3 Οκτωβρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου Πολιτική & Οικονομία

Ο σπόρος που έριξε ο Γ. Βαγιωνάς για τους επόμενους στα έργα υποδομών της Χαλκιδικής…

Ακτινογραφία της ομιλίας που φέρνει εξελίξεις για την επόμενη μέρα…

Διαρκώς δίπλα του στο συνέδριο της ΝΔ η στενή του συνεργάτης ZMυλωνά

 

Εντύπωση και αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Βαγιωνά, όπως είχε γράψει η εφημερίδα μας, για την ανάπτυξη του τόπου, της Χαλκιδικής μας και των έργων υποδομής. Ο Βουλευτής από το Βήμα του 14 ου Συνεδρίου της ΝΔ που έγινε την Αθήνα, παρουσία τοπικών στελεχών της ΝΔ που παρακολούθησαν δια ζώσης τα ενδιαφέροντα πράγματα που είπε ο ίδιος. Ο κος Βαγιωνάς αναφέρθηκε στα έργα υποδομής, στην ανάγκη να κατασκευαστεί επιτέλους το φράγμα του Χαβρία που θα δώσει ανάπτυξη στον τόπο καθώς και ο σχεδιασμός για την υπέργεια σιδηροδρομική σύνδεση της Χαλκιδικής με την Θεσσαλονίκη. Δηλαδή για την δημιουργία προαστιακού σιδηρόδρομου.  Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του, με πολύ νόημα, τόνισε ότι ο ίδιος τώρα που φτάνει στο τέλος της πολιτικής του παρουσίας για τον τόπο, ρίχνει τον σπόρο της ανάπτυξης για τους επόμενους ώστε η Χαλκιδική να δει επιτέλους έργα υποδομών που θα βοηθήσουν ώστε το μέλλον του τόπου να μην είναι εφήμερο…

Το φράγμα Χαβρία

Ενδιαφέρον έχει να δούμε που βρίσκεται σήμερα το μεγάλο έργο του φράγματος Χαβρία στην Κεντρική Χαλκιδική που θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα ύδρευσης αλλά και άρδευσης του τόπου. το project έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, η διάρκεια του έργου είναι 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούν στην κατασκευή του Φράγματος, των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και των απαραίτητων δικτύων και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 85,4 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ στα 105,9 εκατ. ευρώ). Το φράγμα Χαβρία, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, είναι το πρώτο φράγμα που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ ενώ συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα έργων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνολικού ύψους άνω των 1,7 δις ευρώ.

Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά στην Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του προτεινόμενου έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών: του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ), των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ, των εξωτερικών δικτύων.

Η σκοπιμότητα του Έργου αφορά στην ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.

Με το έργο θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και θα εξασφαλιστεί η άρδευση 24.000 στρεμμάτων. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής της Χαλκιδικής σε πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού και στη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων.

Το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού προέβλεπε πως ο ιδιώτης επενδυτής θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του φράγματος, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης, ενώ θα επιστρέψει το έργο στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.

Ο προαστιακός της Χαλκιδικής

Δυστυχώς εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πρωτόγονα για την περιοχή. Δεν υπάρχει καμία αξιόλογη μελέτη για τον σχεδιασμό σε πρώτη φράση από το αεροδρόμιο Μακεδονία έως τα Νέα Μουδανιά. Υπήρξε μια πρόταση το 2007 και μια μελέτη σκοπιμότητας από τον τότε υπουργό Μεταφορών κο Μιχάλη Λιάπη χωρίς όμως να έχει γίνει καμιά άλλη ενέργεια εδώ και 15 χρόνια. Δεν υπάρχει προϋπολογισμός του έργου ούτε φυσικά και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου.

Ο Γ. Βαγιωνάς για τα δυο αυτά έργα

Από το βήμα του συνεδρίου για την ανάπτυξη του τόπου, ο Βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς τόνισε ότι σίγουρος για το έργο του φράγματος Χαβρία ότι αυτό

δρομολογείται γιατί αφορά έργο ΣΔΙΤ, αλλά των Πετρένιων έχω υπόσχεση για ένταξη το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και όχι νωρίτερα Επιπλέον μίλησε για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Χαλκιδικής με το αεροδρόμιο που θεωρείται αναγκαία και θα είναι βασική του επιδίωξη μέσα στο 2022. «Υπάρχουν και υποέργα πολύ σημαντικά αλλά ακόμη δεν μας επιτρέπουν οι καταστάσεις να τα αναφέρουμε», δήλωσε.

Τέλος ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν σε εθνικές εκλογές εξ αποστάσεως.

Οι δηλώσεις του Βουλευτή

Ο Γιώργος Βαγιωνάς δήλωσε τα εξής:

Η Χαλκιδική δυναμικά παρούσα στο 14ο Συνέδριο του κόμματός μας στην Αθήνα.

Η ΝΔ είναι η μοναδική παράταξη που δίνει ουσιαστικές λύσεις στα τεράστια προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας.

Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας.

Δουλεύουμε με σχέδιο.

Διεκδικούμε με πρόγραμμα.

Βρισκόμαστε Δίπλα Σε Κάθε Πολίτη.

Έμπρακτα και ουσιαστικά.

