8 Νοεμβρίου, 2025
Top News Ελλάδα Χαλκιδική

Ευλογιά Προβάτων: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Απορρίπτει τον Εμβολιασμό

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τάσσεται κατηγορηματικά κατά του εμβολιασμού των αιγοπροβάτων για την ευλογιά, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί αποτελεσματική λύση. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρούς περιορισμούς στις εξαγωγές γάλακτος και φέτας, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την αναγνώριση της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ, με καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς.

Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν τον εμβολιασμό, το Υπουργείο επιμένει στην εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, τονίζοντας ότι η μόνη λύση είναι η πιστή τήρησή τους για να αποφευχθεί ένα πιθανό lockdown στον κτηνοτροφικό κλάδο.

Ανεπαρκής Εφαρμογή των Μέτρων και Κίνδυνος Lockdown

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν εφαρμόζονται σωστά, με αποτέλεσμα τη διασπορά της νόσου. Υπάρχουν καταγγελίες για νυχτερινές μεταφορές ζώων και απόκρυψη κρουσμάτων, γεγονός που συνιστά υγειονομική βόμβα. Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί άμεσα, το ενδεχόμενο ενός lockdown –που θα απαγορεύσει τη διακίνηση ζώων και ζωοτροφών– δεν είναι μακρινό. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη προϊόντων και αύξηση των τιμών στην αγορά.

Σε πρόσφατη σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες, ειδικοί επιστήμονες, όπως ο Καθηγητής Σπύρος Κρήτας και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μανώλης Καλαϊτζάκης, παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, καθώς προέρχονται από παλιά στελέχη του ιού και δεν έχουν επιτύχει την εξάλειψη της νόσου σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία.

Ανησυχίες για τις Αποζημιώσεις

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τις θανατώσεις ζώων, στελέχη του υπουργείου παραδέχονται καθυστερήσεις, τις οποίες αποδίδουν στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η οικονομική αστυνομία έχει «παγώσει» τις διαδικασίες για τη συλλογή στοιχείων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν όλες οι πληρωμές. Παρόλα αυτά, τονίζουν ότι οι αποζημιώσεις στην Ελλάδα, ύψους 220 ευρώ ανά ζώο, είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη.

Σημαντική Σημείωση για τη Δημόσια Υγεία: Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι ο ιός της ευλογιάς των προβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι η κατανάλωση κρέατος από άρρωστα ζώα, οι παράνομες μετακινήσεις και η απόκρυψη κρουσμάτων είναι εξαιρετικά επικίνδυνες πρακτικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *