21 Οκτωβρίου, 2021
Top News Θέμα Χαλκιδικής Κοινωνία

Μείωση της φορολογίας στα καύσιμα για να μην παγώσουν τα νοικοκυριά!

Πρατηριούχοι (ΠΟΠΕΚ): Είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη…

Μείωση της φορολογίας στα καύσιμα για να μην παγώσουν τα νοικοκυριά!

Στα 1,712 ευρώ εκτινάχθηκε η αμόλυβδη στο Νομό Χαλκιδικής

 

• Λίγες μέρες  πριν από την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τα χιλιάδες νοικοκυριά που θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα γεμίσουν τις δεξαμενές τους ή θα αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

Η απόφαση φέτος είναι… μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, καθώς γενικά οι τιμές στην ενέργεια χτυπούν «κόκκινο», με αποτέλεσμα να προμηνύεται πολύ δύσκολος ο χειμώνας.
Ωστόσο σήμερα το πρωί, αναμένεται να ανακοινωθούν από την Κυβέρνηση έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν διπλασιασμό της επιδότησης στο ρεύμα και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να το δικαιούνται περισσότερα νοικοκυριά.
Η ΠΟΠΕΚ
Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης των τιμών, γι’ αυτό και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) επανέρχεται, ζητώντας από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε δραστική μείωση των φόρων στα καύσιμα, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν επαρκώς οι τεράστιες καθημερινές αυξήσεις στην τιμή πώλησης των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης, οι οποίες -όπως τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της- προφανώς πλέον δεν δείχνουν να είναι «παροδικές», καθώς για τους επόμενους μήνες του φετινού χειμώνα η διεθνής ζήτηση θα παραμείνει μεγαλύτερη από τη διαθεσιμότητα.

Στα ύψη
Σύμφωνα με τους πρατηριούχους ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης θα αρχίσει να διατίθεται με τιμές, όπως όλα δείχνουν, πάνω από 1,10 ευρώ στην Αττική, πάνω από 1,20 στην περιφέρεια και πάνω από 1,30 ευρώ το λίτρο στα νησιά, με αύξηση από πέρυσι περίπου 40% (σε συνδυασμό με τις τρομακτικές αυξήσεις στο φυσικό αέριο).
Γι’ αυτό και η ΠΟΠΕΚ τονίζει ότι μαζί με τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, είναι επιτακτική ανάγκη να μην ληφθούν υπόψιν και τα περιουσιακά κριτήρια, καθώς όπως διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές, είναι ορατή η δραστική μείωση της κατανάλωσης και συνεπακόλουθα των φορολογικών εσόδων.

Αποκατάσταση αδικίας…
«Η μείωση των φόρων στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης αποτελεί πάγιο αίτημα όχι μόνο των πρατηριούχων καυσίμων, αλλά και των καταναλωτών, καθώς θα αποκαθιστούσε την αδικία για τους Έλληνες που πληρώνουν από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη», τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ παράλληλα:
-Θα μειώσει το κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων βελτιώνοντας συνολικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
– Θα επιτρέψει σε χιλιάδες νοικοκυριά να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης με οικονομικό τρόπο τον χειμώνα.
– Θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Οι τιμές καυσίμων!
Τσουχτερές εξακολουθούν να είναι και οι τιμές των καυσίμων, προκαλώντας απανωτά εγκεφαλικά στους οδηγούς Ι.Χ. που για να φουλάρουν σήμερα το αυτοκίνητό τους θέλουν μια περιουσία!
Προχθές, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπ. Ανάπτυξης, στην Π.Ε. Χαλκιδικής η μέση τιμή της αμόλυβδης κινούνταν στο 1,717 ευρώ το λίτρο, όταν πριν σχεδόν 10 ημέρες πωλούνταν στα 1,696! Το diesel κίνησης πωλούνταν κατά μέσο όρο έναντι 1,442 ευρώ το λίτρο, ακολουθώντας κι αυτό ανοδική πορεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *