3 Οκτωβρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου Κοινωνία Οικονομία

ΡΑΛΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ…ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ!

Με συνεχείς αυξήσεις σε βασικά είδη αντιμέτωποι οι καταναλωτές

Υποχρεωτική η δήλωση αποθεμάτων σε γεωργικά προϊόντα – πρώτες ύλες

 

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα και κυρίως η Ευρώπη, λόγω των σοβαρών επιπτώσεων στην οικονομία που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία

. Μετά τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, που ήδη έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, στο… κάδρο μπαίνει πλέον και η επισιτιστική ασφάλεια, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος πολλές χώρες να αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις σε σιτηρά.
Στην Ελλάδα Κυβέρνηση και παράγοντες της αγοράς διαμηνύουν ότι δεν υφίσταται επισιτιστικός κίνδυνος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου η χώρα μας να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη πρόκληση, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις.

«Πονοκέφαλος» η ακρίβεια!
Και μπορεί η Ελλάδα να μην αντιμετωπίζει – προς το παρόν τουλάχιστον – ελλείψεις σε αγαθά, ωστόσο αυτό που καίει τα νοικοκυριά είναι οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές σε βασικά προϊόντα, εκτός βεβαίως από τα… εγκεφαλικά που μοιράζουν οι πάσης φύσεως λογαριασμοί, αλλά και τα καύσιμα!
Τουλάχιστον θα υπάρξει η ελάφρυνση από το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού σύντομα θα κλείσουμε τα καλοριφέρ, όμως η βενζίνη έχει κολλήσει στα 2 ευρώ το λίτρο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις. Οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται σε αγαθά πρώτης ανάγκης δεν έχουν τέλος, με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε αναβρασμό, αφού δεν μπορούν να διανοηθούν ότι οι τιμές «τσιμπάνε» προς τα πάνω διαρκώς. Οι αυξήσεις είναι μεν μικρές ανά προϊόν, όμως στο σύνολο των αγορών – και ειδικά όταν το διαθέσιμο εισόδημα είναι περιορισμένο – γίνονται αισθητές!
Πλέον οι πολίτες πηγαίνουν υποψιασμένοι, γι’ αυτό και παρακολουθούν την πορεία των τιμών στα ίδια προϊόντα που συνήθως αγοράζουν, κρατώντας τις αποδείξεις για να κάνουν τη σύγκριση.

Σε βασικά προϊόντα
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει το «in.gr» για βασικά προϊόντα που μέσα σ’ ένα μήνα (τον Μάρτιο) κατέγραψαν αυξήσεις με την επιβάρυνση να φτάνει τα 25 με 30 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:
-Ψωμί: 0,70 (+0,10)
-Πορτοκαλάδα: 1,30 (+0,04)
-Κουλούρι: 0,450 (+0,05)
-Μακαρόνια: 1,37 (+0,32
το πακέτο)
-Αραβοσιτέλαιο: 2,20 (+0,50
η συσκευασία)
-Γάλα: 1,62 (+0,14)
-Καφές 100γρ: 0,96 (+0,16
η συσκευασία)
-Ψωμί τοστ: 0,70 (+0,10
η συσκευασία)
-Φέτα 400γρ: 5,20 (+0,40)
-Μοσχάρι κιμάς (κιλό): 11
(+1 ευρώ)

Υποχρεωτική δήλωση  αποθεμάτων
Μάλιστα αναφέρθηκε και στην υποχρεωτική δήλωση αποθεμάτων σε αγροτικά εφόδια και δημητριακά από επιχειρήσεις που αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα, σημειώνοντας ότι «όλο αυτό γίνεται, γιατί ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει επάρκεια, πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα. Δεν πρέπει κανείς να διανοηθεί ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή».
Σύμφωνα με την τροπολογία εντός δυο ημερών από τη δημοσίευση της κοινής απόφασης επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια της να υποβάλλουν στοιχεία για αποθέματα σε:
α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,
β) λιπάσματα
γ) ζωοτροφές,
δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, και
ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
Η δήλωση των επιχειρήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού συνδέσμου που βρίσκεται στον κεντρικό ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης και επενδύσεων, ο οποίος είναι προσβάσιμος μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ). Μη υποβολή ή ανακριβής υποβολή στοιχείων θα έχει σαν αποτέλεσμα κατάσχεση των προϊόντων και επιβολή προστίμου από 1.000 έως 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης η δήλωση αυτή θα πρέπει να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να δηλωθούν τα αποθέματα σε συγκεκριμένα προϊόντα σε όλη την Ευρώπη.

Για το ηλιέλαιο…
Σχετικά με το ηλιέλαιο, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή σε ηλιοτρόπιο. Ωστόσο, στη χώρα μας το 90% της παραγωγής πηγαίνει για το λεγόμενο βιοκαύσιμο και το 10% για μαγειρική χρήση, γιατί μέχρι τώρα ερχόταν από την Ουκρανία.
«Ο ηλίανθος είναι σε μεγάλη ανάπτυξη και υπάρχουν συνεχώς νέες εκτάσεις που καλλιεργούνται. Το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μια πλήρης επάρκεια από τις παραγωγές τις δικές μας. Το πλαφόν μπήκε επειδή υπήρχαν πολύ μεγάλες παραγγελίες», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.