Top News Ελλάδα Πολιτική & Οικονομία

«Θηλειά» για μικρομεσαίους οι οφειλές του Δημοσίου!

Είναι στραβό το… κλίμα σήμερα στη χώρα για τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές και μεσαίες που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, έρχεται και το ελληνικό δημόσιο να το κάνει ακόμα χειρότερο δίνοντάς τους τη χαριστική βολή. 

Δεν είναι μόνο η αυξημένη φορολογία με την οποία είναι αντιμέτωπες. Εξίσου μεγάλος «πονοκέφαλος» γι’ αυτές είναι το γεγονός ότι το Κράτος δεν εξοφλεί τις οφειλές του, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις δικές τους υποχρεώσεις και τις λειτουργικές τους ανάγκες. Κάπως έτσι, οδηγούνται σταδιακά σε ασφυξία και κατ’ επέκταση σε λουκέτο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ελληνική και τοπική οικονομία, καθώς αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα είναι και δεκάδες επιχειρήσεις της Ηπείρου.

Εκτόξευση οφειλών

Το ζήτημα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, αποκαλύπτοντας μάλιστα στην ερώτησή του ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έχουν εκτιναχτεί στα 3,35 δισ. από 1,99 δισ. το 2019, παρά το κυβερνητικό αφήγημα για ισχυρή οικονομία.

Τα χρέη αυτά που κατά βάση αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπως τουριστικά καταλύματα, επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου, αποζημιώσεις προς αγρότες, πολύ μικρά φωτοβολταϊκά, προμηθευτές νοσοκομείων ή άλλων δημόσιων υπηρεσιών και μικροεργολάβους, είναι χρέη προς επιχειρήσεις με περιορισμένη ρευστότητα και με αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, επισημαίνει στην ερώτησή του προς τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ενιαίος μηχανισμός

Υπενθυμίζει δε ότι για το ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή αυτών των οφειλών του Δημοσίου, που φτάνουν μέχρι και μήνες ή ακόμη και χρόνια (!), η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο κ. Κατρίνης ζητάει να ενημερωθεί πότε σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς επιχειρήσεις, καθώς και αν εξετάζει την δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού διαχείρισης πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης με προτεραιότητα για τις παλιές οφειλές.

Παράλληλα, ρωτάει πόσες είναι οι επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τι ποσοστό εξ αυτών των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και τι μεγάλες και πολύ μεγάλες, ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αποτροπή δημιουργίας νέων οφειλών του Δημοσίου και αν έχουν υιοθετηθεί οι σχετικές συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *