3 Οκτωβρίου, 2023
Top News Αγροτικά

44.000 στρμ. αμφισβητούνται στην Χαλκιδική!!! 

Κανονικά θα κυρωθεί το 90% έως τα τέλη Οκτωβρίου

Στην κύρωση του 90% των δασικών χαρτών σχεδιάζει να προχωρήσει έως τα τέλη Οκτωβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για τα κομμάτια εκείνα για τα οποία δεν έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις από πολίτες και είναι «ελεύθερα» να οριστικοποιηθούν. Η επόμενη πρόκληση θα είναι να εξεταστούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα οι σχεδόν 332.000 αντιρρήσεις που κατατέθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Αρκετές εντοπίζονται στην Χαλκιδική και συγκεκριμένα καταγράφονται σε 44.000 στρέμματα– στην καθεμία για διαφορετικούς λόγους.

Η περίοδος υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες έληξε σταδιακά (από περιοχή σε περιοχή) μέσα στο καλοκαίρι. Πλέον οι αντιρρήσεις έχουν συλλεγεί από το Εθνικό Κτηματολόγιο και έχει ξεκινήσει η επεξεργασία τους.

«Στόχος μας είναι εντός δύο μηνών να ξεκινήσει η κύρωση των δασικών χαρτών, στα κομμάτια τους που δεν έχουν αντιρρήσεις», είχε δηλώσει από την Χαλκιδική και συγκεκριμένα από την Νέα Καλλικράτεια, ο γενικός γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης. «Είναι υποχρέωσή μας έναντι των θεσμών να κυρώσουμε περί το 90% μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Χάρη στη ρύθμιση που εντάχθηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (Ν. 4964-2022) οι δασικές υπηρεσίες θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις στον δασικό χάρτη ακόμη και αφού αυτός έχει κυρωθεί, προκειμένου να αποκαθίστανται σφάλματα».

Τι γίνεται όμως με το υπόλοιπο 10% των δασικών χαρτών, αυτό για το οποίο έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις; «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Εχουμε αρκετά προβλήματα με τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων. Πρόσφατα θέσαμε ένα πλαφόν ανά επιτροπή, ότι αν δεν εξετάσουν 100 αντιρρήσεις σε έναν μήνα δεν θα μπορούν τα μέλη της να πληρωθούν. Με αυτό τον τρόπο θα πιέσουμε για την επίσπευση. Περαιτέρω, θα συστήσουμε νέες επιτροπές ανά περιοχή (σήμερα είναι περί τις 100 σε όλη τη χώρα)».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος το επόμενο διάστημα θα καταθέσει ρύθμιση και για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις – Η δυνατότητα εξαγοράς τους και οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Το υπουργείο εκτιμά ότι ενάμισι έτος θα ήταν ένας αξιοπρεπής χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξέτασης των αντιρρήσεων. Ωστόσο κανείς δεν επιθυμεί να δεσμευτεί. «Δεν θα ήθελα να μιλήσω για χρονοδιαγράμματα πριν να έχουμε αναλυτικά στοιχεία για τις αντιρρήσεις», καταλήγει ο κ. Αραβώσης.

Πόσες είναι τελικά οι αντιρρήσεις; Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο, επί των αναρτημένων δασικών χαρτών κατατέθηκαν 331.874 αντιρρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2.552.218 στρέμματα (περίπου το 1,9% της χώρας). Ωστόσο ο αριθμός τους ποικίλλει ανά περιοχή. Ειδικότερα για την Χαλκιδική 1,8% όλης της της Επικρατείας αναφορικά με τις αντιρρήσεις που έχουν καταγραφεί.

Πού κολλάνε οι δασικοί χάρτες-1

Το υπουργείο Περιβάλλοντος πάντως θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των αντιρρήσεων, καταθέτοντας ρύθμιση για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις. «Μέσα στον Σεπτέμβριο η ρύθμιση θα λάβει την τελική της μορφή. Με τη ρύθμιση αυτή θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση σε όσες εκχερσωμένες εκτάσεις καλλιεργούνταν και λάμβαναν επιδότηση», λέει ο κ. Αραβώσης.

Να σημειωθεί ότι οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις καταλαμβάνουν 2.025.743 στρέμματα σε όλη τη χώρα – το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναθέσει μελέτη που αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα έχει στην αγροτική παραγωγή η αποβολή γεωργών και κτηνοτρόφων από τις δασικές εκτάσεις που (κατά κανόνα) καταπάτησαν και αποψίλωσαν. Το επιχείρημα που διερευνάται είναι κατά πόσο η εκχέρσωση για αγροτική χρήση μπορεί να γίνει συνταγματικά ανεκτή, ως συμβάλλουσα στην εθνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις διατάξεις του 2014 και του 2017 με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων έναντι τιμήματος. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάζονται τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος, αλλά και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου.

Μπαράζ ενστάσεων όπου η γη έχει αξία

Ακόμη και για 5 ή 10 τετραγωνικά δασικής έκτασης σε ένα οικόπεδο υποβάλλονται αντιρρήσεις στις Κυκλάδες. Η υψηλή αξία της γης φαίνεται να είναι το κίνητρο για να υποβάλλονται αντιρρήσεις σε πολλές περιοχές. Σε κάθε περιοχή, ωστόσο, το πλήθος των αντιρρήσεων εξαρτάται και από τοπικούς παράγοντες, όπως η γεωμορφολογία και το μέγεθος των ιδιοκτησιών.

Στην Χαλκιδική οι  εκτάσεις που αμφισβητούνται εμπεριέχονται σε όλη την Χαλκιδική αλλά ειδικότερα στον ορεινό όγκο. Όσο ο πιο μεγάλη είναι η αξία της γης, τόσο πιο πολλές είναι οι αντιρρήσεις.  Το ίδιο συμβαίνει και γύρω από τις τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η αξία της γης, αλλά και η εμπεδωμένη αντίληψη ότι οι δασικές περιοχές είναι δυνητικοί βοσκότοποι. Οι πολίτες υποβάλλουν αντιρρήσεις ακόμη και για πολύ μικρά δασικά τμήματα στις ιδιοκτησίες τους, της τάξης των 5-10 τ.μ. Υπάρχουν βέβαια και άλλες αιτίες. Για παράδειγμα, κατά την κατάρτιση του δασικού χάρτη δεν «περάστηκαν» οι πράξεις (λ.χ. χαρακτηρισμοί) με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται άδικα.

Κρίνοντας από τη μέχρι τούδε εμπειρία τους στην εξέταση αντιρρήσεων, οι δασικές υπηρεσίες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. «Οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) αποδείχθηκαν στην πράξη πολύ δυσκίνητες», εκτιμά η κ. Φώσκολου. «Επιπλέον οι ιδιώτες δικηγόροι (σ.σ. είναι οι επικεφαλής της κάθε επιτροπής) την περίοδο αυτή πνίγονται στη δουλειά με το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες και δεν νομίζω ότι η αμοιβή που τους προσφέρεται για να συμμετέχουν στις επιτροπές σε σχέση με τον όγκο της δουλειάς που θα έχουν είναι αρκετή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.