3 Οκτωβρίου, 2023
Δελτίο Τύπου Θεσσαλονίκη Κοινωνία

Στροφή στα μεταχειρισμένα ρούχα κάνουν οι Θεσσαλονικείς εν μέσω ακρίβειας – «Δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι»

Vintage, πιο οικονομικές και πιο μοναδικές επιλογές κάνουν πλέον πολλοί Θεσσαλονικείς όσον αφορά το ντύσιμό τους, προβαίνοντας σε αγορές από τα λεγόμενα thrift shops, που ολοένα και πολλαπλασιάζονται στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, όπως εξηγούν στο ThessToday.gr, εργαζόμενοι σε αυτά τα καταστήματα, τα κριτήρια για τις αγορές μεταχειρισμένων ρούχων δεν είναι μόνο οικονομικά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

«Δεν έχει να κάνει τόσο με το οικονομικό κομμάτι. Παλαιότερα ίσως. Όταν είχαμε πρωτοανοίξει πριν από 15 χρόνια ο κόσμος ήταν λίγο επιφυλακτικός αλλά αφότου άρχισε η κρίση, δεν τον ένοιαζε καθόλου το ότι ήταν μεταχειρισμένο το ρούχο. Τώρα το προτιμούν», αναφέρει η κα. Λίνα Παπαοικονόμου, υπάλληλος σε thrift shop επί της Βενιζέλου.

Η ίδια προσθέτει ότι, καθώς πλέον πολλοί νέοι αποκτούν οικολογικές ανησυχίες και γυρίζουν την «πλάτη» στις μεγάλες αλυσίδες των λεγόμενων fast fashion ρούχων, επιλέγουν τα thrift shops για λόγους ανακύκλωσης. «Τους αρέσει γιατί βρίσκουν ξεχωριστά κομμάτια, αλλά και για λόγους οικολογικής συνείδησης. Υπάρχει μεγάλη στροφή προς αυτές τις αγορές, ειδικά από τη νεολαία που το ψάχνει αρκετά. Έχουμε και μεγάλες ηλικίες που τους αρέσει να ψάχνουν και να βρίσκουν τα κομμάτια που θα αγοράσουν».

Μάλιστα, παλαιότερα τα thrift shops δεν προσέλκυαν το ενδιαφέρον των νεότερων, ίσως λόγω του ότι είχαν πολλά δερμάτινα ρούχα και γούνες, σύμφωνα με την κα. Παπαοικονόμου. Ενώ ερωτηθείσα σχετικά με το τι θα απαντούσε σε όσους έχουν ενστάσεις για την ποιότητα και την υγιεινή των ρούχων, τοποθετήθηκε ως εξής: «Το δικό μας κατάστημα φέρνει κομμάτια από Ιταλία. Γίνονται αποστειρώσεις και μπαίνουν σε κλίβανο όλα τα ρούχα. Ειδάλλως μένουν στο τελωνείο, δεν μπαίνουν στη χώρα μας. Όταν πας σε ένα κατάστημα από μεγάλη αλυσίδα, θα πάρεις κάτι που θα το έχουν δοκιμάσει άλλα 10 άτομα. Έτσι είναι κι εδώ. Αλλά σε μας έρχονται αποστειρωμένα τουλάχιστον. Δεν υπάρχει κανένας φόβος».

Η ίδια πάντως εξηγεί πως οι πελάτες των thrift shops θα πρέπει να έρχονται στο κατάστημα «οπλισμένοι» με υπομονή αλλά και χρόνο να ψάξουν ώστε να βρουν μοναδικά κομμάτια για τα γούστα τους.

«Εδώ θα μπει κάποιος που έχει χρόνο και υπομονήΜερικοί δεν το καταλαβαίνουν αυτό αλλά αξίζει πραγματικά να ψάξουν γιατί θα βρουν θησαυρούς εδώ μέσα. Υπάρχουν κυρίες που δεν έχουν υπομονή. Έτσι είναι αυτά τα μαγαζιά όμως και αυτό ίσως είναι και το ωραίοΌτι θα ψάξει ο άλλος και θα βρει μοναδικά κομμάτια που θα έχει και θα φοράει μόνο αυτός».

Παρά το ραγδαίο κύμα ακρίβειας μάλιστα, οι τιμές δεν έχουν ανέβει και ο καθένας μπορεί να βρει μπλούζες και μπλουζάκια με 3.99€, παντελόνια με 6.99€ και φορέματα με 4.99€.

«Τον τελευταίο καιρό μετά απ’ όλο αυτό που περάσαμε και με την πανδημία βλέπουμε μια αύξηση στην κίνηση. Ο κόσμος πλέον βγαίνει για να αγοράσει κάτι πολύ φθηνό και καλό στην ποιότητα. Έχουμε σταθερούς πελάτες που μας προτιμούν», αναφέρει ο κ. Γιώργος Δερβίσης, υπεύθυνος thrift shop επί της Εγνατίας, ο οποίος σημειώνει πως στο κατάστημα οι πελάτες βρίσκουν γνήσιες μάρκες, ρούχα με καλή ποιότητα, σε σχέση με άλλα outlet και μοναδικά κομμάτια. «Στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί αλλά με τον καιρό έμαθαν αυτά τα μαγαζιά».

Μάλιστα αναφέρει πως ανάμεσα στους πελάτες τους έχουν γιατρούς και δικηγόρους, εξηγώντας πως δεν τους επιλέγουν μόνο με βάση τις χαμηλές τιμές. «Οι πελάτες μας μας εμπιστεύονται γιατί βρίσκουν πολλά μοναδικά και vintage κομμάτια». Όσον αφορά τις προτιμήσεις, ο κ. Δερβίσης αναφέρει πως κίνηση έχουν κυρίως τα γυναικεία, με τα πουκάμισα να έρχονται πρώτα σε πωλήσεις. «Μας λένε, γιατί να δώσω 300€ για ένα ρούχο ενώ μπορώ να το πάρω με 10€;».

Οι ενστάσεις του προέδρου του εμπορικού συλλόγου

Τις επιφυλάξεις του για τα εν λόγω καταστήματα εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Παντελής Φιλιππίδης, κάνοντας λόγο για λύση ανάγκης και όχι για προτίμηση των καταναλωτών.

Όπως επεσήμανε: «Ο κόσμος απλά βολεύεται λόγω έλλειψης χρήματος. Αν είχε χρήματα δεν θα υπήρχε περίπτωση ποτέ να αγοράσει μεταχειρισμένα ρούχα. Δεν είναι προτίμηση, είναι ανάγκη. Είναι ρούχα που αγοράζονται με το κιλό και πωλούνται πάρα πολύ φθηνά».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του ThessToday.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.