6 Δεκεμβρίου, 2025
Top News Χαλκιδική

Ευρωπαϊκή Διεκδίκηση: Ο Δήμαρχος Πολυγύρου Γ. Εμμανουήλ στις Βρυξέλλες για τη Θωράκιση των Πόλεων

Επιμέλεια Αναστασία Δεκάκη

Το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων (Ελ.Δ.Α.Π.), με τη συμμετοχή του Δημάρχου Πολυγύρου, Γιώργου Εμμανουήλ, πραγματοποίησε μια κρίσιμη διήμερη αποστολή (12-13 Νοεμβρίου) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Σκοπός της αποστολής ήταν η αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και την ανθεκτικότητα των ελληνικών πόλεων.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος διευκόλυνε τη διασύνδεση με κρίσιμα ευρωπαϊκά όργανα.

Προβλήματα Αυτοδιοίκησης και Ώριμη Πρόταση

Οι Έλληνες Δήμαρχοι ανέδειξαν στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, εστιάζοντας:

  • Έλλειψη πόρων και τεχνικών υποδομών.
  • Απουσία κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων και ανάγκη για πιο ευέλικτες διαδικασίες υλοποίησης έργων.

Σε αντίθεση με την «υπερσυγκεντρωτική κατανομή πόρων» που εφαρμόζεται σήμερα, το Ελ.Δ.Α.Π. παρουσίασε το ολοκληρωμένο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας που έχει εκπονήσει, καθώς και μία στοχευμένη, κοστολογημένη πρόταση-πλαίσιο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των μελών του. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός των προτεινόμενων παρεμβάσεων αντιστοιχεί σε μόλις το 1/10 των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων προς τη χώρα.

Δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι εκπρόσωποι από τις Γενικές Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO) και Περιφερειακής & Αστικής Πολιτικής (DG REGIO), καθώς και εκπρόσωποι των Επιτρόπων, παρουσίασαν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν στα υψηλότερα κλιμάκια της Κομισιόν την πραγματική εικόνα που τους μετέφεραν οι συμμετέχοντες δήμαρχοι.

Δηλώσεις – Κλειδιά

Γ. Μανιάτης: «Σήμερα έγινε ένα αποφασιστικό βήμα ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει μια συνολική εικόνα για τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. […] Το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων [πρέπει να γίνει] παράδειγμα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη».

Γ. Κωνσταντάτος (Πρόεδρος Ελ.Δ.Α.Π. & Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης): «Το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων αποκτά ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. […] Η Αυτοδιοίκηση που εκπροσωπούμε καταθέτει ώριμες προτάσεις, διεκδικεί λύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία εντός και εκτός Ελλάδας».

Στην 10μελή αποστολή συμμετείχαν συνολικά οκτώ Δήμαρχοι-Μέλη και ιδρυτές του Δικτύου, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Γιώργος Εμμανουήλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *