4 Δεκεμβρίου, 2022
Top News Δελτίο Τύπου Θέμα Χαλκιδικής

Παραμένουν οι 4 έδρες στην Π.Ε. Χαλκιδικής

10 θα είναι οι υποψήφιοι ανά συνδυασμό στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο

Αλλάζει ο χάρτης των εκλογών στην περιοχή μας…

 

Μπορεί να απέχουμε 17 μήνες πριν τις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023, μπορεί να έχουμε μπροστά μας δύο εκλογικές αναμετρήσεις για την Βουλή, εντούτοις  έχει  ξεκινήσει η κουβέντα για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές στην Χαλκιδικής. Άλλωστε το γεγονός ότι ακούγονται κάποιες αποχωρήσεις από τον συνδυασμό του Απόστολο Τζιτζικώστα σε συνάρτηση με τις διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, φέρνουν εξελίξεις γύρω από αυτό το ζήτημα. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας καταρτίζει ψηφοδέλτιο και διαρκώς πραγματοποιεί επαφές με διάφορα στελέχη ώστε να καταρτίσει δυνατό ψηφοδέλτιο. Είναι δεδομένο ότι ο ίδιος γνωρίζει πως έχει τεράστια φθορά στην Χαλκιδική και το μοντέλο που θα ακολουθήσει είναι όλοι μέσα!!! Δηλαδή την δημιουργία ενός δυνατού ψηφοδελτίου που θα κινηθεί άνω του 50%. Πηγές κοντά στον περιφερειάρχη τονίζουν πως τώρα ήρθε η ώρα και οι περιφερειακοί σύμβουλοι να βοηθήσουν τον συνδυασμό και όχι όλοι να περιμένουν να κερδίσουν από το accent που λέγεται Απόστολος Τζιτζικώστας. Από εκεί και πέρα βέβαια ο νέος νόμος Θεοδωρικάκου αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα. Ειδικότερα στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο θα εκλεγούν 61 Περιφερειακοί σύμβουλοι αντί για 71 που είναι σήμερα. Ακόμη θα υπάρξει η νέα απογραφή όπου με αυτή θα γίνουν οι νέες εκλογές.  Επί της ουσίας δέκα έδρες λιγότερες θα διαθέτει το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον νόμο Βορίδη, αλλά και βάσει των πληθυσμιακών μεγεθών (εκτός αν αλλάξει κάτι δραματικά η περσινή απογραφή στους πληθυσμιακούς συσχετισμούς των επτά νομών της Κεντρικής Μακεδονίας) οι απώλειες εδρών θα προέλθουν από τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών. Παραμένουν με τις ίδιες έδρες οι νομοί Κιλκίς και Χαλκιδικής.

Στην Ημαθία, την Πέλλα, την Πιερία και τις Σέρρες θα εκλεγεί από ένας λιγότερος περιφερειακός σύμβουλος, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα εκλεγούν έξι λιγότεροι συγκριτικά με εκείνους που εξελέγησαν το 2019.

Η θητεία του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου θα είναι αυξημένη κατά ένα χρόνο (πενταετής).

Αναλυτικά η νέα κατανομή των εδρών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η εξής:

ΕΔΡΕΣ= 71 (2019) έναντι 61 (2023)

ΗΜΑΘΙΑ= 5 έναντι 4 (-1)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ= 42 έναντι 36 (-6)

ΚΙΛΚΙΣ= 3 έναντι 3 (0)

ΠΕΛΛΑ= 5 έναντι 4 (-1)

ΠΙΕΡΙΑ= 5 έναντι 4 (-1)

ΣΕΡΡΕΣ= 7 έναντι 6 (-1)

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ= 4 έναντι 4 (0)

Έτσι η Χαλκιδική δεν θα έχει καμία απολύτως μείωση, κάθε ψηφοδέλτιο θα έχει 10 υποψηφίους εκ των οποίων 4 γυναίκες. Ο πλειοψηφών συνδυασμός σε  επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας θα λάβει το 60% των εδρών. Σε επίπεδο Χαλκιδικής οι έδρες θα 3 υπέρ του πρώτου και 1 στον δεύτερο συνδυασμό. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την δυναμική που μπορούν να αναπτύξουν. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τα ονόματα που ακούγονται ως υποψήφιοι Περιφερειάρχες είναι η πρώην Υπουργός και Βουλευτής Επικρατείας κα Αχτσιόγλου, η Βουλευτής Πέλλας και πρώην Υπουργός Θεοδώρα Τζάκρη και ο Βουλευτής Ημαθίας Άγγελος Τόλκας. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κινηθούν σε μια κομματική υποψηφιότητα ώστε να έχουν μια καλύτερη εικόνα συσπείρωσης με βάση τις εκλογές του 2019. Στο ΠΑΣΟΚ τα πάρει περίφημα ο Χρήστος Παπαστεργίου ενώ δεν αποκλείεται όμως να δούμε μια άλλη επιλογή όπως αυτή του Γιάννη Μαγκριώτη ή ενός προσώπου από την ευρύτερη κεντροαριστερά. Στόχος του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι η νίκη νίκη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό άνω του 50%.Το ψηφοδέλτιο του 2019 του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Χαλκιδική ήταν το εξής:

 Εκλογική Περιφέρεια Χαλκιδικής

Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

ΓΙΩΡΓΟΣ     ΙΩΑΝΝΗΣ
ΖΩΓΡΑΦΟΥ     ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ – ΤΣΙΑΛΟΥΚΗ     ΣΙΜΕΛΑ (ΜΕΛΑ)
ΛΟΓΟΤΡΙΒΗ     ΕΛΕΝΗ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΗΣ     ΜΙΧΑΗΛ
ΤΖΗΡΙΤΗΣ     ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Από τους παραπάνω είχαν εκλεγεί οι Ι. Γιώργος,  η Κ. Ζωγράφου και ο Δ. Τζηρίτης. Αν αποχωρήσει ο πρώτος για τις Βουλευτικές εκλογές τότε έως το τέλος της θητείας πιθανόν να ορισθεί η Κατερίνα Ζωγράφου Αντιπεριφερειάρχης ενώ δεν αποκλείει εκ νέου υποψηφιότητα ο Δημήτρης Τζηρίτης. Πάντως υπάρχουν πολλές κενές θέσεις και σε μελλοντικό μας δημοσίευμα θα αναφερθούμε στην ονοματολογία και στα σενάρια που υπάρχουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.