Top News Χαλκιδική

Χρήστος Πάχτας: «Άνοιγμα» του Αγίου Όρους σε Όλους με τη Βοήθεια της Τεχνολογίας

Ρεπορτάζ: Ελένη Παπαδημητρίου 

Ο πρώην Υπουργός, Βουλευτής και Δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, έκανε μια αναλυτική δήλωση σχετικά με τη σημασία των παγκόσμιων μοναδικοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη (Αριστοτέλης, Άγιο Όρος, Διώρυγα του Ξέρξη, Μεταλλεία) και παρουσίασε το όραμά του για την ανάδειξη της αγιορείτικης κληρονομιάς.

 

Πρόσβαση στις Γυναίκες και τους Επισκέπτες

 

Ο κ. Πάχτας εστίασε στην προσπάθεια για την πρόσβαση των γυναικών και των επισκεπτών που δεν μπορούν να εισέλθουν στο Άγιο Όρος. Στόχος του, όπως ανέφερε, ήταν πάντα η δημιουργία υποδομών που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να «βιώσουν» την ατμόσφαιρα και τον πνευματικό πλούτο του Αγίου Όρους, με τη χρήση τρισδιάστατων φωτορεαλιστικών ψηφιακών αναπαραστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πάχτας αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των θητειών του:

  • Ανάδειξη της Μονής Ζυγού: Πρόκειται για το μοναδικό αγιορείτικο μοναστήρι που ανακαλύφθηκε εκτός της μοναστικής πολιτείας. Η χρηματοδότηση για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μονής Ζυγού, ο οποίος είναι επισκέψιμος και από γυναίκες, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2001. Το έργο περιλάμβανε ανασκαφές και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου.
  • Κέντρο Ανάδειξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς στην Ιερισσό: Ένα μοναδικό κέντρο με αμφιθεατρική αίθουσα τρισδιάστατης προβολής, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών. Η σύμβαση υπογράφηκε το 1999 και το Κέντρο λειτούργησε το 2004, αποτελώντας, όπως τόνισε ο κ. Πάχτας, «το μοναδικό σημείο που μπορεί κανείς να ‘βιώσει’ από κοντά το Άγιο Όρος, εκτός αυτού».

 

Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Ο κ. Πάχτας αναφέρθηκε επίσης σε μια ολοκληρωμένη πρόταση που είχε σχεδιαστεί κατά τη διάρκεια της Δημοτικής του θητείας, σε συνεργασία με την “Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.” και το Υπουργείο Πολιτισμού, για τη «Δημιουργία Μουσείου Προβολής της Αθωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Η πρόταση αυτή προέβλεπε την τρισδιάστατη απεικόνιση της ζωής των μοναχών και του φυσικού κάλλους του Αγίου Όρους σε τρεις διαφορετικούς χώρους: στο Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού, στους χώρους της Μονής Ζυγού και στη Μαθητική Εστία Αρναίας. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πολιτιστικού δικτύου που θα προσέφερε μια μοναδική εμπειρία σε όλους τους επισκέπτες.

Ο πρώην Υπουργός εξέφρασε τη λύπη του που το συγκεκριμένο σχέδιο δεν προχώρησε, τονίζοντας ότι η παράδοση της περιοχής είναι τεράστια και η προσπάθεια για την ανάδειξή της πρέπει να είναι αδιάκοπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *