10 Νοεμβρίου, 2025
Top News Χαλκιδική

«Στεγνή» από Ρευστότητα η Αγορά της Χαλκιδικής: Οι Μικρομεσαίες σε Οριακό Σημείο – Νέα «Όπλα» Χρηματοδότησης 780 Εκατ. Ευρώ!

Η Μεγάλη Πρόκληση της Μικρομεσαίας Επιχείρησης: Πώς η Έλλειψη Ρευστού «Πνίγει» την Ανάπτυξη στην Τουριστική Αιχμή της Χαλκιδικής

Ρεπορτάζ: Ελένη Παπαδημητρίου

 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στη Χαλκιδική, βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας που στηρίζεται στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή, βιώνουν μια κρίσιμη περίοδο οξείας έλλειψης ρευστότητας. Το δυσανάλογο βάρος των υποχρεώσεων, συγκριτικά με τις αντοχές τους, οδηγεί σε συσσώρευση χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ παράλληλα «φρενάρει» κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

Ενώ η Χαλκιδική εισέρχεται σε περιόδους αιχμής, οι επιχειρήσεις αδυνατούν να βγάλουν τις υποχρεώσεις τους και να εκσυγχρονιστούν, κινδυνεύοντας να χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.


 

📉 Το «Άδειο Ταμείο» και τα Ληξιπρόθεσμα του Κράτους

 

Το κύριο πρόβλημα για την πλειοψηφία των ΜμΕ της Χαλκιδικής είναι η έλλειψη ρευστότητας. Οι επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων είναι εποχικές ή έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας λόγω των αποστάσεων και του τουριστικού χαρακτήρα, έχουν μείνει από… ρευστό!

Την ίδια ώρα, η κατάσταση περιπλέκεται από τις καθυστερήσεις του ίδιου του Κράτους προς τους ιδιώτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φορείς του Δημοσίου προς ιδιώτες ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ. Αυτό στερεί πολύτιμους πόρους από την αγορά της Χαλκιδικής και όλης της χώρας, ενώ παρατηρείται μια άνιση μεταχείριση:

Σημαντική Ανισότητα: Όταν ο ιδιώτης καθυστερεί στις πληρωμές του, επιβαρύνεται με τόκους και πρόστιμα. Αυτό δεν ισχύει για τις καθυστερήσεις του Δημοσίου, μια κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.


 

💰 Η «Σανίδα Σωτηρίας»: Νέα Δάνεια 780 Εκατ. Ευρώ

 

Μπροστά σε αυτή την οριακή κατάσταση, κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο είναι καλοδεχούμενο για τις μικρομεσαίες της Χαλκιδικής. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντική ενίσχυση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ).

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπέγραψε την τροποποιητική απόφαση για την αύξηση των πόρων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ κατά 200 εκατ. ευρώ, με στόχο τη διεύρυνση της πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση.

 

🔑 Τα Νέα «Όπλα» του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

 

Η πρόσθετη χρηματοδότηση κατανέμεται ισόποσα στα δύο σκέλη του Ταμείου:

Ταμείο Αύξηση Πόρων Δυνατότητα Χρηματοδότησης (Νέα Δάνεια)
Ταμείο Δανείων + 100 εκατ. ευρώ Επιπλέον 240 εκατ. ευρώ
Ταμείο Εγγυοδοσίας + 100 εκατ. ευρώ Επιπλέον 540 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ + 200 εκατ. ευρώ 780 εκατ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο Δανείων επανεκκινείται και η πλατφόρμα KYC της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι ήδη διαθέσιμη για υποβολή αιτήσεων.


 

⚙️ Τι Προσφέρουν τα Δύο Ταμεία στις Επιχειρήσεις της Χαλκιδικής

 

Τα δύο Ταμεία του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα, ειδικά για τις ΜμΕ της Χαλκιδικής που ανήκουν στις «υπόλοιπες Περιφέρειες» της χώρας (εκτός Αττικής και Νοτίου Αιγαίου).

 

1. Ταμείο Δανείων: Μειωμένο Επιτόκιο έως 70%

 

  • Χαμηλότερο Κόστος: Τα δάνεια είναι ιδιαίτερα ελκυστικά: 40% του ποσού χορηγείται άτοκα, ενώ για το υπόλοιπο 60% παρέχεται επιδότηση επιτοκίου 3% για 2 έτη. Συνολικά, το επιτόκιο μειώνεται έως και κατά 70% για τα δύο πρώτα χρόνια.
  • Είδη Δανείων:
    • Επενδυτικά: Διάρκεια 5-12 έτη, με περίοδο χάριτος έως 24 μήνες.
    • Κεφαλαίου Κίνησης: Διάρκεια 2-5 έτη, με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες.

 

2. Ταμείο Εγγυοδοσίας: Εγγύηση και Επιδότηση

 

  • Υψηλή Εγγύηση: Παρέχει προστασία πιστωτικού κινδύνου με εγγύηση από 70% έως 80% σε επενδυτικά δάνεια (έως 10 εκατ. ευρώ) και σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης (έως 500.000 ευρώ).
  • Επιδότηση Επιτοκίου (Ιδιαίτερα Σημαντική για Χαλκιδική): Προσφέρει επιδότηση επιτοκίου 3 ποσοστιαίων μονάδων για δύο έτη σε επιχειρήσεις των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας, ενισχύοντας τη ρευστότητα των τοπικών επιχειρήσεων.
  • Χωρίς Εξασφαλίσεις: Για δάνεια έως 50.000 ευρώ δεν απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

 

📈 Ο Στόχος και η Απορρόφηση

 

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Παπαθανάσης, η ενίσχυση του Ταμείου αποφασίστηκε λόγω της υψηλής απορρόφησης των αρχικών πόρων (σχεδόν 700 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, τα δάνεια που έχουν δοθεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ξεπερνούν τα 1,9 δισ. ευρώ, με πάνω από το 90% αυτών να κατευθύνονται σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών κάτω από 10 εκατ. ευρώ και με λιγότερους από 50 εργαζομένους.

Αυτό καταδεικνύει ότι τα εργαλεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τις μικρές οικογενειακές και τουριστικές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, οι οποίες καλούνται να εκμεταλλευτούν άμεσα τη νέα χρηματοδοτική δυνατότητα για να ανακτήσουν τη ρευστότητά τους και να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *