3 Οκτωβρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου

Εκδήλωση: Θεσσαλονίκη-Βέλγιο γιόρτασαν τα 10 χρόνια λειτουργίας της Brepols στην Ελλάδα

Τα 10 χρόνια λειτουργίας του παραρτήματος του εκδοτικού οίκου Brepols στη Θεσσαλονίκη και τα νέα γραφεία στον χώρο «Liolios Business Center» στην Πυλαία γιόρτασαν Έλληνες και Βέλγοι την Τρίτη, 14 Ιουνίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στους χώρους των νέων γραφείων με την θερμή υποδοχή της βελγικής ομάδας του εκδοτικού οίκου, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι και μέτοχοι της εταιρείας. Επικράτησε ένα κλίμα γνωριμίας με τους εργαζόμενους των ελληνικών γραφείων ενώ παράλληλα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχή και καθημερινή συνεργασία του παραρτήματος των ακαδημαϊκών εκδόσεων στη Θεσσαλονίκη με τα κεντρικά γραφεία στο Βέλγιο, το οποίο ξεκίνησε με τέσσερις υπαλλήλους και σήμερα έφτασε να απασχολεί 25 άτομα.

Το παρών στην τελετή εγκαινίων έδωσαν ο πρόεδρος της Brepols, Jean-Louis de Cartier, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Paul de Jongh, ο επίτιμος πρόξενος του Βελγίου στη Θεσσαλονίκη, Νικόλαος Μπακατσέλος και ακαδημαϊκοί ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επιβράβευσαν, προσφέροντας λουλούδια, τρεις γυναίκες οι οποίες συμπλήρωσαν 10 χρόνια εργασίας στα γραφεία της Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Brepols, Jean-Louis de Cartier ανέφερε ότι πρόκειται για την έβδομη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης που συνεχίζει το έργο του εκδοτικού οίκου. «Με όλους όσους εργάζονται στον οίκο, θέλουμε να μεταφέρουμε τη γνώση που έχουμε τόσο στους πολίτες όσο και στην επόμενη γενιά. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε μια υψηλή ποιότητα εκδόσεων. Είμαστε ένας αρκετά υψηλού επιπέδου εκδοτικός οίκος και αυτό σημαίνει ότι, όταν δημοσιεύουμε ένα βιβλίο και βάζουμε τη σφραγίδα της Brepols, οι υποψήφιοι πελάτες μας οι οποίοι είναι ακαδημαϊκοί, καθηγητές, να γνωρίζουν ότι τα βιβλία μας έχουν περάσει από τον έλεγχο επαγγελματιών. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την υψηλή ποιότητα εκδόσεων, έχοντας δίπλα μας επαγγελματίες με υψηλού επιπέδου γνώσεις», δήλωσε εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το μέχρι σήμερα έργο της Brepols.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για έναν διεθνώς αναγνωρισμένο οίκο -τα γραφεία ιδρύθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 2012- ο οποίος δημοσιεύει κυρίως ακαδημαϊκές έρευνες παγκόσμιου βεληνεκούς και αναγνώρισης σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία, την αρχαιολογία, τις τέχνες, τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, συμπεριλαμβανομένων κριτικών εκδόσεων κειμένων της λατινικής και της ελληνικής γραμματείας. Τα βιβλία και τα ακαδημαϊκά περιοδικά του εκδίδονται υπό τις επωνυμίες Brepols, Corpus Christianorum και Harvey Miller σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή (e-books), ανταποκρινόμενα συχνά και στις ανάγκες της Ανοιχτής Πρόσβασης. Επιπλέον, οι εκδόσεις Brepols φιλοξενούν διεθνείς ακαδημαϊκές βάσεις δεδομένων στην πλατφόρμα τους BREPOLiS.

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης

Ερωτηθείς για τον λόγο που επέλεξαν να ιδρύσουν γραφεία στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Brepols εξήγησε ότι: «Επιλέξαμε να φέρουμε την Brepols και στη Θεσσαλονίκη καθώς αντιληφθήκαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και εκπαίδευσης αλλά και εργασιακοί. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι εργατικοί και φιλικοί. Ο συνδυασμός της υψηλού επιπέδου γνώσης και της εργατικότητάς τους ήταν η τέλεια μίξη για εμάς. Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε τα γραφεία του εκδοτικού οίκου στην Ελλάδα το οποίο και πετυχαίνουμε, αν λάβουμε υπόψη ότι πριν από 10 χρόνια η λειτουργία του γραφείου ξεκίνησε με τέσσερις υπαλλήλους και χρόνο με τον χρόνο προστίθενται περισσότεροι. Είναι μάλιστα και ο λόγος που τα γραφεία μας μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερο χώρο στην Πυλαία».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Brepols, Paul de Jongh επισήμανε ότι η ανάπτυξη των γραφείων στη Θεσσαλονίκη γινόταν με σταθερά βήματα με αποτέλεσμα να περάσουν 10 πολύ καλά χρόνια λειτουργίας τους. «Ξεκινήσαμε από ένα μικρό γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μέσα σε 10 χρόνια καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους 20 υπαλλήλους αλλά και να μεταφέρουμε τα γραφεία σε μεγαλύτερο χώρο», σημείωσε ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «Ο λόγος που ήρθα στη Θεσσαλονίκη είναι και για να αναπτύξουμε μια πλήρη καθοδήγηση για έντυπα και ψηφιακά βιβλία στην επιστήμη της ιστορίας, το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από τις υπόλοιπες εκδόσεις. Πιστεύω ακόμη ότι οι εργαζόμενοί μας τόσο σε Θεσσαλονίκη όσο και στο Βέλγιο διεξάγουν μια σημαντική έρευνα και είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι η αρχή της επόμενης επιτυχίας μας».

Οι εργαζόμενοι των γραφείων στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Κονσούλη, η οποία ήταν ανάμεσα στις τρεις υπαλλήλους που δέχθηκε ευχαριστίες για τα 10 χρόνια απασχόλησης της στον εκδοτικό οίκο, εργάζεται στο κομμάτι της επιμέλειας των έντυπων κειμένων και της ψηφιοποίησης των βιβλίων και των περιοδικών. Στις δηλώσεις της εξήγησε πως είναι το κλίμα συνεργασίας με τους αντίστοιχους συναδέλφους της στο Βέλγιο.

«Η συνεργασία μου με τους Βέλγους αποδείχθηκε εύκολη διαδικασία, ειδικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας ανά πάσα ώρα επικοινωνούμε και εργαζόμαστε την ίδια ακριβώς στιγμή και στο ίδιο αντικείμενο. Έχω, για παράδειγμα, Βέλγους συναδέλφους που μιλάω περισσότερους απ’ ότι με τους συναδέλφους μου στο γραφείο. Βρεθήκαμε σε μια εταιρεία με συναδέλφους που είχαμε ίδια νοοτροπία, παρόμοιο κοινό εκπαιδευτικό υπόβαθρο και όχι σημαντικές διαφορές στον τρόπο που δουλεύουμε», σχολίασε.

Ο Δημήτρης Κυρατζής, υπάλληλος 7 χρόνια στη Brepols εξέφρασε παράλληλα τη χαρά του και την τύχη που είχε να ξεκινήσει την εργασία του στον εκδοτικό οίκο. Εργάζεται σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων και καταγράφει υλικό από εκδοτικούς οίκους παγκοσμίως όπως άρθρα, μονογραφίες, συνέδρια τα οποία σχετίζονται με μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο για τον Ουμανισμό και την Αναγέννηση. «Η συνεργασία με τους Βέλγους είναι εξαιρετική, επικοινωνούμε μόνο μέσω διαδικτύου, υπάρχει αμεσότητα, ευγένεια και κατανόηση. Είναι γενικότερα στην νοοτροπία της εταιρείας να υπάρχει μια οργάνωση και άμεση επικοινωνία με τους υπαλλήλους. Ναι μεν υπάρχουν προϊστάμενοι και ανώτεροι αλλά όλους μας βλέπουν ως συναδέλφους. Υπάρχει μια διαρκής συνεργασία η οποία βοηθά στην καλύτερη απόδοση και παραγωγικότητα των υπαλλήλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία Brepols ιδρύθηκε στην πόλη Turnhout (Βέλγιο) το 1796 και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 65 υπαλλήλους, εκδίδοντας πάνω από 300 βιβλία και ακαδημαϊκά περιοδικά ετησίως. Διαχειρίζεται παράλληλα και 40 εξειδικευμένες βάσεις δεδομένων, τις οποίες διαθέτει στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό, στα πιο διακεκριμένα πανεπιστήμια αλλά και ερευνητικά κέντρα του κόσμου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης και της γνωριμίας των υπαλλήλων, ακολούθησε δεξίωση με γεύμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.