3 Οκτωβρίου, 2023
Top News Χαλκιδική

Αύξηση 12% στις  , αύξηση 10% στα ψώνια στην Χαλκιδική

Κορυφώνονται τα ψώνια εν όψει Χριστουγέννων

Συστάσεις για την αγορά τροφίμων

XRISTOYGENNA TRAPEZI

• Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν ως τα Χριστούγεννα και βασικό μέλημα για τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών αποτελεί πλέον το γιορτινό τραπέζι, τα προϊόντα του οποίου είναι φέτος αισθητά πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας η Κυβέρνηση λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, με πιο πρόσφατο την κάρτα αγοράς που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, η οποία πάντως θα τεθεί σε ισχύ από τον νέο χρόνο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ι. Οικονόμου αναφέρθηκε  στην κάρτα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που πιστώθηκαν ήδη σε εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες. Από την πλευρά του, ο αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης τόνισε πως χάρη στο καλάθι του νοικοκυριού βελτιώθηκαν οι τιμές σε αρκετά προϊόντα, ενώ διαβεβαίωσε ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για πάταξη της αισχροκέρδειας.

Στο μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας σε ανακοίνωσή τους ενημερώνουν τους καταναλωτές για βασικές παραμέτρους της ντόπιας αγοράς τροφίμων ώστε να αποφύγουν τις «παγίδες».

Ακριβότερο τραπέζι…

Ακριβότερο από το περσινό σε ποσοστό της τάξης του 11 – 12% είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), το οποίο πραγματοποίησε έρευνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το κόστος για το γιορτινό τραπέζι 6 έως 8 ατόμων κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ. Το εύρος των τιμών, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων, ενώ υπογραμμίζεται ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο εορταστικό καλάθι.

Οι ενισχύσεις

«Η στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια θα συνεχιστεί για όσο η κρίση είναι εδώ και δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπενθύμισε την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη με βάση την οποία από το Φεβρουάριο και για έξι μήνες θα παρέχεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών των νοικοκυριών τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε super market και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Η τροπολογία, με την οποία θεσπίζεται η κάρτα αγοράς ψηφίστηκε χθες.

Ο κ. Οικονόμου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πίστωση της έκτακτης ενίσχυσης για τις γιορτές σε 2,4 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ σε 947.560 ευάλωτους συνταξιούχους, σε 139.893 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και σε 32.895 δικαιούχους επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων και για διπλή δόση για το Δεκέμβριο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 224.938 δικαιούχους. Επίσης, για μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού σε 820.047 δικαιούχους, Εξάλλου, όπως ανέφερε, συνεχίζεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας, ενώ χθες πιστώθηκε και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης σε 865.000 πολίτες που είχαν υποβάλλει αίτηση.

Καλάθι και έλεγχοι

Από την πλευρά του ο αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης έκανε χθες δηλώσεις για το καλάθι του νοικοκυριού και τους εντατικούς ελέγχους που γίνονται για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Μιλώντας στο MEGA, τόνισε τα εξής: «Tο καλάθι του νοικοκυριού δημιουργήθηκε για να δώσει φθηνότερες τιμές σε ορισμένα προϊόντα και αυτό αποτυπώθηκε με την έρευνα που έγινε. Έχουμε μία ακρίβεια που βαραίνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, τα μέτρα της κυβέρνησης προσπαθούν να τον ελαφρύνουν. Δεν είναι μόνο το καλάθι του νοικοκυριού, αλλά και το επίδομα των 250 ευρώ, το επίδομα θέρμανσης και το δώρο Χριστουγέννων. Δεν τίθεται θέμα επιδομάτων, τίθεται θέμα στήριξης των πολιτών που είναι πιο ευάλωτοι».

Ο κ. Παπαθανάσης έσπευσε να συμπληρώσει ότι το υπουργείο διενεργεί καθημερινά ελέγχους και επιβάλλονται πρόστιμα όπου διαπιστωθούν παραβάσεις. «Έχουμε ένα μηχανισμό που κάνει ελέγχους και επιβάλλει πρόστιμα. Υπάρχει ένα ποσοστό 6 – 8% των επαγγελματιών που μπορεί να αισχροκερδεί», σημείωσε με έμφαση.

Έλεγχοι και συστάσεις

Συστηματικούς ελέγχους διεξάγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας  στην αγορά τροφίμων ενόψει των γιορτών. Λόγω δε της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης και προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού με ανακοίνωσή τους παρέχουν ενημέρωση στο καταναλωτικό κοινό καταρχήν όσον αφορά στο κρέας και τα προϊόντα του.

Μεταξύ άλλων, κάνουν γνωστό πως τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία και υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής, ενώ απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή στο στάβλο. Παράλληλα, τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα)  και στα δύο ημιμόριά τους και την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι). Σφραγίδα με τα απαραίτητα στοιχεία φέρουν τόσο τα ζώα ελληνικής προέλευσης όσο και εκείνα που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή άλλες χώρες της ΕΕ και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, καθώς και τα αμνοερίφια που έχουν σφαγεί σε άλλες χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας.

Γαλοπούλα κ.α.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής κάνει επίσης γνωστό στην ανακοίνωσή της ότι οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες και δίχως πούπουλα, ενώ οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης. Οδηγίες δίνει και για τα παρασκευάσματα κρεάτων και εντόσθια, τα οποία παράγονται μόνο από κρεοπωλεία με σχετική καταχώρηση παρασκευαστηρίου καταστήματος λιανικής πώλησης κρέατος και πωλούνται νωπά στον καταναλωτή μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες.

Κατά τα άλλα, συστήνει να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο. Για τα αυγά επισημαίνει πως πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος.

Θέλει προσοχή

Η Δ/νση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου καταλήγουν συστήνοντας σε όλους τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλόλητας, και επίσης πριν προβούν στην αγορά προϊόντων για το γιορτινό τραπέζι να κάνουν έρευνα αγοράς σχετικά με την ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων. Επίσης, καλούν τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν τη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών

Αύξηση 

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε σχέση με πέρυσι τον Δεκέμβριο στην Χαλκιδική, υπάρχει αύξηση της τάξης του 12%. Πάντως υπάρχει και αύξηση στην κατανάλωση μέχρι στιγμής σε σχέση με πέρυσι κατά 10%. Αυτό σημαίνει πως η αύξηση των προϊόντων έφερε αντί για μείωση αύξηση της κατανάλωσης που πάντως φαίνεται να είναι παροδική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.