Κοινωνία Πολιτική & Οικονομία

«Καταρρέει το Αφήγημα Συγκάλυψης»: Παύλος Μαρινάκης για Πόρισμα Καρώνη και Πολιτικές Αντιδράσεις στα Τέμπη

Έντονη ήταν η παρέμβαση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ» των parapolitika 90,1, όπου συνομίλησε με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη για το πολυσυζητημένο πόρισμα Καρώνη σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών και τις πολιτικές αντιδράσεις που ακολούθησαν. Ο κ. Μαρινάκης υπεραμύνθηκε του πορίσματος, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «ανίερη επίθεση» και λαϊκισμό, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο νέων προανακριτικών επιτροπών.

«Υπομονή στην Ανίερη Επίθεση και Κατάρρευση του Αφηγήματος Συγκάλυψης»

Ο κ. Μαρινάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην έντονη κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα υπουργοί και βουλευτές της για την υπόθεση των Τεμπών. «Για πάρα πολλούς μήνες δεχθήκαμε μια ανίερη επίθεση από την Αντιπολίτευση, μία πρωτοφανή επίθεση», τόνισε, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση και απειλητικά μηνύματα. Ωστόσο, υπογράμμισε την υπομονή της κυβέρνησης και την πρόθεσή της να απαντά στην κοινωνία με επιχειρήματα, αναγνωρίζοντας τη δικαιολογημένη οργή για το τραγικό δυστύχημα.

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε ως αφετηρία της ανάλυσής του το γεγονός ότι «καταρρέει ένα αφήγημα συγκάλυψης». Παρόλα αυτά, επεσήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει πως σταματά η απαίτηση για Δικαιοσύνη. «Το γεγονός ότι καταρρέει ένα αφήγημα συγκάλυψης, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να ζητάμε όλοι Δικαιοσύνη για όποιον πρέπει να αποδοθεί η Δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο πόρισμα Καρώνη, ο κ. Μαρινάκης το χαρακτήρισε ως το «δεύτερο επίσημο πόρισμα της δικαστικής αρχής», τονίζοντας ότι παρήγγειλε τον ειδικό Εφέτη Ανακριτή για την υπόθεση των Τεμπών. Υπογράμμισε ότι δεν είναι ένα απλό πόρισμα και ότι όλα τα πορίσματα έχουν την αξία τους, χωρίς να απαξιώνει κανέναν επιστήμονα.

Για να αποσαφηνίσει τη σειρά των γεγονότων, ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε το πρώτο πόρισμα του 2023, το οποίο δεν αναφερόταν σε εύφλεκτα υλικά. Μετά την αμφισβήτηση των ευρημάτων από συνηγόρους θυμάτων, διετάχθη η δεύτερη πραγματογνωμοσύνη, το πόρισμα Καρώνη, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό.

«Άρα, για να καταλαβαίνουμε λίγο τη σειρά των πραγμάτων: Το επίσημο πόρισμα της δικαστικής αρχής, το επίσημο πόρισμα της υπόθεσης των Τεμπών είναι του Καρώνη σε συνέχεια του πρώτου», εξήγησε. Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, το πόρισμα Καρώνη, σε συμφωνία με το πόρισμα Τσακιρίδη που ακολούθησε, καταλήγει στην «ισχυρή πιθανολόγηση» ότι η έκρηξη προήλθε από τα έλαια σιλικόνης, αποκλείοντας σενάρια για λαθρεμπόριο εύφλεκτων υλικών όπως «ξυλόλια, τουλόλια».

Ως πολιτικό συμπέρασμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι, εφόσον αποκλείεται η ύπαρξη λαθρεμπορίου εύφλεκτων υλικών, «άρα δεν υπάρχει λόγος συγκάλυψης, άρα δεν υπάρχει λόγος μπαζώματος με σκοπό τη συγκάλυψη». Υπενθύμισε, δε, ότι για τους τρεις μήνες μετά το δυστύχημα, η κριτική δεν αφορούσε τους χειρισμούς πριν από αυτό, για τους οποίους η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, αλλά την υποτιθέμενη συγκάλυψη.

«Χαώδης Διαφορά Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη και Διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ»

Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο κ. Μαρινάκης αντιπαρέβαλε τη στάση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη. Τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης, σεβόμενος την έρευνα της Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι συνέβη και ότι η Δικαιοσύνη θα βρει την αλήθεια, ειδικά μετά την αμφισβήτηση του πρώτου πορίσματος.

Αντίθετα, ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι, ενώ παρουσιαζόταν το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό μία ημέρα πριν από το μεγάλο συλλαλητήριο, με σκοπό να «οργίσει παραπάνω την κοινωνία» και μετέτρεψε μια «πιθανολόγηση» σε «βεβαιότητα», προαναγγέλλοντας πρόταση δυσπιστίας. «Είναι χαώδης η διαφορά. Ο ένας, ο Μητσοτάκης, δηλαδή, περιμένει τους επίσημους πραγματογνώμονες να αποφανθούν και τη Δικαιοσύνη -και καλά κάνει, δεν παίρνει θέση- ο άλλος, ο κύριος Ανδρουλάκης, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, προαναγγέλλει μια πρόταση δυσπιστίας πάνω σε μια πιθανολόγηση», σχολίασε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε την «αφωνία 24 ωρών» του κ. Ανδρουλάκη μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Καρώνη, διερωτώμενος πού είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιατί δεν τοποθετείται.

