Top News Θέμα Χαλκιδικής Περιβάλλον Χαλκιδική

Απέραντη λασπούρα στο πρώτο πόδι

Έχει μολυνθεί η θάλασσα;

Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί από δορυφόρο φαίνεται ότι η λάσπη και τα φερτά υλικά που έβγαλε στη θάλασσα ο Πηνειός διέσχισαν τον Θερμαϊκό και έφτασαν μέχρι τις ακτές της Χαλκιδικής

Ακόμα βιώνει τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Daniel» η χώρα. Η λάσπη από τη Θεσσαλία έφτασε πλέον στις ακτές της Χαλκιδικής, όπως δείχνει δορυφορική εικόνα ενώ οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν προσπαθούν να σταθούν εκ νέου στα πόδια τους.

Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί από δορυφόρο φαίνεται ότι η λάσπη και τα φερτά υλικά που έβγαλε στη θάλασσα ο Πηνειός διέσχισαν τον Θερμαϊκό και έφτασαν μέχρι τις ακτές της Χαλκιδικής.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία έχει σχηματιστεί μια λωρίδα λάσπης που καταλήγει στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής.

«Οι τεράστιες ποσότητες λάσπης και φερτών υλικών από τον Πηνειό, έχουν διασχίσει τον Θερμαϊκό και έχουν φτάσει πλέον και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Εκτός του κινδύνου μεγάλων αντικειμένων για τα σκάφη αναψυχής, δεν γνωρίζω κατά πόσο τα νερά εκεί είναι κατάλληλα για κολύμβηση αυτές τις μέρες. Καλό είναι να γίνουν μετρήσεις πάντως για να διαλευκανθεί και να υπάρξει μια επίσημη ενημέρωση από τους αντίστοιχους φορείς, μιας και ακόμη πλήθος κόσμου επισκέπτεται τις ακτές» σημειώνει ο χρήστης που ανέβασε τη φωτογραφία στη σελίδα Weather Analysis Group στο Facebook.

 «Υπάρχουν δύο βασικές πηγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων» στις πλημμυρισμένες περιοχές, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως η μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού και η άλλη η οποιαδήποτε επαφή με νεκρά ζώα.

«Η μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού, το οποίο είναι τα στάσιμα νερά, οι λάσπες, όλο αυτό το κομμάτι δηλαδή του νερού που προέρχεται από την πλημμύρα. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κ.λπ. Αρα δεν θα πρέπει οι πολίτες, ακόμα και αν το νερό αυτό το παίρνουν από τη θάλασσα, επειδή και στη θάλασσα έχουν ξεβραστεί νεκρά ζώα, φερτά υλικά, δεν θα πρέπει αυτό το νερό να το χρησιμοποιούν ούτε για να πλύνουν ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους, για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης».

Συμπλήρωσε σχετικά πως «έχουμε εγκαταστήσει το συντονιστικό της Δημόσιας Υγείας στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας. Είναι επικεφαλής ο κύριος Χατζηχριστοδούλου και εκεί θα κάνουμε όλους τους ελέγχους, και για το νερό, και την τοπολογική επιτήρηση, και την επιδημιολογική επιτήρηση και τα νοσήματα. Αρα σε κάθε περιοχή υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε εξέλιξη, όπου γίνονται δειγματοληψίες νερού, υπάρχουν τα αποτελέσματα και μετά δίνεται το νερό σε κυκλοφορία από τις τοπικές Αρχές».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις περιοχές όπου έχει επανέλθει η υδροδότηση, τόνισε πως «στον Βόλο έχει ανακοινώσει και η τοπική αυτοδιοίκηση εκεί ότι το νερό δεν είναι για να το πιουν οι άνθρωποι ούτε να πλύνουν το πρόσωπό τους. Το νερό αυτό είναι κατάλληλο για να κάνουν εργασίες. Μπορούν να πλύνουν ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους, να το χρησιμοποιήσουν για τέτοιες εργασίες και τα λοιπά. Για να κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι θα πρέπει να το βράζουν στους 100 βαθμούς τρία λεπτά, να το αφήσουν να κρυώσει και μετά», ενώ αναφερόμενη στη Λάρισα σημείωσε πως «είχε δοθεί στην κυκλοφορία το νερό, γιατί όπως ξέρετε το κέντρο της Λάρισας δεν επλήγη από τις πλημμύρες και έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και κάθε μέρα, ανάλογα με την αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης στις διάφορες περιοχές και τα εργαστηριακά αποτελέσματα, θα δίνεται η πρόσβαση στους πολίτες στην υδροδότηση».

«Αντιλαμβάνεστε ότι το δίκτυο σε κάποιες περιοχές έχει υποστεί πολύ μεγάλες βλάβες. Δεν είναι εύκολο να αποκατασταθούν άμεσα. Αρα αυτό που συστήνουμε σε πρώτη φάση είναι εμφιαλωμένο νερό, και μάλιστα οι πολίτες θα πρέπει να το καταναλώνουν αφού βεβαιωθούν ότι τα μπουκάλια δεν έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες, δεν έχουν τσακιστεί τα καπάκια. Έχει μεγάλη σημασία δηλαδή το νερό που πίνουμε να είναι ασφαλές. Να πω ότι κάνουμε και εμείς διανομή. Εχουμε μοιράσει τόνους νερού εμφιαλωμένου και συνεχίζουμε κάθε μέρα, ακριβώς για να εφοδιάσουμε τους πολίτες και να έχουν διαθεσιμότητα για να μπορέσουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους», συμπλήρωσε η ίδια.

