12 Δεκεμβρίου, 2025
Ελλάδα Πολιτική & Οικονομία

«Μιχάλης Χουρδάκης για την Εγνατία Οδό ΑΕ: Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας»

Με οξύ και αποφασιστικό ύφος παρεμβαίνει στη Βουλή ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατίας, Δρ. Μιχάλης Χουρδάκης, ζητώντας άμεσες, σαφείς και δεσμευτικές απαντήσεις από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με το μέλλον της Εγνατίας Οδού Α.Ε., μετά τις πληροφορίες περί κατάργησης ή «αποψίλωσης» της εταιρείας στα τέλη του 2025.

Ο Δρ. Χουρδάκης υπογραμμίζει ότι η Εγνατία Οδός Α.Ε. δεν είναι μια οποιαδήποτε εταιρεία, αλλά η τεχνική ραχοκοκαλιά της Βόρειας Ελλάδας, με συσσωρευμένη τεχνογνωσία τριών δεκαετιών και κρίσιμο ρόλο στην παρακολούθηση και υποστήριξη ενός από τους μεγαλύτερους οδικούς άξονες της χώρας. «Η κυβέρνηση οφείλει να πει ευθέως: κινείται βάσει σχεδίου ή οδηγεί ενσυνείδητα την εταιρεία σε απαξίωση;» τονίζει.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι το ζήτημα δεν αφορά απλώς τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου, αλλά τη διατήρηση και αξιοποίηση της τεχνικής και θεσμικής μνήμης που έχει δημιουργηθεί μέσω της Εγνατίας Οδού Α.Ε., καθώς και την ικανότητα του Δημοσίου να ασκεί αποτελεσματική εποπτεία και να υλοποιεί έργα στους κάθετους άξονες και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. «Δεν γίνεται να απαξιώνεται ένας δημόσιος οργανισμός που γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή τον άξονα και έχει υπηρετήσει επί δεκαετίες το δημόσιο συμφέρον.»

Στο πλαίσιο της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Δρ. Χουρδάκης θέτει δύο απολύτως συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Υπουργό:

  1. Για ποιο λόγο δεν ανατέθηκε στην Εγνατία Οδός Α.Ε. η εποπτεία της σύμβασης παραχώρησης; Ποια υπηρεσία ή εταιρεία θα αναλάβει τελικά αυτόν τον κρίσιμο ρόλο; Έχει καθοριστεί ποσοστό επί των εισπράξεων των διοδίων που θα αποδίδεται στο Δημόσιο ως αντιστάθμισμα για την εποπτεία;
  2. Πώς διασφαλίζεται η συνέχιση του έργου της Εγνατίας Οδού Α.Ε. για τη Βόρεια Ελλάδα; Ποιο θα είναι το καθεστώς διαχείρισης του στελεχιακού της δυναμικού και πώς θα υλοποιηθούν οι μελέτες, οι δημοπρατήσεις και τα έργα που έχει ήδη αναλάβει; Προτίθεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει κάποιον άλλο φορέα ή υπηρεσία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων στη Βόρεια Ελλάδα;

Ο Δρ. Χουρδάκης δηλώνει: «Η Εγνατία Οδός Α.Ε. δεν είναι λάφυρο κανενός. Είναι η τεχνική ραχοκοκαλιά της Βόρειας Ελλάδας. Δεν θα αφήσουμε να χαθεί στο σκοτάδι, η προσπάθεια τόσων ανθρώπων για τόσα χρόνια.»

Κλείνοντας, προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει σαφείς, αριθμημένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις από το βήμα της Βουλής, απαντήσεις που οφείλει στη Βόρεια Ελλάδα και στους πολίτες της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *