11 Αυγούστου, 2022
Top News Κοινωνία

Ουκρανοί βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα-Τουλάχιστον 450 ΙΧ και 900 άτομα διέσχισαν τον Προμαχώνα

Στην Ελλάδα μέσω του Προμαχώνα καταφτάνουν κατά εκατοντάδες Ουκρανοί και ομογενείς τα τελευταία 24ωρα, άλλοι με ιδιωτικά οχήματα και άλλοι με ναυλωμένα λεωφορεία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι με μια βαλίτσα στο χέρι ή μια τσάντα στην πλάτη, εμφανώς εξουθενωμένοι και έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα για ώρες, αρχικά πεζοί μέχρι τα σύνορα της Ρουμανίας και στη συνέχεια οδικώς με λεωφορεία και οχήματα φτάνουν ως τον Προμαχώνα, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους μετά τη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το ThessToday.gr μέχρι χθες το βράδυ περισσότερα από 450 ιδιωτικά οχήματα από την Ουκρανία διέσχισαν τον συνοριακό σταθμό στον Προμαχώνα, στην πλειονότητα Ουκρανοί πολίτες και λιγότερο ομογενείς. Πρόκειται για εύρωστα -οικονομικά- άτομα και επιχειρηματίες που άφησαν πίσω τις δουλειές έως ότου λήξει η εισβολή στην Ουκρανία.

Από την Πέμπτη -οπότε ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας- περίπου δέκα λεωφορεία με αφετηρία την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κατάφεραν να διασχίσουν τον οδικό άξονα προς την Ουκρανία φτάνοντας μέχρι τα σύνορα της Ρουμανίας- και επέστρεψαν σε ελληνικό έδαφος μαζί με δεκάδες πρόσφυγες, κυρίως μικρά παιδιά και γυναίκες, με τους άντρες να μένουν πίσω για να πολεμήσουν τα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ίδιες πληροφορίες του ThessToday.gr αναφέρουν ότι ο κυριότερος όγκος προσφύγων παρέμεινε στην Πολωνία, ενώ εκτιμάται ότι έως τώρα στην Ελλάδα έχουν φτάσει τουλάχιστον 900 άνθρωποι μέσω του Προμαχώνα. Πηγές από το τελωνείο υπογραμμίζουν ότι για όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί περιοχών με ομογενείς τόσο θα αυξάνονται οι προσφυγικές ροές, ενώ εκείνοι που βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη -και άλλες περιοχές- για να συναντήσουν φίλους και συγγενείς μακριά από τη φρίκη του πολέμου.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των έκτακτων αναγκών το τελωνείο της Ελλάδας κινεί άμεσες διαδικασίες για τα παιδιά που καταφθάνουν από την Ουκρανία και δεν διαθέτουν βίζα, ενώ σημειώνεται ότι αύριο Τετάρτη αναμένεται να καταφθάσει στον συνοριακό σταθμό ακόμη ένα λεωφορείο από την πολιορκημένη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.