2 Δεκεμβρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Ηχηρό «όχι» γιατρών-νοσηλευτών στο κλείσιμο της ΩΡΛ του Παπανικολάου (VIDEO)

Κατά της διάλυσης της ΩΡΛ κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη η οποία αναστέλλει την λειτουργία της (γενική εφημερία και επείγοντα χειρουργεία) λόγω της έλλειψης μόνιμων γιατρών, στρέφονται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν, μάλιστα, σωματεία και φορείς το μεσημέρι της Πέμπτης έξω από το Παπανικολάου απαιτώντας την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων με προσλήψεις μόνιμων ειδικών ιατρών με κατεπείγουσες διαδικασίες και όχι να διαλυθεί η κλινική με συνέπεια να υπάρξει αύξηση στις λίστες αναμονής, ταλαιπωρία και επιδείνωση των ασθενών.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ και εργαζόμενος στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Χρήστος Καραχρήστος τόνισε ότι “όλοι οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι θα βγουν στη σύνταξη οι γιατροί της συγκεκριμένης κλινικής και δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια. Έχουν αφήσει την κλινική με δύο μόνιμους γιατρούς και έναν επικουρικό και γίνεται υπερπροσπάθεια των γιατρών να λειτουργήσει.”

Στην ίδια κατάσταση κι άλλες κλινικές

Καταγγέλει μάλιστα ότι πολλές ακόμη κλινικές σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και κινδυνεύουν να κλείσουν. “Οι προσλήψεις που έγιναν ήταν για επικουρικό προσωπικό που σημαίνει ότι είναι ορισμένου χρόνου. Εμείς θέλουμε μόνιμες προσλήψεις και απαιτούμε να γίνουν πράξεις αυτά που ζητάμε. Έχουμε δώσει το 110% των δυνατοτήτων μας και στο διάστημα της πανδημίας. Ζητάμε να εισακουστούμε από την κυβέρνηση και όλους τους φορείς”.

Προβλήματα και στην οφθαλμολογική κλινική

Από την πλευρά της, η Συμέλα Τεμερτζίδου, μελος του Δ.Σ του σωματείου εργαζομένων του Παπανικολάου επισήμανε ότι το πρόβλημα αφορά όλα τα νοσοκομεία ενώ τόνισε ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. “Προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού με μετακινούμενο προσωπικό από πόλη σε πόλη. Ενδεχομένως να είναι και μια μεθόδευση να διαλυθούν τα δημόσια νοσοκομεία και όποιος έχει χρήματα να πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα και οι υπόλοιποι απλώς θα πεθαίνουν. Ίδια προβλήματα ξεκίνησαν να δημιουργούνται και στην οφθαλμολογική ενώ η ψυχιατρική κλινική ήδη έκλεισε. Είναι υπόθεση όλων μας και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις καλώντας κατοίκους της περιοχής, τη δημοτική αρχή να πάρουν ευθύνη”, ανέφερε.

Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΕΝΙΘ, η ΩΡΛ κλινική με πορεία 33 χρόνων και πρωτοποριακό έργο, με εξειδίκευση στους όγκους της περιοχής, με κάλυψη χιλιάδων περιστατικών της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, έχει αποδεκατιστεί και οδηγείται στη διάλυση. Κινδυνεύει να μείνει ένας μόνο ειδικός γιατρός ενώ αναμένεται να φύγουν άλλοι τρεις λόγω σύνταξης και παραιτήσεων. «Όλα αυτά είναι σε γνώση της Διοίκησης και όλων των αρμοδίων, που δεν έχουν κάνει καμιά κίνηση για να καλυφθούν άμεσα οι 4 κενές από τις συνολικά 6 οργανικές θέσεις. Η υπολειτουργία της κλινικής θα έχει τεράστιο αντίκτυπο, οδηγώντας σε αύξηση στις λίστες αναμονής και την ταλαιπωρία και επιδείνωση των ασθενών, καθώς και την διακοπή της εκπαίδευσης των νέων ειδικευόμενων ιατρών. Ακόμα περισσότερο που με την διακοπή της λειτουργίας της κλινικής, δεν θα υπάρχει καμιά ΩΡΛ χειρουργική κλινική για παιδιατρικά περιστατικά στο Δημόσιο σύστημα υγείας σε όλη την Β. Ελλάδα!», τονίζουν στην ανακοίνωση.

Καταγγέλλουν μάλιστα ότι την διάλυση της ΩΡΛ κλινικής θα την ακολουθούν δεκάδες κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Νέο ΕΣΥ, με την ενεργοποίηση των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων. Αποδεικνύεται ότι οι τεράστιες λίστες αναμονής που δήθεν ήταν ο σκοπός της κυβέρνησης να μειώσει, είναι δημιουργία της ίδιας της λειτουργίας του ΕΣΥ με την λογική του κόστους, με την τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας. Αποδεικνύεται, ότι με την νομοθέτηση στον ίδιο νόμο για την κάλυψη των κενών στις δημόσιες μονάδες υγείας από ιδιώτες γιατρούς με part-time απασχόληση, ομολογούν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού!», υποστηρίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.