Αναφορικά με τη δεύτερη περίπτωση έκθεσης κινδύνου των κατοίκων σημείωσε πως «η δεύτερη πηγή που θέλω να επισημάνω είναι τα νεκρά ζώα. Επειδή κατάγομαι και εγώ από αγροτικό χωριό και έχουμε μια εξοικείωση με όλα αυτά. Δεν μας προβλημάτισε το να ψοφήσει μια κότα… εδώ δεν είναι τέτοια συνθήκη, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η επαφή με νεκρά ζώα ελλοχεύει κινδύνους. Δεν θα πρέπει ούτε τα κατοικίδια να αφήνουν οι άνθρωποι να τσαλαβουτούν στις λάσπες από την πλημμύρα ή να έρχονται σε επαφή με νεκρά ζώα».

Ενώ σχετικά με τις ενέργειες των Αρχών, υπογράμμισε πως «έχουμε ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και βέβαια το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Εχει ξεκινήσει συλλογή, καύση και υγειονομική ταφή των ζώων. Ενισχύουμε περαιτέρω τις δυνάμεις της Περιφέρειας, για να μπορέσει αυτό να γίνει πάρα πολύ γρήγορα, ανάλογα με την πρόσβαση που υπάρχει στο οδικό δίκτυο, να ξέρετε προγραμματίζεται και η συλλογή των νεκρών ζώων».

Τι δήλωσε σχετικά με την αποζημίωση για τα νεκρά ζώα

«Το διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός, κύριος Αυγενάκης, το έχουν βγάλει ανακοίνωση από το Αγροτικής Ανάπτυξης από την πρώτη μέρα. το λέω και εγώ ξανά, δεν υπάρχει ζήτημα να μην δοθούν αποζημιώσεις γιατί θα απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν. Θα πρέπει οι πολίτες να ειδοποιούν τις Αρχές να παίρνουν τα νεκρά ζώα, να τα πηγαίνουμε για καύση και υγειονομική ταφή. Δεν υπάρχει ζήτημα να μην αποζημιωθούν επειδή θα συλλέγουν τα ζώα και θα πάνε προς κατάλληλη διαχείριση προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια Υγεία. Εχει πληροφορίες ο ΕΛΓΑ από άλλες πηγές και όλες οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικά».

Για τον κίνδυνο ελονοσίας

«Κίνδυνο ελονοσίας αυτή τη στιγμή η περιοχή δεν έχει, σε σχέση με τα κουνούπια, παρότι δίνει κρούσματα Δυτικού Νείλου, η πλημμύρα κατέστρεψε και τα αυγά των κουνουπιών. Εχουμε ομάδες εντομολόγων, κάνουμε εντομολογική επιτήρηση, γιατί οι υπηρεσίες δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας το κάνουν αυτό όλο τον χρόνο. Αυτό που μπορώ να σας πω για τα κουνούπια τώρα με σιγουριά είναι ότι έχουμε καταστραφεί και τα αυγά τους. Αυτή την εβδομάδα δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα κουνούπια. Παρατηρούμε όμως την κατάσταση. Εχουμε βάλει κατάλληλες δειγματοληπτικές παγίδες, ούτως ώστε, εάν εμφανιστούν και προνύμφες, να κάνουμε την κατάλληλη διαχείριση για την αντιμετώπισή τους για να μην έχει η περιοχή θέμα με τα κουνούπια. Το λέω γιατί το κουνούπι είναι ξενιστής, μπορεί να προκαλέσει τέτοιου τύπου προβλήματα υγείας και μεταδιδόμενα».

Για κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Πολύ βασικός είναι και ο κίνδυνος της γαστρεντερίτιδας. Δηλαδή, εάν κάποιος πιει μη πόσιμο νερό ή έρθει σε επαφή με τα λασπόνερα και δεν προσέξει τη διαχείρισή τους μπορεί να εμφανίσει γαστρεντερίτιδα, μπορεί να εμφανίσει και λεπτοσπείρωση αν έρθει σε επαφή με νεκρό τρωκτικό και μολυνθεί. Ομως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε λόγος εφησυχασμού ούτε όμως και πανικού. Θέλουμε οι πολίτες να ξέρουν ποιες είναι οι οδηγίες. Οι βασικές εστίες μόλυνσης είναι οι λάσπες και τα νεκρά ζώα. Αρα αποφεύγουμε αυτά τα δύο και χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό. Αυτή είναι η βασική οδηγία. Εμείς κάνουμε και εργαστηριακές αναλύσεις σε όποια κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουμε, για να ξέρουμε από πού προέρχονται. Ξαναλέω για τη δειγματοληπτική ανάλυση του νερού σε συνεργασία με όλους τους δήμους, και αυτό θα γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και στις κρίσιμες υποδομές, νοσοκομεία, και βέβαια επιδημιολογική επιτήρηση για τα κρούσματα που θα έχουμε, για να είμαστε βέβαιοι ότι τα αντιμετωπίζουμε έγκαιρα, τα απομονώνουμε και δεν έχουμε περαιτέρω ζήτημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.