Στην τοποθέτηση μου στο Συνέδριο αναφέρθηκα στα εξής ζητήματα:

  1. Φράγμα Χαβρια
  2. Φράγμα Πετρένιων
  3. Λιμάνι Ουρανούπολης
  4. Σύνδεση της Θεσσαλονίκης (αεροδρόμιο) με τη Χαλκιδική με προαστιακό σιδηρόδρομο

 

Τόνισα ότι τα έργα αυτά είναι αναγκαία και είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν το ταχύτερο.

Η Χαλκιδική τα χρειάζεται και τα αξίζει.

Η ταχύτητα της Ανάπτυξης πρέπει να ανεβεί.

Η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει ακόμη πιο δυναμικά τον τόπο μας.

Οι φήμες για αποχώρηση

Επί της ουσίας ο Γιώργος Βαγιωνάς έκλεισε το μάτι, χωρίς να το πει ευθέως στην εθελούσια αποχώρηση του από την πολιτική. Ο Γιώργος Βαγιωνάς μετά από μια παρουσία 22 ετών είναι πλέον έτοιμος να αποχωρήσει. Η όλη του στάση, οι πράξεις του καθώς και ο λόγος του φωτογραφίζουν τις κινήσεις του και όλοι περιμένουν απλώς την επίσημη ανακοίνωσης της αποχώρησης του.  Ο ίδιος γεννήθηκε στην Αρναία Χαλκιδικής στις 8.4.1940. Είναι Έγγαμος με την Μαλαματένια Αρβανιτίδου. Έχουν δύο κόρες, την Αργυρή και την Δήμητρα. Επαγγελματικά είναι Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος- Νεφρολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ μιλά Αγγλικά.

Εξελέγη με την Ν.Δ. πρώτος βουλευτής Χαλκιδικής το 2004, το 2007, το 2009, τον Ιανουάριο του 2015, το Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιούλιο του 2019.
Μέλος Επιτροπών: Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων, Ναρκωτικών, Ορθοδοξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος.
Την τρέχουσα Κοινοβουλευτική περίοδο είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Μετρά συνολικά 13 χρόνια Βουλευτικής παρουσίας. Ήταν υποψήφιος Βουλευτής και το 2000 χωρίς να εκλεγεί για πρώτη φορά ενώ το 2012 διαφώνησε την τελευταία στιγμή και βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίων από τον τότε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Προτού το 2011 είχε διαγραφεί προσωπικά από τη ΝΔ καθώς είχε καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμό καθώς και το δεύτερο μνημόνιο. Το Δεκέμβριο του 2014 ύστερα από προσωπική επαφή με τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εντάχθηκε εκ νέου στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος.

Ο ίδιος έχει δώσει πάνω από 280 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, πάνω από 70 διαλέξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επέβλεψε 21 διδακτορικές διατριβές.
Μέλος οργανωτικών επιτροπών συνεδρίων, πρόεδρος 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νεφρολογίας.
Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής χορήγησης ειδικότητας Νεφρολογίας.
Πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Χαλκιδικής, Συλλόγου Φοιτητών Βορείου Ελλάδας, Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, Ένωσης Παθολόγων Θεσσαλονίκης, Σ.Ι.Ν.Ι.Β.Ε.Θ., Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Ένωσης Ελλήνων Νεφρολόγων.
Εκπρόσωπος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο Π.Ι.Σ. και της Ελλάδας στην UEMS.
Tιμητικές διακρίσεις: Ένωση Νεφροπαθών Βορείου Ελλάδας, Παγχαλκιδικός Σύλλογος «ο Αριστοτέλης», Σύλλογος Πολυτέκνων Χαλκιδικής, Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Οι φήμες τον θέλουν να αποχωρεί οριστικά από την ενεργό πολιτική σκηνή ενώ τα σενάρια αναφέρουν πως την θέση του στο ψηφοδέλτιο θα πάρει η στενή του συνεργάτης, ειδικός σύμβουλος του Υφυπουργείου Μακεδονίας Θράκης και του αρμοδίου Υφυπουργού Σταύρου Καλαφάτη, Ζαφειρούλα Μυλωνά. Η ίδια μάλιστα είναι και κουμπάρα του κου Βαγιωνά ενώ ο σύζυγος της  Κωσταντίνος Δεδελούδης είναι Διοικητής του νοσοκομείου Πολυγύρου. Η ίδια δήλωσε για το συνέδριο της ΝΔ τα εξής:

Είχα τη χαρά να συμμετάσχω στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Μαζική συμμετοχή, σημαντικές ομιλίες, συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων, εποικοδομητική κριτική! Η εμπειρία των μεγαλυτέρων ζυμώθηκε με τη φρεσκάδα και τον δυναμισμό των πολλών νέων που έδωσαν το “παρών”. Συμμετείχαν 2500 σύνεδροι και 6000 παρατηρητές. Οι ομιλητές ξεπέρασαν τους 270! Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε απολογισμό του έως τώρα κυβερνητικού έργου και παρουσίασε το όραμα δεκαετίας για τη χώρα. Ιδιαιτέρα ενδιαφέρουσα η διαδικασία εκλογής της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Με τη στήριξη του βουλευτή Γιώργου Βαγιωνά, η Χαλκιδική κατάφερε να εκλέξει εκπρόσωπό της. Ο NiKos Chatzialexis εξελέγη στην Πολιτική Επιτροπή. Θερμά

συγχαρητήρια

! Του εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.