Top News Χαλκιδική

Τελεσίγραφο του Δημάρχου Αριστοτέλη προς τον Εργολάβο της Πλατείας Αρναίας: «Ή ξεκινάς ή εκπίπτεις»

Επιμέλεια Αναστασία Δεκάκη

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσιαστικής πολιτικής παρέμβασης προχώρησε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, θέτοντας ένα ξεκάθαρο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα στον ανάδοχο εργολάβο της κεντρικής πλατείας Αρναίας. Η υπομονή της δημοτικής αρχής και των πολιτών φαίνεται πως εξαντλήθηκε, με τον Δήμαρχο να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει περαιτέρω κωλυσιεργία σε ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Η «Ειδική Πρόσκληση» και το Νομικό Πλαίσιο

Με ρητή εντολή του κ. Βαλιάνου, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προχώρησε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 στην έκδοση «Ειδικής Πρόσκλησης». Το έγγραφο επιδόθηκε επίσημα μέσω δικαστικού επιμελητή στις 17 Δεκεμβρίου 2025. Η κίνηση αυτή βασίζεται στο άρθρο 160 του Νόμου 4412/16 περί Δημοσίων Συμβάσεων και αποτελεί το τελευταίο προειδοποιητικό βήμα πριν την οριστική έκπτωση του αναδόχου.

 

 

Ο εργολάβος καλείται πλέον να συμμορφωθεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας 25 ημερών από την παραλαβή της πρόσκλησης. Σύμφωνα με τα τεχνικά έγγραφα, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες εργασίες σε τμήμα 103 τ.μ. της πλατείας:

  • Καθαίρεση των παλαιών πλακοστρώσεων και της βάσης από σκυρόδεμα.
  • Νέα διάστρωση θραυστού υλικού και οπλισμένου σκυροδέματος με πλέγμα.
  • Τελική επίστρωση με ορθογωνισμένες πλάκες Καβάλας.

Το κόστος των εκκρεμών αυτών εργασιών εκτιμάται στα 8.500,00 ευρώ.

Το Οικονομικό Παρασκήνιο: «Καμία Δικαιολογία»

Ο Δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος υπήρξε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός όσον αφορά το ιστορικό της χρηματοδότησης. Όπως τόνισε, ο Δήμος στάθηκε στο πλευρό του εργολάβου όταν οι εκταμιεύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είχαν «παγώσει», εξασφαλίζοντας εναλλακτικούς πόρους μέσω συνεργασίας με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».

Από τη στιγμή που η τμηματική οφειλή των 70.000 ευρώ για το ήδη εκτελεσμένο έργο έχει εξοφληθεί εδώ και μήνες, ο εργολάβος δεν έχει πλέον κανένα επιχείρημα για την καθυστέρηση. Σημειώνεται μάλιστα πως έχει ήδη δοθεί παράταση (οριακή προθεσμία) για την ολοκλήρωση του έργου έως τις 21 Φεβρουαρίου 2026, την οποία ο ανάδοχος φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά.

εγγρ1

Το Μήνυμα προς την Τοπική Κοινωνία

Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα και την τουριστική εικόνα της ιστορικής έδρας του Δήμου. Ο κ. Βαλιάνος ξεκαθάρισε πως η ανοχή έλαβε τέλος: αν εντός των επομένων ημερών δεν ξεκινήσει η υλοποίηση των εργασιών, η διαδικασία έκπτωσης θα ενεργοποιηθεί ακαριαία, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λύση της σύμβασης και την εξεύρεση νέου εργολάβου που θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις του.

ε1 ε2 ε3 ε4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *