2 Δεκεμβρίου, 2022
Δελτίο Τύπου Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν από αύριο μαζικές διακοπές ρεύματος για απλήρωτους λογαριασμούς – 600 την εβδομάδα

Μέσα σε κλίμα πανικού και απόγνωσης, θα βρεθούν εκατοντάδες Θεσσαλονικείς που θα μείνουν… στο σκοτάδι λόγω των μαζικών διακοπών ρεύματος για απλήρωτους λογαριασμούς, οι οποίες ξεκινούν από αύριο στην συμπρωτεύουσα. Ο σοκαριστικός αριθμός των νοικοκυριών που θα «κοπεί» το ρεύμα υπολογίζεται περίπου στα 600 σε εβδομαδιαία βάση (5/7), συνεπώς 120 την ημέρα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Μετά από μία σύντομη περίοδος χάριτος λόγω Πάσχα, τα συνεργεία θα βρίσκονται από το πρωί της Πέμπτης στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να «κόψουν» το ρεύμα από δεκάδες σπίτια, ενώ από τη διακοπή φαίνεται να μην γλιτώνουν ούτε τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Όπως είπε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, λαμβάνουν κλήσεις εάν υπάρξουν δύο καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντολές για τόσες επιχειρήσεις, αλλά σύντομα θα αυξηθεί και εκεί το ποσοστό, όλοι θα βλέπουν τον ίδιο εφιάλτη».

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον ίδιο, σε όλη την επικράτεια γίνονται 1.000-1.1000 αποκοπές σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα, στην Αττική κόβεται το ρεύμα σε 500 σπίτια την ημέρα, ενώ σε Πελοπόννησο, Ήπειρο και Ιόνια Νησιά περίπου 1.600 αιτήσεις και στην Κρήτη περίπου 1.000 την εβδομάδα. «Αυτό είχε να συμβεί από όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και ο ΕΝΦΙΑ ήταν στους λογαριασμούς, κάτι που αποδεικνύει και το μέγεθος του σημερινού προβλήματος».

«Η μισή χώρα θα έχει συσκότιση αν συνεχίσουμε έτσι»

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί των παροχών ενέργειας φαίνεται πως είναι αδύνατον να πληρωθούν από χιλιάδες νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη, ενώ την ίδια στιγμή οι εντολές για διακοπές ρεύματος πέφτουν «βροχή». Χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης τόνισε πως η μισή χώρα θα έχει συσκότιση εάν «η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει σοβαρά το συγκεκριμένο ζήτημα. Κάποια στιγμή όντως θα γίνουν όλες αυτές οι διακοπές ρεύματος και δεν θα μπορεί κανείς να πληρώσει αν συνεχίσουμε έτσι».

Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στην τιμή του ρεύματος έχει ξεπεράσει τα όρια των καταναλωτών, αλλά ακόμη και τις δυνατότητες των τεχνικών που εργάζονται στη ΔΕΗ αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού, με το πρόβλημα να επικρατεί σε όλη την Ελλάδα.

«Αυτή τη φορά, η αλήθεια είναι πως το βιώνουμε πολύ έντονα. Ο αριθμός των εργαζομένων δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όσα ζητάνε οι αρμόδιοι. Υπάρχει τόση μεγάλη πίεση αλλά και εκατοντάδες παράπονα από τους πολίτες. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε για διακοπή ρεύματος και να «χτυπάνε» εμάς, καθώς δεν είμαστε οι υπεύθυνοι. Έχουμε δεχτεί μέχρι και πυροβολισμούς ενώ κάνουμε απλά την δουλειά μας και μάλιστα με μεγάλο σεβασμό» συμπληρώνει.

Ένας στους τέσσερις δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς στη Θεσσαλονίκη

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί με τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκη.

Από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας νομού Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις καταναλωτές στο νομό δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα φουσκωμένα τιμολόγια, ενώ πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 65%) δηλώνουν πως τους θεωρούν υψηλούς και τους δυσκολεύει η αποπληρωμή τους.

Αντίθετα, μόλις το 9% και 13% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι οι λογαριασμοί είναι φυσιολογικοί ή χαμηλοί και δεν δυσκολεύονται στην αποπληρωμή τους, αντίστοιχα ενώ και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στη δίνη της ενεργειακής ακρίβειας, με το 82% εξ’ αυτών να αντιμετωπίζει αυξημένο ενεργειακό κόστος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.