Επιχειρηματικότητα Νέα Χαλκιδική

Η Αγορά της Χαλκιδικής «ανεβάζει ρολά» για τις Χειμερινές Εκπτώσεις 2026: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν Έμποροι και Καταναλωτές

Από τον Πολύγυρο και τα Νέα Μουδανιά μέχρι την Κασσάνδρα και την Ιερισσό, η επιχειρηματική κοινότητα της Χαλκιδικής προετοιμάζεται για την πρεμιέρα της Δευτέρας 12 Ιανουαρίου. Οι νέοι αυστηροί κανόνες για τις τιμές, το στοίχημα της ρευστότητας και οι δύο Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα.

 

Ρεπορτάζ: Εφημερίδα «Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ»

 

Σε ρυθμούς χειμερινών εκπτώσεων εισέρχεται η αγορά της Χαλκιδικής από τη Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2026. Μετά από μια εορταστική περίοδο με διακυμάνσεις, οι εμπορικοί σύλλογοι του νομού μας ενημερώνουν τα μέλη τους για το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο που διέπει τις ανακοινώσεις μειώσεων τιμών, με στόχο την προστασία του καταναλωτή και την αποφυγή των προστίμων που επιβάλλει ο αναθεωρημένος νόμος 5111/2024.

Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου, αποτελώντας μια κρίσιμη «ανάσα» ρευστότητας για τις τοπικές επιχειρήσεις πριν την προετοιμασία για την επερχόμενη τουριστική σεζόν.

Ο «Χρυσός Κανόνας» των 30 Ημερών

Η σημαντικότερη αλλαγή που πρέπει να προσέξουν οι έμποροι της Χαλκιδικής αφορά την «Προγενέστερη Τιμή». Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΣΕΕ, σε κάθε ταμπέλα έκπτωσης πρέπει πλέον να αναγράφεται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε το κατάστημα στο συγκεκριμένο προϊόν κατά το διάστημα των τελευταίων 30 ημερών πριν από τις 12 Ιανουαρίου.

Παράδειγμα: Αν ένα κατάστημα στα Νέα Μουδανιά πωλούσε ένα μπουφάν 100€, αλλά για δύο ημέρες τον Δεκέμβριο το είχε σε προσφορά στα 80€, η έκπτωση της 12ης Ιανουαρίου πρέπει να υπολογιστεί πάνω στα 80€ και όχι στα 100€.

Πώς θα επικοινωνηθούν οι εκπτώσεις στις βιτρίνες

Οι επαγγελματίες του νομού έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις νόμιμους τρόπους σήμανσης:

  1. Ποσοστό: π.χ. «30% έκπτωση».
  2. Ποσό: π.χ. «20 ευρώ έκπτωση».
  3. Διπλή Τιμή: Αναγραφή της νέας (χαμηλότερης) και της προγενέστερης τιμής. Η παλιά τιμή μπορεί να είναι και διαγραμμένη (π.χ. ~~€100~~ -> €70).

Προσοχή στις «Παγίδες» των Διαδοχικών Μειώσεων

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις προοδευτικές εκπτώσεις που συνηθίζονται τον Φεβρουάριο. Εάν ο έμπορος μειώνει την τιμή σταδιακά (π.χ. από -20% σε -40% και μετά σε -50%) μέσα σε ένα διάστημα 60 ημερών, μπορεί να χρησιμοποιεί ως τιμή αναφοράς την αρχική τιμή προ εκπτώσεων.

Προσοχή όμως: Εάν στο ενδιάμεσο γίνει έστω και μία μικρή αύξηση τιμής, ο έμπορος χάνει το δικαίωμα να επικαλείται την αρχική υψηλή τιμή και υποχρεούται να ορίσει ως νέα τιμή αναφοράς τη χαμηλότερη των τελευταίων 30 ημερών.

Κυριακάτικη Λειτουργία στη Χαλκιδική

Για την ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης, τα καταστήματα σε όλο τον νομό μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά δύο Κυριακές:

  • 18 Ιανουαρίου 2026 (Πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων)
  • 25 Ιανουαρίου 2026 (Δεύτερη Κυριακή) Το ωράριο λειτουργίας για τις συγκεκριμένες ημέρες έχει οριστεί από τις 11:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Τι άλλο πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις του νομού:

  • Φυσικό vs Ηλεκτρονικό Κατάστημα: Αν μια επιχείρηση στη Χαλκιδική διαθέτει και e-shop με διαφορετικές τιμές, η «προγενέστερη τιμή» πρέπει να υπολογίζεται ξεχωριστά για το κάθε κατάστημα.
  • Τιμές Τιμοκαταλόγου: Απαγορεύεται η χρήση της «προτεινόμενης τιμής λιανικής» του κατασκευαστή ως τιμής αναφοράς για την έκπτωση.
  • Ευάλωτες Ομάδες: Απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα και σεβασμός σε καταναλωτές με αναπηρία ή ηλικιωμένους.
  • Πλαστικό Χρήμα: Υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως επιβάρυνση (προμήθεια) στον πελάτη για τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Η τήρηση των παραπάνω είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι έλεγχοι αναμένονται εντατικοί και τα πρόστιμα για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *