2 Δεκεμβρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου Θέμα Χαλκιδικής

Με άρωμα Χαλκιδική οι Αρχιμάγειρες τίμησαν την μνήμη του Πατέρα Επιφάνιου

Νέα εποχή για την Μακεδονική γαστρονομία

Παρόντες οι Γρ. Τάσιος, εκπρόσωποι του Millenium ενώ μαγείρεψε ο Χαλκιδικιώτης  Executive Chef του ξενοδοχείου ΤΗΕ ΜΕΤ Δ. Τσανανάς

 

Η νέα μορφή του σωματείου παρουσιάστηκε στην διάρκεια του Ετήσιου Συμποσίου της Λέσχης που διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 7 Απριλίου

Με νέα επωνυμία, νέο λογότυπο και νέους επαγγελματίες από τον χώρο των τροφίμων διευρύνει τους ορίζοντες της δράσης της η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.

Η νέα μορφή του σωματείου παρουσιάστηκε στην διάρκεια του Ετήσιου Συμποσίου της Λέσχης που διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 7 Απριλίου στο ξενοδοχείο THE MET της Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και επιχειρηματιών, επαγγελματιών του κλάδου και των μελών της.

Το Συμπόσιο ήταν αφιερωμένο στον εκλιπόντα Πατέρα Επιφάνιο, εξαίρετο σεφ του Αγίου Όρους, μέλους της Λέσχης. Κατά την έναρξη του Συμποσίου προβλήθηκε από βίντεο ένα απόσπασμα από την ομιλία του το 2016 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μαγειρικής. «Τα περισσότερα χρόνια μαγειρεύω συνεχώς και έχω διαπιστώσει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να πλησιάζεις τον συνάνθρωπό σου μέσω του καλού φαγητού», είχε πει στην ομιλία του ο αείμνηστος Πατέρας.

Στο Συμπόσιο παραβρέθηκε ο αντικαταστάτης του πατέρα Επιφάνιου στη Μονή Μυλοποτάμου, Πατέρας Ιωακείμ, ο οποίος παρέλαβε αναμνηστική πλακέτα από το ΔΣ της Ένωσης και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «είναι βαριά η κληρονομιά που αναλαμβάνω».

Η νέα Ένωση
«Επαγγελματίες Μαγειρικής Ελλάδας – Culinary Professionals Greece» είναι η νέα ονομασία της Ένωσης στην οποία μετεξελίσσεται η Λέσχη και το νέο λογότυπο απεικονίζει ένα σκούφο μαγειρικής με σύνθεση κύκλων που συμβολίζουν τις έννοιες της ενότητας, συνεργασίας, αλληλεγγύης και εξέλιξης.

«Στην Ένωση, πλέον, εκτός από αρχιμάγειρες, μπορούν να εγγραφούν και ζαχαροπλάστες, ειδικοί γαστρονομίας, δημοσιογράφοι, διατροφολόγοι, αφού όλοι έχουν έναν κοινό στόχο. Επίσης, η Ένωση θα δραστηριοποιείται πλέον σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει πως η δράση μας έχει να κάνει και με την ανταλλαγή απόψεων, για το φαγητό και τα τρόφιμα. Η νέα μορφή βγήκε μέσα από τις αξίες του συλλόγου μας, που συνεχίζουν να υπάρχουν και συγχρόνως εξελίσσονται», εξήγησε ο Executive Chef κ.Χρήστος Γκότσης, αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης. Ο ίδιος σημείωσε πως «έχουμε ήδη μέλη σε όλο τον κόσμο, ανταλλάσουμε ιδέες, μενού, προωθώντας την ελληνική γαστρονομία, την μακεδονική κουζίνα. Κάποια μέλη μας, σε Μαλδίβες, Βιετνάμ, Ισλανδία και Σουηδία, στο μενού τους, εντάσσουν μακεδονικές συνταγές».

«Η Ένωση μας εξελίσσεται εμπλουτίζοντας την ταυτότητα της, με νέο λογότυπο και νέα ονομασία», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος των Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας Executive Chef κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος. Αναφερόμενος στο μενού της βραδιάς σημείωσε πως «η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Πατέρα Επιφάνιο και κρίναμε ότι αρμόζει ως φόρος τιμής στον εκλιπόντα, να απολαύσουμε όλοι μαζί πιάτα εμπνευσμένα από τις συνταγές του που με τόσο μεράκι και αγάπη δημιούργησε, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά στην παγκόσμια γαστρονομία».

Ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε και στον επόμενο στόχο της Ένωσης που είναι μια διάκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής (Culinary World Cup), το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στο Λουξεμβούργο ενώ θύμισε την τελευταία διάκριση της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος που ήταν το χάλκινο μετάλλιο στους Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής στη Στουτγκάρδη, το Φεβρουάριο του 2020.

Για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής ο κ. Γκότσης σημείωσε πως «εκπροσωπούμε την Ελλάδα, με τις γεύσεις και τα προϊόντα της Μακεδονίας. Βρεθήκαμε ανάμεσα σε 20 χώρες και η επιλογή μας έγινε βάση των διακρίσεων που έχουμε. Τα προϊόντα θα μεταφερθούν από εδώ με φορτηγό».

Οι χαιρετισμοί
Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ένωσης, Executive Chef κ. Μανώλης Στράτος, ο οποίος θύμισε στους καλεσμένους, μεταξύ άλλων ότι «ο γέροντας Επιφάνιος έλεγε:  Δεν χρειάζονται πολλά υλικά, μαγειρέψτε με αγάπη. Αυτό κρατάμε, και τις υπέροχες γεύσεις του».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σεφ, κ. Τόμας Γκούγκλερ, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χαιρέτισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του Πατέρα Επιφάνιου και το σημαντικό κενό της απουσίας του.

«Ο Πατέρας Επιφάνιος λείπει σήμερα. Ήταν μεγάλος δάσκαλος και ανέδειξε τη Μακεδονική Κουζίνα», υπογράμμισε η κ. Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και ευχήθηκε επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο κ. Σωτήρης Μπάτος, τομεάρχης εξωστρέφειας της ΠΚΜ ευχαρίστησε τους σεφ της Ένωσης που είναι πάντα δίπλα στην Περιφέρεια και στηρίζουν τις δράσεις της, τους συνεχάρη για τις βραβεύσεις τους και την προσφορά τους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έντονη προσωπικότητα του Επιφάνιου.

«Ο Πατέρας Επιφάνιος είναι κοντά μας. Η Ευλογία του μας ακολουθεί. Μας άφησε κληρονομιά που πρέπει να την μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους», τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Θάνος, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού.

Συγχαρητήρια στους σεφ της Ένωσης για την τεχνογνωσία και την συνδρομή που προσφέρουν στις εκδηλώσεις του δήμου και για την κοινωνική προσφορά τους έδωσε η αντιδήμαρχος δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Καραγιάννη και μίλησε για την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO.

«Ο αείμνηστος γέροντας Επιφάνιος είχε δώσει κάτι στον καθένα από εμάς και θα τον θυμόμαστε με αγάπη», ανέφερε ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδος και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Στο Συμπόσιο παρευρέθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO –ΔΕΘ κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ο οποίος είπε πως «είναι συγκινητικό και σημαντικό που τιμάται τον Πατέρα Επιφάνιο» και διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε πάντα δίπλα σας».

Στον κ. Ποζρικίδη, όπως και σε όλους τους χορηγούς της Ένωσης, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες, με το νέο λογότυπο.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου ανακοινώθηκε η εγγραφή έξι δόκιμων και τεσσάρων τακτικών μελών.

Το μενού του Συμποσίου, που ήταν εμπνευσμένο από τις συνταγές του Πατέρα Επιφάνιου, επιμελήθηκε ο Χαλκιδικιώτης εξ Στρατονίκης Executive Chef του ξενοδοχείου ΤΗΕ ΜΕΤ κ. Δημήτριος Τσανανάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως την Λέσχη Αρχιμαγείρων στηρίζει με όλη του την δύναμη ο Γρηγόρης Τάσιος ο οποίος ήταν εκεί ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι της εταιρείας millenium όπου και βοήθησαν ώστε να στηθεί η εκδήλωση.

Γρ. Τάσιος:Θεωρώ πολύ σημαντικό βήμα την μετεξέλιξη της Λέσχης που ανακοινώθηκε σήμερα από Λέσχη Αρχιμαγείρων ΒΕ σε Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος

Το παρόν έδωσε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος ο οποίος δήλωσε τα ακόλουθα:

Είναι μεγάλη χαρά να ξαναβρίσκεσαι δια ζώσης με στενούς και πολύτιμούς συνεργάτες έπειτα από καιρό. Σήμερα παραβρέθηκα στο καθιερωμένο ετήσιο συμπόσιο της Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος – Chef’s Association of Northern Greece που είναι αφιερωμένο στη μνήμη ενός εξαιρετικού εκπροσώπου της αγιορείτικης κουζίνας, του εκλιπόντος Πατέρα Επιφάνιου, ο οποίος για χρόνια αποτελούσε στενό συνεργάτη του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής. Ο πατέρας Επιφάνιος, που είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά και να συνεργαστώ μαζί του ως πρόεδρος του ΤΟΧ σε πολλές δράσεις, ήταν ο μοναχός που δίδαξε μέσα από τα βιβλία του τα μυστικά διατροφής της Αθωνικής Πολιτείας και έκανε γνωστή στην Ελλάδα και τον κόσμο τη μοναστηριακή μαγειρική και τη Χαλκιδική.
Θεωρώ πολύ σημαντικό βήμα την μετεξέλιξη της Λέσχης που ανακοινώθηκε σήμερα από Λέσχη Αρχιμαγείρων ΒΕ σε Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ακόμα πιο εξωστρεφής, διευρύνεται, εμπλουτίζει τις δράσεις της και γίνεται ουσιαστικά μία «γαστρονομική κοινοτητα» ανθρώπων με στόχο την αναβάθμιση, ανάδειξη και προβολή της Ελληνικής κουζίνας, των τοπικών προϊόντων, συνταγών και εθίμων της χώρας μας και την αναμφισβήτητη προστιθέμενη αξία που προσδίδει στο τουριστικό προιόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.