20 Μαΐου, 2022
Top News Άρθρα Θέμα Χαλκιδικής Κοινωνία Οικονομία Χαλκιδική

Έρευνα της εφημερίδας μας για το λάδι της Χαλκιδικής!! Αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι!! 3,20 το κιλό μέχρι στιγμής….

Στην Ελλάδα, οι τιμές από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 διαμορφώθηκαν στα 3,20 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 28,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

 

Στους 3.098.500 τόνους προβλέπεται ότι θα φτάσει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου το καλλιεργητικό έτος 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC).

Η παραγωγή ελαιολάδου τριπλασιάστηκε τα τελευταία 60 χρόνια, για να φθάσει τους 3.266.500 τόνους την καλλιεργητική περίοδο 2019-2020. Την ίδια στιγμή, τα προσωρινά στοιχεία για την περίοδο 2020-2021 δείχνουν μείωση της παραγωγής κατά 7,9%, για όγκο 3.010.000 τόνων. Οι εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021-2022 ανεβάζουν την παραγωγή σε 3.098.500 τόνους (+2,9%).

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, οι χώρες μέλη του Συμβουλίου παρήγαγαν 2.809.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2020-2021, που αντιπροσωπεύει το 93,3% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου 2.051.200 τόνοι (+6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας) προήλθαν από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Ισπανία παρήγαγε 1.389.000 τόνους (+23,4%), η Ιταλία 273.500 τόνους (-25,4%), η Ελλάδα 275.000 τόνους και η Πορτογαλία 100.000 τόνους  (-28,8%). Οι υπόλοιπες χώρες-μέλη παρήγαγαν 34,5% λιγότερο ελαιόλαδο από το προηγούμενο έτος καλλιέργειας, συνολικά 758. 500 τόνους. Η Τουρκία παρήγαγε 210.000 τόνους (-8,7%), το Μαρόκο 160.000 τόνους (+10,3%), η Τυνησία 140.000 τόνους (- 68,2%) και η Αλγερία 70.000 (-44%). Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση έφτασε τους 2.054 000 τόνους στις χώρες μέλη του Συμβουλίου και τους 1.071.000 τόνους σε τρίτες χώρες.

Εκτιμήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2021-2022

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και εκτιμήσεις του IOC, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να ανέλθει σε 3.098.500 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2021-2022, 2,9% πάνω δηλαδή, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1.000.000 τόνους.

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου πρόκειται να παράξουν 2.910.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2021-2022, ή το 93,9% του παγκόσμιου συνόλου, δηλαδή 3,6% περισσότερο από το προηγούμενο έτος. Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να έχουν μια παραγωγή της τάξης των 1.974.100 τόνους, ή 3,8% λιγότερο από το προηγούμενο έτος. Η παραγωγή στις υπόλοιπες χώρες – μέλη του Συμβουλίου εκτιμάται σε 1.936.500 τόνους.

Η παγκόσμια κατανάλωση μπορεί να ανέλθει σε 3.214.500 τόνους, 2,9% πάνω δηλαδή από το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος.

Παγκόσμιο εμπόριο

Κατά το καλλιεργητικό έτος 2020-2021 (Οκτώβριος 2020-Σεπτέμβριος 2021), οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 18% στη Ρωσία, 1% στον Καναδά και 2% στη Βραζιλία, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους. Οι εισαγωγές παρέμειναν σταθερές στην Αυστραλία, αλλά μειώθηκαν κατά 2% στις ΗΠΑ, 15% στην Ιαπωνία και 8% στην Κίνα. Τους πρώτους 11 μήνες του καλλιεργητικού έτους 2020-2021, οι εξαγορές εντός της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1% και οι εισαγωγές εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 29%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου

Οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην Ισπανία από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 ήταν 3,34 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 31,2% την ίδια περίοδο, σε σύγκριση με την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά.