Αναφερόμενος στην στάση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε την Ζωή Κωνσταντοπούλου για «επίθεση σε έναν νεκρό μηχανοδηγό» και τον Σωκράτη Φάμελλο για προσπάθεια σύνδεσης του θανάτου ενός νέου ανθρώπου με τον Πρωθυπουργό. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Πλεύση Ελευθερίας και την Ελληνική Λύση, δήλωσε ότι δεν περίμενε κάτι διαφορετικό.

Ωστόσο, εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας ότι «διολίσθησε και συνέπραξε με τις πιο ακραίες φωνές του λαϊκισμού», σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων ετών που, παρά τις διαφωνίες με τη ΝΔ, είχε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε κρίσιμα ζητήματα.

«Δεν Προδικάζουμε την Δικαιοσύνη για Τριαντόπουλο και Καραμανλή»

Σχετικά με τις μελλοντικές προανακριτικές επιτροπές και το ενδεχόμενο παραπομπής του Χρήστου Τριαντόπουλου, του Κώστα Καραμανλή και άλλων υφυπουργών, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να προδικάζονται οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Υπογράμμισε την πεποίθηση της κυβέρνησης στην αθωότητα του κ. Τριαντόπουλου, τονίζοντας ότι το πόρισμα Καρώνη ενισχύει την επιχειρηματολογία της. Ωστόσο, επανέλαβε ότι η τελική αλήθεια θα αποδειχθεί από τη Δικαιοσύνη.

Για το ενδεχόμενο παραπομπής του Κώστα Καραμανλή και άλλων, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι το πόρισμα Καρώνη δεν δημιουργεί νέες συνθήκες, καθώς αφορά το ζήτημα του εύφλεκτου υλικού και της έκρηξης, ενώ οι επικείμενες προανακριτικές αφορούν το τι συνέβη για να οδηγηθούμε στο δυστύχημα. Καταδίκασε τις «απίστευτες χυδαιότητες» εναντίον του καθηγητή Καρώνη, θεωρώντας τις ως απόδειξη πανικού.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές διώξεις σε Γενικούς Γραμματείς και την ενδεχόμενη κατάθεση προανακριτικής από το ΠΑΣΟΚ για κακούργημα για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι το πόρισμα Καρώνη «κλόνισε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της αντιπολίτευσης».

Σχετικά με την πρόταση προανακριτικής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει να την διαβάσει πριν τοποθετηθεί. Απέρριψε το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η κατηγορία για κακούργημα ενός υφισταμένου συνεπάγεται αυτομάτως κατηγορία για τον προϊστάμενό του, χαρακτηρίζοντάς το νομικά και λογικά αβάσιμο. «Το κάθε φυσικό πρόσωπο, είτε είναι υπουργός, είτε είσαι υπουργός, είτε γενικός γραμματέας, είτε υπάλληλος, αξιολογείται ποινικά ξεχωριστά με βάση τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία αφορούν το πρόσωπο αυτό και μόνο. Δεν υπάρχει ευθύνη ιεραρχίας αυτή καθαυτή μόνη της», εξήγησε.

Για να στοιχειοθετηθεί κακούργημα για έναν υπουργό, κατά τον κ. Μαρινάκη, πρέπει να αποδειχθεί δόλος, δηλαδή η πρόθεση να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα. «Δεν παίρνω θέση, αλλά το να προδικάζουμε ένα κακούργημα, επειδή θέλουμε να κάνουμε πολιτική, δεν βοηθάει στην υπόθεση. Ας περιμένουμε», κατέληξε.

«Μοντέλο Τριαντόπουλου»: Παραπομπή στον Φυσικό Δικαστή

Τέλος, αναφερόμενος στο αν πρέπει να υπάρξει μια επιστολή Καραμανλή αντίστοιχη με αυτή του κ. Τριαντόπουλου, ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι το «μοντέλο Τριαντόπουλου» αναφέρεται στην «κατάληξη», δηλαδή στην παραπομπή κάθε πρώην υπουργού ή υφυπουργού στον φυσικό δικαστή και όχι μέσω του «φίλτρου των κομμάτων και του υποκειμενικού κριτηρίου». Τόνισε ότι κάθε πρόσωπο επιλέγει τις ενέργειες που θεωρεί σωστές και ότι τα τεχνικά ζητήματα θα εξεταστούν όταν έρθει η ώρα.

Η συνέντευξη του Παύλου Μαρινάκη ανέδειξε την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει το αφήγημα της συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών, αξιοποιώντας το πόρισμα Καρώνη, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για λαϊκισμό και εργαλειοποίηση της τραγωδίας. Οι επόμενες κινήσεις των πολιτικών δυνάμεων και η πορεία της δικαστικής έρευνας αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *