8 Ιουνίου, 2023
Top News Χαλκιδική

Ο Χάρτης των υποψηφίων Βουλευτών της Χαλκιδικής! Ερευνήσαμε, ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε τις τελευταίες πληροφορίες από τα Κόμματα…

 

 

  • Φαίνεται ότι η συμπλήρωση τριών ετών στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ανοίγει την όρεξη σε αρκετούς να αρχίσουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μάλιστα και οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή ιδιαίτερα μετά Πάσχα. Όπως και να έχει το πράγμα βέβαια το 2018 είναι μια προεκλογική χρονιά καθώς και με βάση το Σύνταγμα το 2019 θα είναι η εκλογική χρονιά. Από πλευράς Κυβέρνησης σε κάθε τόνο όλοι υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019. Από εκεί και πέρα όμως και επειδή το 2019 θα έχουμε εκλογές για την Ευρωβουλή και για την αυτοδιοίκηση, όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για αιφνιδιασμό. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι το 2019 θα είναι μια φορτωμένη χρονιά με φόρους. Ακόμη έχει καλλιεργηθεί ένα σενάριο για πρόωρες εκλογές τον Μάιο του 2018 με διακύβευμα το Σκοπιανό και την έξοδο της Χώρας μας στις αγορές καθώς είναι πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει εκ νέου ανανέωση της εντολής διακυβέρνησης από τον Ελληνικό λαό.  Ένα δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο του 2018 έχοντας δώσει στο λαό η σημερινή Κυβέρνηση κοινωνικό μέρισμα τριπλάσιο από αυτό που έδωσε το 2017. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 2 περίπου Δις, ποσό πάρα πολύ μεγάλο και για το οποίο θα επωφεληθούν μερικές χιλιάδες ακόμη πολίτες. Έτσι και βγαίνοντας στις αγορές καθώς και δίνοντας μια λύση στο Σκοπιανό, οι Κυβερνητικοί θεωρούν ότι θα έχουν αέρα και θα χτυπήσουν στα ίσια τη Νέα Δημοκρατία. Το τρίτο και τελευταίο σενάριο κάνει λόγο για εκλογές την Άνοιξη του 2019 καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι όποιες μειώσεις σε συντάξεις να πάνε το Φθινόπωρο του 2019. Αυτό το σενάριο είναι και το πλέον πιθανό για την Κυβέρνηση καθώς μια ήττα στις Ευρωεκλογές του 2019 θα δημιουργούσε και όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για ήττα και σε εκλογική αναμέτρηση μετά από τρεις μήνες όπως είχε γίνει με τον Καραμανλή το 2009. Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις και το 2018 έχουν προβλέψει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Μάλιστα το ίδια υποστήριξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην Υπουργός Μάκης Βορίδης που ήρθε στην Πέλλα για την κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Πέλλας. Μάλιστα το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χαλκιδικής Δημήτρης Τζηρίτης. Έτσι  υπάρχει η εντολή να αρχίσουν οι κουβέντες για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων στις Βουλευτικές εκλογές, στις Ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα υπάρξει μια σαφή καταγραφή των προθέσεων των εμπλεκομένων. Σε κάθε γραμμή τονίζεται ότι δεν θα επιτραπούν διπλές υποψηφιότητες, δηλαδή είναι πρόσωπο που θα κατέβει για Βουλευτής μετά να πάει για Δήμαρχος. Θα αναζητηθούν όλες εκείνες οι συμφωνίες για την καλύτερη κατάληξη όλων των σεναρίων τα οποία καταγράφονται.  Πάμε να δούμε αναλυτικά το ρεπορτάζ:
  • ΣΥΡΙΖΑ
  • Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια κυνικότητα η οποία διαφάνηκε και στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος καθώς  δόθηκε το πράσινο φως να αρχίσουν οι συζητήσεις για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων ανά την Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι οι τελευταίες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019 έγιναν με λίστα και ουσιαστικά διορίστηκαν οι Βουλευτές ενώ από το Κόμμα έχει αποχωρήσει το 1/3 των υποψηφίων Βουλευτών του Ιανουαρίου του 2015 λόγω διαφωνιών με το μνημόνιο. Πλέον τα πράγματα ξεκινούν από μηδενική βάση και στη Χαλκιδική. Σίγουρη θεωρείται στο ψηφοδέλτιο η Βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέζη που παραχώρησε συνέντευξη στο Θέμα της Χαλκιδικής και τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ακόμη την περιοχή της λεγόμενης Καλαμαριάς αναμένεται να εκπροσωπήσει ο ιδιαίτερα επιτυχημένος τραπεζικός Χρήστος Σακκάς. Από πλευράς Πολυγύρου δεν αποκλείεται να δεχθεί πρόταση και ο Απόστολος Ρόκκος που κατέβηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής και είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Ακόμη αναμένεται να κατέλθει και ο δημοτικός σύμβουλος Σιθωνίας Δημήτρης Ληστής καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Λάζαρος Τόσκας μέλος του κινήματος ενάντια στην επένδυση. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται και όνομα από την περιοχή της Κασσάνδρας και μάλλον θα είναι γυναικείο. Ερωτηματικό παραμένει αν επιλέξει τη Χαλκιδική για κάθοδο στις δημοτικές εκλογές ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιρτσιόλας που έχει πολλές δυνάμεις στην περιοχή. Αναμένεται πάντως μια έδρα και πάλι να βγει στην Χαλκιδική για τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

