκαν στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και τους πυρόπληκτους του Εβρου.

– Οι διοργανωτές διέθεσαν το 10% των εσόδων στις πληγείσες περιφέρειες.

ΣΥΝένΤΕΥΞΗ: Χωρίς Υπουργούς

Στο περιθώριο της ΔΕΘ αναζητήσαμε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης για να αλιεύσουμε πληροφορίες σε σχέση με έργα της περιοχή μας. Ενα εξ αυτών ήταν και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφόρων Χρήστος Σταϊκούρας, από τον οποίον θα πέρναμε σίγουρα απαντήσεις για το που βρίσκονται οι εργασίες τόσο σε ό,τι αφορά τα οδικά έργα της Χαλκιδικής, το φράγμα Χαβρία αλλά και γιατί όχι τον σιδηρόδρομο τουλάχιστον μέχρι τα Νέα Μουδανιά.

Η παρουσία, όμως, του Χρ. Σταϊκούρα στη ΔΕΘ διήρκεσε όσο η ομιλία του Πρωθυπουργού στο «Βελλίδειο», καθώς κινήθηκε αστραπιαία στη Θεσσαλονίκη, ενώ ούτε και την επόμενη ημέρα, στη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, έδωσε «παρών» (όπως και οι άλλοι υπουργοί). Θυμίζουμε, άλλωστε, την κυβερνητική οδηγία του να μην υπάρξει υπουργική παρουσία στα περίπτερα της ΔΕΘ.

ΜΟΙΡΑΣΕ …ΣΚΟΥΦΑΚΙΑ!

Ο κλιματισμός στο «Βελλίδειο» ήταν πολύ δυνατός με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να κάνουν παραπονάκια ότι κρύωναν. Ολο αυτό έφτασε με κάποιον τρόπο στα αφτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με το που μπήκε στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου προχώρησε σε μια κίνηση που προκάλεσε πολλά χαμόγελα. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός μοίρασε σκούφους και γάντια στους δημοσιογράφους, λέγοντάς τους με νόημα: «Είδατε; Η κυβέρνηση έχει προνοήσει και γι’ αυτό και σας σκέφτεται». Η συνέντευξη Τύπου ήταν προγραμματισμένη εξ αρχής να διαρκέσει ένα δίωρο, όμως ο Πρωθυπουργός, με παρότρυνση και του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, δέχθηκε μερικές ακόμη ερωτήσεις. Τόσο πριν όσο και μετά τη διαδικασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ άνετος και διαχυτικός με τους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο Νικόλαος Γερμανός

Ο Νικόλαος Γερμανός (1864 – 1935) ήταν Έλληνας ζωολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στο χωριό Βάβδο της Χαλκιδικής το 1864, ενώ σπούδασε στην Αθήνα και στη Γερμανία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Χάλκη και εργάστηκε στη Σμύρνη ως βοηθός σε φαρμακείο. Το επίθετό του οφείλεται στις σπουδές στη Γερμανία, ενώ ο πατέρας του λεγόταν K. Λιόλιος. Ασχολήθηκε με επιστημονικές έρευνες, στο Ινστιτούτο Ιένης και λόγω ακριβώς των εργασιών του αυτών, απεστάλη κατόπιν προτάσεως στον καθηγητή Χάικελ από το Πανεπιστήμιο της Ιένης στο Διεθνές Ενυδρείο στη Νεάπολη της Ιταλίας, όπου και ασχολήθηκε για ένα εξάμηνο με την έρευνα σε θαλάσσια ζώα. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, διορίσθηκε καθηγητής της Φυσικής Ιστορίας στο Διδασκαλείο Αθηνών. Από το 1906 έως το 1915 διετέλεσε υφηγητής και επιμελητής στο Φυσιογραφικό Μουσείο του Πανεπιστημίου και δημιούργησε τον πρώτο ζωολογικό κήπο και το πρώτο ενυδρείο στην Ελλάδα, το 1900. Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και το 1915 εξελέγη βουλευτής με το αντιβενιζελικό ψηφοδέλτιο, όπως και το 1920 – αργότερα διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και δημαρχεύων της Θεσσαλονίκης.

Ο Νικόλαος Γερμανός ήταν ο ιθύνων νους και ο σημαντικότερος εκ των πρωτεργατών της κίνησης για την ίδρυση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης το 1925, αφού με υπομνήματα και ενέργειές του πέτυχε την άδεια της για τη διοργάνωση του Θεσμού.

Πέθανε το 1935 στην Αθήνα. Υπήρξε ιδρυτής του πρώτου ελληνικού ζωολογικού κήπου.

