Απόψεις Θέμα Χαλκιδικής Κοινωνία Περιφέρεια Πολιτική & Οικονομία Χαλκιδική

Τι παίζει σε Πολύγυρο και Κασσάνδρα

Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο συνδυασμών οι παρατάξεις της Αυτοδιοίκησης

Μάχη box to box σε Σιθωνία και Αριστοτέλη και το μεγάλο ερωτηματικό του Δήμου Νέας Προποντίδας 

Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον οι προσπάθειες όλων των επιτελείων για την ολοκλήρωση της στελέχωσης των ψηφοδελτίων τους, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές παρατάξεις, η μάχη για τη στελέχωση του τεράστιου και πολυάριθμου ψηφοδελτίου  στους Δήμους Αριστοτέλη, Πολυγύρου, Σιθωνίας, Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί μέχρι και το τελευταίο λεπτό της προθεσμίας, ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καμία δημοτική παράταξη στους Δήμους δεν φαίνεται να έχει συμπληρώσει τον ανώτερο αριθμό των υποψηφίων. Σαφώς βέβαια και προβάδισμα έχουν στην στελέχωση η εν ενεργεία Δήμαρχοι με εξαίρεση την κα  Χαλκιά στον Δήμο Κασσάνδρας που φυλλορροεί συνεχώς. Η εικόνα μέχρι στιγμής φέρνει μάχες με πολλούς υποψηφίους στους Δήμους Πολυγύρου και Κασσάνδρας. Εκεί μέχρι την τελευταία στιγμή θα δοθούν μάχες ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι συγκλήσεις της τελευταίας στιγμής. Πιο αναλυτικά στον Δήμο Πολυγύρου με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουμε 7 υποψήφιους Δημάρχους!!! Πρόκειται για τον ενεργεία Αστέριο Ζωγράφο που αποφάσισε να κατέλθει υποψήφιος Δήμαρχος για άλλη μια φορά, μετά την νίκη του του 2010, το 2014 και το 2019. Απέναντι του θα βρει τον μέχρι πρότινος συνεργάτη του και κουμπάρο του κο Ζαγγίλα που τελευταία δείχνει πολύ ενισχυμένος. Μάλιστα φαίνεται ότι έχει στον πλευρό του νέο Βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Γιάννη που διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Συνδυασμό θα καταθέσει και ο πρώην Βουλευτής της ΝΔ και πρώην Δημοτικός σύμβουλος Ευθύμης Καρανάσιος ο οποίος όσο περνά ο καιρός καταγράφει προσχωρήσεις. Από την κεντροαριστερά υποψήφιοι θα είναι ο κος Εμμανουήλ, ο κος Χρηστίδης που ο κος Κυργιαφίνης που είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και στις προηγούμενες εκλογές είχε την στήριξη του Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φήμες θέλουν τον κο Χρηστίδη να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Πάνα. Φυσικά υποψήφια θα είναι Χριστιανού από το ΚΚΕ. Θέση πάντως στα πράγματα δεν έχει πάρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος που έλκει την καταγωγή του από τον Πολύγυρο. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες καθώς υπάρχει κλίμα σύμπραξης στην κεντροαριστερά αν και ως τώρα επαφές δεν έχουν ευδοκιμήσει…

Στον Δήμο Κασσάνδρας δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα Σαφές προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο έχει ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Παπαγιάννης ο οποίος σήμερα διαθέτει τα πιο πολλά ονόματα. Ερωτηματικό το τι θα γίνει με την Δήμαρχο Αναστασία Χαλκιά η οποία έχει πολλές αποχωρήσεις αν και δεν αποκλείεται να τα βρει στο τέλος με τον μέχρι πρότινος αντιδήμαρχο της κο Στακινό ο οποίος τα τελευταία χρόνια πάντα κατεβαίνει για Δήμαρχος και πάντα αποχωρεί στο τέλος… Ερωτηματικό το τι θα κάνει ο κος Μιχαλάκης που έχει την στήριξη του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Πάνα ενώ και η δημοσιογράφος Μαρία Παπαδημητρίου έχει ένα πολύ καλό συνδυασμό. Αν φτάσουν όλοι στο τέλος στην Κασσάνδρα θα έχουμε πέντε συνδυασμούς. Μάχη box to box θα έχουμε στους Δήμους Αριστοτέλη και Σιθωνίας με τον Δήμαρχο Στέλιο Βαλιάνο να αντιμετωπίζει δυσκολίες από την υποψηφιότητα μου πρώην Δημάρχου Μιχάλη Βλαχόπουλου που θα έχει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια η εικόνα που υπάρχει ότι ο ορεινός όγκος στο τέλος θα δώσει την νίκη στον κο Βαλιάνο. Στον Δήμο Σιθωνίας ο πρώην Δήμαρχος Ιωάννης Τζίτζιος κοντράρεται με τον κο Ιωάννη Μαλλίνη σε μια σκληρή μάχη που όμως στο τέλος είναι πολύ πιθανό να μετρήσει το έργο και οι ικανότητες του κου πρώην Δημάρχου. Ο νυν Δήμαρχος Κυπαρρίσης Ντέμπλας δεν κατεβαίνει. Τέλος ερωτηματικό αποτελεί στην Νέα Προποντίδα αν θα έχει αντίπαλο ο νυν Δήμαρχος Μανώλης Καρράς.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πιθανό να υπάρξουν εκπλήξεις και μεταγραφές σε ονόματα υποψηφίων που ήδη έχουν ανακοινωθεί με άλλες παρατάξεις ενώ οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρξουν δύο ή τρεις ηχηρές υποψηφιότητες…

 

Τι γίνεται αν μία παράταξη δεν έχει υποψηφίους σε ένα χωριό

Επειδή είναι δυνατό κάποιες παρατάξεις να μην μπορέσουν να έχουν υποψηφίους σε όλα τα χωριά του νησιού μας, τότε σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του έγκριτου νομικού της περιοχής μας κου Δημήτρη Σαλαμαστράκη, θα υπάρξει σχετικό μπέρδεμα κι αυτό επειδή όπως αναφέρει «Από τον νόμο δυστυχώς δεν προβλέπεται ευθέως κάτι σχετικό ούτε και από τη σχετική εγκύκλιο. 

Η περίπτωση που προβλέπεται είναι όταν έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός για τον πρόεδρο δημοτικής κοινότητας έως διακόσιους (200) κατοίκους ή για το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας από διακόσιους έναν (201) έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους.

Στην περίπτωση αυτή ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας έως διακόσιους (200) κατοίκους και ο πρόεδρος και οι σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας από διακόσιους έναν (201) έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους εκλέγονται από τον μοναδικό συνδυασμό που έχει ανακηρυχθεί ανεξάρτητα αν έχει πλειοψηφήσει ή όχι στην κοινότητα. Πρέπει πάντως –καταλήγει ο ίδιος – να τεθεί ερώτημα στο υπουργείο για να προβεί σε σχετική ρύθμιση»!

Στην Περιφέρεια 

Φαίνεται ότι ο μόνος που θα έχει πλήρη ψηφοδέλτιο στην Χαλκιδική θα είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Περιφέρεια καθώς έχει βρει τους εννιά από τους  και μένει μόνο μια γυναικεία προσθήκη. Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη ψάχνονται για το ψηφοδέλτιο του κου Μυλόπουλου ενώ το ίδιο κλίμα επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ με το ψηφοδέλτιο του Χρήστου Παπαστεργίου. Ο κος Ρόκος ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα προσπαθεί να στελεχώσει την Χαλκιδική όπως και ο κος Γκανούλης από τους Οικολόγους. Στο Ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Χαλκιδική υποψήφιοι θα έιναι η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Ζωγράφου, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, η Δημοτική σύμβουλος Νέας Προποντίδας και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Πελαγία Ιορδανίδου, η Περιφερειακή σύμβουλος Σ. Κυριακίδου, ο πρώην αντιδήμαρχος Πολυγύρου και δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Βορδός καθώς και στα στελέχη της Νομαρχιακής της ΝΔ κ.κ. Κοτσιάνος και Μαλακούδης μεταξύ άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.