  • ΝΔ
  • Στο Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας οι συμμετοχές είναι πάρα πολλές. Από την μια το ενδεχόμενο η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα και να καταλάβει 2 έδρες σε συνάρτηση με το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για ανανέωση έχει δημιουργήσει  διάφορες ζημιώσεις. Άλλωστε αυτές φάνηκαν τόσο στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πέλλα όσο και του Μάκη Βορίδη.  Μάλιστα σε αυτή τη λογική δεν φαίνεται να είναι κανένας σίγουρος. Το θέμα έθεσε περίπου προ τριμήνου η Ντόρα Μπακογιάννη σε κλειστή συνεδρίαση του κόμματος, όπου τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης διαβεβαίωσαν ότι οι μόνοι που πρέπει να θεωρούνται απολύτως σίγουροι είναι οι νυν βουλευτές, που θα είναι και πάλι στις λίστες, εκτός βέβαια αν έχουν ηλικιακό όριο όπως για παράδειγμα ο κος Τραγάκης,  και από εκεί και πέρα κρίνονται και αξιολογούνται όλοι.Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το ηλικιακό όριο είναι ένα θέμα που θα επηρεάσει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Χαλκιδική με τον νυν Βουλευτή ιατρό Γιώργο Βαγιωνά να είναι γεννημένος το 1940(78 ετών). Σαφώς και επισφαλής είναι η θέση του πρώην Βουλευτή Εύθυμη Καρανάσιου καθώς στην περιοχή του υπάρχουν περισσότερα ονόματα που ακούγονται. Ένα τέτοιο είναι του μέλους της κεντρικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ στην Αθήνα Στεργιανού Κοτζαμπασόπουλου που έχει μεράκι να ασχοληθεί. Ακόμη γερά παίζει ο δικηγόρος και περιφερειακός σύμβουλος Στέλιος Βαλιάνος, ο μεταλλειολόγος μηχανικός Γιώργος Τσανανάς και τελευταία ακούγεται το όνομα του Δημάρχου Σιθωνίας Γιάννη Τζίτζιου ο οποίος αφενός έχει ολοκληρώσει ένα τεράστιο επιτυχημένο κύκλο στο Δήμο Σιθωνίας και έχει πάρα πολύ καλές επαφές στην ΚΕΔΕ όπου συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο. Δεν πρέπει να λησμονούμε και την γυναικεία εκπροσώπηση η οποία μπορεί να βρίσκεται στο πρόσωπο της υποψήφιας προέδρου για το επιμελητήριο Χαλκιδικής κας Χατζησταματίου. Ακόμη ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο Γιώργος Τσιουπλάκης, γιος του πρώην και αδικοχαμένου Βουλευτή Χαλκιδικής.  Δεν φαίνεται να απασχολεί Βουλευτική υποψηφιότητα στον Δήμαρχο Πολυγύρου Αστέριο Ζωγράφο ο οποίος σάρωσε σε δημοσκόπηση που είχε γίνει και είχε παρουσιάσει η εφημερίδα μας. Είναι γεγονός πάντως ότι αν ήθελε να κατέβει θα είχε σαρώσει. Ακόμη «παίζει» το όνομα του αντιπροέδρου του επιμελητηρίου Χαλκιδικής Στέλιου Χούτα για το ψηφοδέλτιο καθώς μπορεί να προσφέρει. Στην περιοχή της Καλαμαριάς μια θέση είναι ανοικτή και αυτή θα αποτελεί έκπληξη καθώς δεν φαίνεται να κατεβαίνει ο Δημοτικός σύμβουλος Νέας Προποντίδας Μανώλης Μπέης. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια μεγάλη έκπληξη που θα έχει στην σφραγίδα προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Περισσότερα μπορούμε να γράψουμε σε μελλοντική μας έκδοση. Τέλος στην περιοχή της Κασσάνδρας θα είναι και πάλι υποψήφιος Βουλευτής ο γνωστός δικηγόρος, ιδιαίτερα επιτυχημένος, Νίκος Καραμανλής ο οποίος αυτή τη φορά ευελπιστεί να έχει όλα τα φόντα για εκλογή.