Στην Ιταλία, οι τιμές από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 ήταν 4,13 ευρώ ανά κιλό, σημειώνοντας πτώση 14%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Στην Ελλάδα, οι τιμές από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 διαμορφώθηκαν στα 3,20 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 28,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Τέλος, στην Τυνησία, παρέμειναν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες, στα 3,43 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας πτώση 18% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Το λάδι της Χαλκιδικής και η Μεσογειακή διατροφή 

Ο Ιπποκράτης πρότεινε φρέσκο χυμό από ελιές σαν θεραπεία για τις λεγόμενες τότε νοητικές ασθένειες (π.χ. λήθη) και καταπλάσματα από βρεγμένες ελιές για τα έλκη.

Στο Μεσαίωνα ήταν το «γιατρικό» για κάποια γυναικολογικά προβλήματα αλλά και για διαταραχές όπως γαστρίτιδα και λοιποί στομαχόπονοι. Κάποιοι το χρησιμοποιούσαν από τότε για να «μαλακώνουν» κάλους και να καταπολεμούν την ξηρoδερμία.

Κριτήρια Αξιολόγησης Λαδιού

Η οξύτητα εκφράζεται είτε σε γραμμάρια ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 gr λιπαρής ύλης (βαθμός οξύτητας) είτε σαν αριθμός οξύτητας που αποδίδει τα χιλιοστά του ΚΟΗ τα οποία απαιτούνται για την εξουδετέρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων, που υπάρχουν σ’ ένα γραμμάριο λαδιού.
Η σχέση η οποία συνδέει τις δύο αυτές εκφράσεις (οξύτητα – αριθμός οξύτητας), είναι: οξύτητα (σε ελαϊκό) (%) = αριθμός οξύτητας x 0,503
Με βάση την οξύτητα, το ελαιόλαδο, διακρίνεται σε φαγώσιμο (οξύτητα μέχρι 3,3%) και βιομηχανικό (οξύτητα μεγαλύτερη από 3,3%)

Πως να επιλέξετε το σωστό λάδι

Η υγρασία, τα αιωρήματα και η μούργα ταγγίζουν και πικρίζουν το ελαιόλαδο. Στη διάρκεια του χειμώνα, πιθανόν να σχηματιστούν στο κάτω μέρος της φιάλης λευκά αιωρήματα ή και ίζημα, πράγμα όμως φυσιολογικό.
Επιλέξτε ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας (0-1%).
Το χρώμα του ελαιόλαδου πρέπει να είναι μεταξύ ανοικτού χρυσοπράσινου και πράσινου ή σκούρου πράσινου. Ελαιόλαδα με πιο άσπρο χρώμα καλό είναι να αποφεύγονται, εκτός αν από τη φύση τους είναι πιο κίτρινα, όπως αυτά που προέρχονται από τη Λέσβο. Αποφύγετε ελαιόλαδα που βρίσκονται εκτεθειμένα σε φως και υγρασία.
Οι συνθήκες φύλαξης επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητά του.

Μεσογειακή Διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή αντικατοπτρίζει τις τυπικές διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Νότιας Ευρώπης, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Βασίζεται στην απλή παρασκευή εύγευστων πιάτων χάρη στην ευρεία γκάμα προϊόντων που παράγονται σε αυτές τις χώρες. Παράλληλα, οι συνταγές της μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στα προσωπικά γευστικά γούστα του καθενός και στα είδη των τροφίμων που είναι διαθέσιμα σε κάθε χώρα.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και περιλαμβάνει ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζι και πατάτες, κρέας, πουλερικά και ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως όμως δύο βασικά συστατικά: το ελαιόλαδο και το κρασί.
Η διατροφή των χωρών της Νότιας Ευρώπης γίνεται ολοένα και περισσότερο ευρέως αποδεκτή για τις θετικές της επιδράσεις στην υγεία.