Ο Γ. Κουφίδης 

Μπορεί να έχει ζόρια με τις Περιφερειακές εκλογές, καθώς είναι υποψήφιος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, εντούτοις ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης έκανε μια βόλτα από την ΔΕΘ. Ζόρια ζόρια αλλά και οι υποχρεώσεις υποχρεώσεις.  Ο ίδιος δήλωσε τα ακόλουθα:
Συμμετείχα στα εγκαίνια του Περιπτέρου 2, της Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στη ΔΕΘ, που φιλοξενεί τα Επιμελητήρια όλης της χώρας και πραγματοποιήθηκαν από τον πρόεδρο Γιάννη Μασούτη. Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών, που αντιμετωπίζει η χώρα και με τη σκέψη μας και τις προσευχές μας προς τους συνανθρώπους μας στη Θεσσαλία, που δοκιμάζονται, συζητήσαμε με τους προέδρους των Επιμελητηρίων των περιοχών αυτών για την παροχή βοήθειας των μελών τους, μέσω των φορέων μας.
Είχα ακόμη την ευκαιρία να παρουσιάσω στους επισήμους, που επισκέφθηκαν τα περίπτερα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, τους επαγγελματίες και τα εκλεκτά προϊόντα του τόπου μας.
Με συνέπεια στηρίζουμε τη συμμετοχή των μελών μας σε εκθέσεις, καθώς αυτό τους δίνει τη δυνατότητα για εξωστρέφεια και επικοινωνία.
Για τη Χαλκιδική, που μας αξίζει!
Ο Γρηγόρης Τάσιος
Και ο Γρηγόρης Τάσιος Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ, χωρίς το άγχος των εκλογών, πήγε και αυτός στην ΔΕΘ όπου δήλωσε τα ακόλουθα:
Τις προηγούμενες ημέρες, οι επισκέψεις και οι συναντήσεις μου είχαν να κάνουν με το επιχειρείν της Χαλκιδικής μας.
📍 Αρχικά, επισκέφτηκα τη ΔΕΘ και το περίπτερο με τις επιχειρήσεις του Νομού που συμμετέχουν μέσω του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου, συνομίλησα με όλους τους επιχειρηματίες και συζητήσαμε για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσσαίων επιχειρήσεων, την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και το άνοιγμα νέων συνεργασιών, ενώ παράλληλα συζητήσαμε και για το μεγάλο ζήτημα της φετινής ακαρπίας της ελιάς στο Νομό.
📍 Έπειτα, είχα την τιμή να παραβρεθώ στην 1η Απονομή Σήματος για τα μοναστηριακά Προϊόντα και Προϊόντα Μικρών Παραγωγών στο Ιερό Κοινόβιο Ευαγγελισμού στην Ορμύλια, παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργου Καββαθά, της Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, κα. Ζωγράφου, του Βουλευτή, κ. Γιώργου και του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Μετά την απονομή, περιηγηθήκαμε στα εργαστήρια παραγωγής προιόντων και στο εκθετήριο, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνανότητα να αγοράσουν τα προιόντα ενισχύοντας τη μονή.
Μεγάλες Αλλαγές Τώρα! Το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της φετινής – πολύ διαφορετικής – ΔΕΘ. Έχουμε ανάγκη από ένα καλύτερο κι αποτελεσματικότερο κράτος που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις της συγκυρίας και κυρίως στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης που πραγματικά μπορεί να εγγυηθεί αυτόν τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό. Οι επιτυχίες στο πεδίο της οικονομίας, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και οι πρωτιές στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, επιβεβαιώνουν πως ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να βάζουν ψηλά τον πήχη και να τον ξεπερνούν. Με αυτή την εμπιστοσύνη που γίνεται ευθύνη, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, καλούμαστε Πολιτεία και Κοινωνία να κάνουμε μεγάλα βήματα μπροστά. Τώρα είναι η ώρα για το κράτος που έχουμε ανάγκη προκειμένου να ανταποκρίνεται στην αποστολή του για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. Σε αυτή τη μεγάλη ανασυγκρότηση με επίκεντρο την Πολιτική Προστασία, η Χαλκιδική πρέπει να έχει το δικό της μερίδιο, αντίστοιχο της εθνικής συνεισφοράς της. Πρέπει άμεσα να θωρακίσει τις υποδομές της που έχουν μείνει πίσω και σε αυτή την κατεύθυνση θα αναλώσω προσωπικά όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να το επιτύχουμε. Με την κλιματική κρίση δεν παίζουμε. Μεγάλες αλλαγές τώρα και στην Χαλκιδική! #μαζισυνεχιζουμεμπροστα #grigoristasios

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.