 

  • Κίνημα Αλλαγής
  • Ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς είναι έτοιμος για το συνέδριο του την Άνοιξη. Σύμφωνα με τους επιτελείς του Κόμματος θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει σε εκλογές στις αρχές του 2019. Έτσι ο σχεδιασμός τους είναι διαφορετικός. Μέχρι στιγμής εξετάζουν όλες τις παραμέτρους ώστε στις διαδοχικές εκλογές που θα γίνουν να μπορεί το κίνημα αλλαγής να αποδειχθεί ο τρίτος πόλος στην Ελλάδα και ο ρυθμιστικός προοδευτικός παράγοντας με σκοπό και στόχο, η νέα αυτή προσπάθεια να φτάσει στην δεύτερη θέση.  Σε πρώτη φάση έχει γίνει μια χαρτογράφηση με ονόματα για τις επόμενες εκλογές. Σαφής στόχος πάντως είναι υπάρχουν και ψηφοδέλτια στους Δήμους όπως έγινε στους περισσότερους στις εκλογές του 2014. Ειδικότερα για την Χαλκιδική στόχος είναι και πάλι το Κόμμα να καταλάβει την Τρίτη θέση και να εκλέξει και πάλι Βουλευτή μετά την απώλεια των εκλογών του Σεπτέμβρη του 2015.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ψηφοδέλτιο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δυναμικό και να επιστρατευτούν στελέχη από πολλές περιοχές. Βουλευτική υποψηφιότητα φαίνεται ότι επιζητεί ο πρώην Υπουργός, Βουλευτής και Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας ο οποίος πραγματοποιεί διάφορες επαφές σε όλη την Χαλκιδικής, ώστε να βρει ξανά τους παλαιούς του σύμμαχους σε κάθε γωνία της. Το κλίμα που αντιμετωπίζει είναι πολύ καλό αν και τελευταία φορά που ήταν Βουλευτής ήταν το μακρινό 2004… Από εκεί και πέρα πάντα είναι ενεργός ο κος Χρήστος Κομπόγιαννος από την Αρναία, όπως και οι Ασημίνα Αβέρη και Γιάννης Ζέπος. Από πλευράς Πολυγύρου ίσως γίνει νύξη και στον πρώην Βουλευτή Αργύρη Λαφαζάνη ο οποίος τελευταία είχε προσχωρήσει στην ΔΗΜΑΡ. Θέση διεκδικεί και ο πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δριβελέγκας. Σαφώς και το μεγάλο όνομα στην περιοχή της Νέας Προποντίδας είναι ο πρώην Περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Πάνας ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόεδρο Φώφη Γεννηματά. Ο ίδιος είναι υπέρ της ανανέωσης αλλά και της συμμετοχής τάσεων στα ψηφοδέλτια. Άλλωστε ας μην λησμονούμε πως και η δημοτική σύμβουλος Κασσάνδρας και μέλος του Ποταμίου Μαρία Παπαδημητρίου ακούγεται για να συμμετάσχει.

 

  • Άλλα κόμματα

Στα άλλα κόμματα δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερη ονοματολογία. Από πλευράς Χρυσής Αυγής στόχος του Κόμματος είναι η διατήρηση έδρας στην Χαλκιδική και για αυτό το λόγο έχει γίνει νίξη σε απόστρατο της ΕΛ.ΑΣ. για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια.  Στην Ένωση Κεντρώων υπάρχει κάποιο όνομα από τον Πολύγυρο που στο παρελθόν είχε ανακατευθεί με τα ΜΜΕ και πιθανόν θα είναι υποψήφιος και στο ΚΚΕ θα κρατηθεί η κομματική λογική της καταγραφής ποσοστών για Κόμμα. Στους Ανεξάρτητους Έλληνες θα είναι και πάλι υποψήφιος ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νέας Προποντίδας Κώστας Καμπάνης.  Τέλος στη Λαϊκή Ενότητα θα φτιαχτεί ένα ψηφοδέλτιο που να μπορεί να σταθεί στην Χαλκιδική με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και εκπλήξεις. Πιθανόν να είναι  υποψήφιος και το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής συνδυασμού Τάσος Κανταράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.