Το Ελαιόλαδο φροντίζει την ομορφιά μας

  • Αν το δέρμα σας είναι ξηρό και σας “τραβάει”.
    • Ρίχνετε στο νερό της μπανιέρας μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και μένετε στο νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά.
  • Αν τα μάτια σας έχουν “σακούλες” και ρυτίδες.
    • Ανακατεύετε ένα κρόκο αυγού, ένα κουταλάκι ελαιόλαδο, μια κουταλιά γάλα και μια κουταλιά μέλι. Απλώνετε το μείγμα στα μάτια σας και το αφήνετε για 10 λεπτά. Αφαιρείτε τη μάσκα με άφθονο χλιαρό νερό.
  • Αν το δέρμα σας είναι λιπαρό.
    • Ψιλοκόβετε λίγο μαϊντανό και τον ανακατεύετε με 2 κουταλιές Cottage Cheese και 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Απλώνετε το   μίγμα στο πρόσωπο και το λαιμό σας και το αφήνετε για 5-10 να δράσει. Ξεπλένεται με άφθονο νερό.
  • Αν το δέρμα σας είναι κανονικό.
    • Αλείφετε 2 μεγάλα φύλλα μαρουλιού με ελαιόλαδο, τα ψεκάζετε με το χυμό ενός λεμονιού, τα βάζετε στο πρόσωπό σας   (δεξιά το ένα και αριστερά το άλλο) και τα καλύπτετε με μία χάρτινη πετσέτα βουτηγμένη σε εμφιαλωμένο νερό.
    • Αφήνετε τη μάσκα να δράσει για 10-15 λεπτά και ξεπλένετε με άφθονο χλιαρό νερό.
  • Αν το δέρμα σας είναι ξηρό.
    • Ανακατεύετε 1 κρόκο αυγού, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες λεμόνι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Το   απλώνετε στο πρόσωπο και στο λαιμό σας και το αφήνετε μέχρι να στεγνώσει. Ξεβγάζεται με άφθονο νερό.

Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις

Πως διατηρείται αναλλοίωτο το ελαιόλαδο;

Πρέπει να διατηρείται σε μέρος που είναι σκοτεινό και δροσερό και να καταναλώνεται κατά προτίμηση πριν από την ημερομηνία λήξης του.

Μπορώ να τηγανίσω με ελαιόλαδο;

Bεβαίως. Το ελαιόλαδο, επειδή είναι πιο ανθεκτικό στην οξείδωση, ενδείκνυται για τηγάνισμα.

Πόσες φορές μπορώ να τηγανίσω στο ίδιο ελαιόλαδο;

Kαλό είναι να μην χρησιμοποιείτε το ίδιο ελαιόλαδο περισσότερο από 2 – 3 φορές. Αυτό ισχύει και για τα σπορέλαια, που μπορεί να χρησιμοποιείτε. Σας συμβουλεύουμε να συλλέγετε το ελαιόλαδο που τηγανίσατε σε ένα γυάλινο δοχείο και το διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι το επόμενο τηγάνισμα.

Τι καλό κάνει το ελαιόλαδο στον οργανισμό μας;

Το ελαιόλαδο, λόγω των πολύτιμων συστατικών που περιέχει, έχει αποδειχθεί σε κλινικές έρευνες ότι συμβάλει στην πρόληψη και προστασία του οργανισμού από πολλές ασθένειες. Οι πληθυσμοί που καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος του μαστού προσβάλει λιγότερο τις γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο. Ακόμα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία διαφόρων οργάνων του σώματος όπως το συκώτι και η χολή, βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, αυξάνει την καλή χοληστερίνη ενώ μειώνει την κακή.
Τέλος επιβραδύνει τη γήρανση του οργανισμού γιατί εμποδίζει την δημιουργία ελεύθερων ριζών και την οξείδωση, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε καθώς και στα λιπαρά οξέα που περιέχει.

Το ελαιόλαδο ‘πικρίζει’ ;

Το ελαιόλαδο όταν είναι φρέσκο (αγουρέλαιο) στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αρκετά πιο πικρή γεύση. Η ένταση της πικράδας διαφέρει από χρ=B .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.