«Γίνε Specialistas»: Ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και ισότητας από τα Νέα Μουδανιά
Επιμέλεια Κορινα Ζολά
Με το σύνθημα της συμμετοχικότητας και της αλληλεγγύης να κυριαρχεί, τα Νέα Μουδανιά ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον 5ο Αγώνα Δρόμου «Γίνε Specialistas» στις 22 Μαρτίου. Η διοργάνωση-θεσμός, που ενώνει τον Δήμο Ν. Προποντίδας με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο της περιοχής, αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, έχοντας ήδη εξασφαλίσει περίπου 3.000 συμμετοχές.
Μανώλης Καρράς: «Μια γιορτή συμμετοχικότητας, όχι ανταγωνισμού»
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη γιγάντωση του θεσμού:
«Ο Δήμος δεν μπορεί να μην είναι θετικός σε τέτοιου είδους προτάσεις. Δοκιμάζουμε, πειραματιζόμαστε και τελικά είδαμε ότι αυτή η διοργάνωση γιγαντώθηκε, γιατί είναι μία γιορτή στην οποία δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα, αλλά συμμετοχικότητα. Και αυτό μας ενδιαφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον φετινό στόχο, που είναι ο εξοπλισμός του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, υπογράμμισε:
«Η ιδέα είναι να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας στην οδική συμπεριφορά. Έτσι περιορίζουμε τα ατυχήματα και έχουμε πολίτες που έχουν συνειδητοποιήσει τι σημαίνει “οδηγώ στον δρόμο”».
Το μήνυμα της ισότητας και οι «Specialistas Junior»
Η Αντιδήμαρχος και εκπαιδευτικός, Αθανασία Εμμανουηλίδου, έδωσε έμφαση στον κοινωνικό χαρακτήρα της δράσης:
«Ο αγώνας δεν είναι απλώς μια αθλητική εκδήλωση, είναι ένα δυνατό μήνυμα ενότητας, ισότητας και σεβασμού στη διαφορετικότητα».
Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά θα υπάρξει η κατηγορία «Specialistas Junior», δίνοντας την ευκαιρία σε γονείς να τρέξουν μαζί με τα παιδιά τους που είναι ΑμεΑ.
Σπάζοντας τα στερεότυπα
Στο κρίσιμο ερώτημα για την αντιμετώπιση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από την κοινωνία, ο Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου, Ανδρέας Κασκανιώτης, σημείωσε με ειλικρίνεια:
«Οι παγιωμένες αντιλήψεις και ο φόβος δεν αλλάζουν εύκολα. Θέλει χρόνο για να εξοβελιστούν τα στερεότυπα», προσθέτοντας ωστόσο ότι η πρόοδος είναι πλέον ορατή.
Ο Δήμαρχος συμπλήρωσε πως τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει τεράστια βήματα, επισημαίνοντας με περηφάνια:
«Μετά από τόσα χρόνια είναι μεγάλη επιτυχία ότι δεν υπάρχει κανένα παιδί στο σπίτι», αναφερόμενος παράλληλα και στο νέο κτιριακό συγκρότημα Ειδικής Αγωγής που βρίσκεται υπό κατασκευή.





